Kruche

niedziela, 25 września 2016

Kolejne z najprostszych ciast jakie późnym latem zawsze piekła moja Babcia.  Zawsze dwie blachy, bo miało taką przypadłość ze bardzo szybko znikało. Pieczone po latach, dalej tak samo szybko znika ;) Nie potrzeba wiele pracy, jedynie chwila cierpliwości by stężała galaretka.


Składniki:
1kg śliwek

30 dkg mąki
1/2 kostki masła
1 cale jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek wody

dodatkowo 3 czerwone galaretki


Sposób wykonania:
Śliwki umyć, obrać pokroić na połówki lub jeśli są duże to na ćwiartki.  Wszystkie składniki ciasta połączyć w malakserze. Ciasto rozwałkować na prostokąt na papierze do pieczenia i przełożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika (180oC) na 15 minut i lekko podpiec.  Po 15 minutach na cieście poukładać ciasno śliwki, posypać je lekko cukrem. Piec jeszcze ok. 20 minut.

Po upieczeniu wystudzić. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężejącą galaretkę wylać na przestudzone ciasto. Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Smacznego!

niedziela, 12 czerwca 2016

Spora garść czereśni na kruchutkim maślanym cieście, pod delikatną budyniową pianką. Najlepsza jeszcze gorąca, chociaż nie trzyma wtedy formy i trzeba czasem pomóc sobie łyżką przy wydobyciu ;)

tarta_czeresniowa_z_pianka_budyniowa2

 

Składniki:
1,5 szklanki czereśni
odrobina cukru pudru
dwie łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na ciasto:   
300 g mąki
135 g masła
1 żółtko
6 łyżek wody
8 łyżek cukru pudru
szczypta soli

Składniki na piankę:
2 białka
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób wykonania:
Składniki ciasta wymieszać w malakserze. Wsta‌wić na godzinę do lodówki. Czereśnie wydrylować, obsypać cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Odstawić.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę na tartę, resztę włożyć do zamrażarki. Podpiec ok. 20 minut w temperaturze 180oC. Kiedy ciasto się piecze, ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i budyń. Na upieczone ciasto wyłożyć owoce a na owoce pianę. Na  wyłożoną pianę zetrzeć lekko zmrożoną część ciasta. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180oC, aż góra się zarumieni.

Smacznego!

poniedziałek, 28 marca 2016

Odrobina aromatycznej kawy i porcja słodziutkiej chałwy zamknięte w jednym mazurku, dla odmiany okragłym. Do takich smaków chyba nawet nie muszę specjalnie zachęcać :)


Składniki na spód:
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

Składniki na nadzienie:
2 białe czekolady
10dkg chałwy
5 dkg kawy cappuccino w proszku
100 ml śmietanki kremówki
kilka łyżek posiekanych, ulubionych orzechów orzechów

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki połączyć w malakserze. Ciasto rozwałkować, wylepić okrągłą formę do tarty, ponakłuwać widelcem, żeby się równo upiekło. Wstawić do piekarnika (180oC) na 25-30 minut – do zrumienienia.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać ostrożnie śmietankę i wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej wkruszyć chałwę, do drugiej kawę rozpuszczona w kilku łyżkach wrzątku. Po wystudzeniu ciasta rozsmarować masę cappuccino a na górę delikatnie wyłożyć masę z chałwą. Posypać ulubionymi orzechami.

Smacznego!

niedziela, 16 sierpnia 2015

Na leniwe, deszczowe niedzielne popołudnie najlepsza jest filiżanka herbaty i kawałek szarlotki. Oczywiście gorącej, prosto z piekarnika z własnoręcznie zebranymi jabłkami. Gdyby tak dodać do nich jeszcze domowego dżemu z aronii dla koloru i smaku, a na koniec podać z gałką lodów waniliowych, to więcej już do szczęścia nie potrzeba. Do dzieła zatem :)


Składniki:
2 jajka
2 i 1/2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

Mus owocowy:
1kg jabłek
kilka łyżek domowego dżemu z aronii
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w cząstki i podusić z cukrem. Pod koniec dodać aroniowy dżem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w malakserze. Podzielić na 2 części. Pierwszą częścią wyłożyć dno formy i podpiec około 40 minut, w temperaturze 180oC. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Na górę zetrzeć na tarce drugą część ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 40 minut. Podawać najlepiej gorącą z gałką lodów waniliowych.

Smacznego!



niedziela, 15 lutego 2015

Jak smażymy, to na całego! Do pączków jeszcze po domowym faworku. Z racji walentynek, nie zaszkodzi żeby były w modnym ostatnio kształcie serduszek :)

Składniki:
3 szklanki mąki
2 jajka
3/4 kubeczka jogurtu
dwie łyżki spirytusu
szczypta soli

Sposób wykonania:
Zagnieść ciasto, pobić wałkiem i wstawić do lodówki na pół godziny. Cieniutko rozwałkować i wycinać serduszka. Smażyć w temperaturze 170oC, bez przykrycia aż się zarumienią. W połowie smażenia obracać patyczkiem na drugą stronę.

Smacznego!

PS Z podanych proporcji wyszedł mi duży talerz serduszek i ogromna miska tradycyjnych faworków :)

piątek, 18 kwietnia 2014

Kajmakowych mazurków nigdy za wiele, ale to nie znaczy, że każdy nie może być inny. Tym razem migdałowy na kajmaku o smaku czekoladowym :)

mazurek migdałowy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
1 puszka  czekoladowej masy kajmakowej (0,5 kg)
migdały

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta wyciąć drobne elementy, ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Ozdobić dookoła całymi i zmielonymi migdałami.

Smacznego!

niedziela, 13 kwietnia 2014

Kolejny mazurek kajmakowy, któremu wyjątkowego smakuje nadaje truflowa masa kajmakowa. Nie wymaga dodatków, jedynie kilka kandyzowanych wiśni do ozdoby i odrobinę posypki. Polecam :)

mazurek truflowy

 

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 puszka  truflowej masy kajmakowej (0,5 kg)
kandyzowane wiśnie
posypka czekoladowa

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta wyciąć drobne elementy, ozdobić nimi brzegi placka, delikatnie dociskając, a następnie odcisnąć na nich wzorek widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Ozdobić wiśniami i posypką.
Smacznego!

sobota, 05 kwietnia 2014

Chyba już czas najwyższy pomyśleć o Świątecznych wypiekach. Nie zabraknie w tym roku na pewno naszych ulubionych mazurków kajmakowych. Zacznę od Mazurka z suszonymi i kandyzowanymi owocami. Pyszny jest :)

Mazurek z suszonymi i kandyzowanymi owocami

składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
garść: suszonych śliwek,
garść skrojonych w paski rodzynek,
garść kandyzowanych wiśni
1 puszka masy kajmakowej (0,5 kg)
pół tabliczki gorzkiej czekolady
3 łyżki mleka

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta, po rozwałkowaniu wycinać drobną foremką ozdoby i ułożyć je dookoła brzegu, delikatnie dociskając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową. Następnie posypać suszonymi i kandyzowanymi owocami. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, połączyć z mlekiem i jeszcze ciepłą robić cienkie mazy /nitki.

Smacznego!

niedziela, 01 września 2013

Najpopularniejsze ciasto na blogu Dorotus, a ja jeszcze go nie robiłam. Nie wiem jak to się stało? Jakoś nigdy nie poświeciłam mu specjalnej uwagi, a teraz żałuję. Jest wyjątkowe, kremowe, wspaniałe delikatne, obłędne!!! Jeśli raz je upieczecie, na pewno będziecie do niego wracać. Przepis cytuje za Dorotus.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią

Smacznego!

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Skubaniec, sękacz, pleśniak, zwał jak zwał - ważne że z rabarbarem :) Kwaskowy aromat rabarbaru świetnie przełamuje smak słodkiej piany. Polecam!

Pleśniak z rabarbarem

Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie wysiekać z margaryną, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Jedną część jasną i ciemną odłożyć do zamrażarki aby mocno stężały. Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkować i wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Podpiec około 15 minut w 180oC.  Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć. Układać na podpieczonym cieście. Na rabarbar zetrzeć na tarce ciemne ciasto - ja pomyliłam kolejność :). Następnie ubijać pianę z białek dodając sól. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Na koniec delikatnie wmieszać budyń. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć jasne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!  

Pleśniak z rabarbarem

sobota, 30 marca 2013

W poszukiwaniu czegoś innego niż kruche i kajmak, wpadłam na pomysł mazurka sezamowego. Ciasto z dodatkiem ziaren sezamu, pokryte domowym Tahini z dodatkiem miodu - niebo w gębie :) Polecam!

Mazurek sezamowy

 

Składniki na ciasto:
300g mąki
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki ziaren sezamu


Składniki pozostałe:
200 g ziaren sezamu
oliwa
kilka łyżek miodu

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania


Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (użyłam malaksera). Wywałkować cienki placek, przyciąć do wielkości foremki,  ozdobić brzegi układając drobne elementy z pozostałego ciasta. Wszystkie elementy posmarować białkiem przed przyklejeniem, a następnie posmarować też całość. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Wystudzić.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, wystudzić. Następnie zmielić w malakserze i dodawać oliwy,  dodać miód. Pasta powinna być lepiąca ale zwarta (nie tak lejąca jak zwykłe tahini - żeby nie spłynęła z mazurka). Powstałą pastę rozsmarować na mazurku, ozdobić.

Smacznego!

środa, 26 grudnia 2012

Uff zdążyłam :) Jeśli jeszcze macie trochę miejsca po świątecznych przysmakach to zapraszam na ciasteczka :) Częstujcie się a ja tymczasem życzę Wam Kochani Radosnych, Smacznych Świąt !

Cytrynowe Świąteczne Ciasteczka

Składniki:
75 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
4 łyżki  jogurtu naturalnego
otarta skórka z 4 cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
1/2  kg cukru pudru
gorąca woda
sok z cytryny

dodatkowo: kokos

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w malakserze. Rozwałkować na grubosć4 mm i wycinać foremkami dowolne kształty, np. choinki lub gwiazdki. Piec w temperaturze 180oC około 10-15 minut. Wystudzić. Cukier puder starannie ucierać z niewielka ilością gorącej wody i soku z cytryny. Wystudzone ciasteczka maczać w lukrze i posypywać kokosem.  Można przygotować kokos kolorowy. Odkładać na kratkę.

Smacznego!

niedziela, 04 listopada 2012

Oj naczekał się ten mój pleśniak, naczekał  ;) Najpierw na upieczenie, a potem na prezentację. No ale jest ;) Było smacznie i myślę, że jest ładnie ;) Ciasto wypróbowane w domu wiele razy. Owoce można dowolnie zmieniać, można tez użyć dżemu lub powideł – oczywiście najlepiej domowych. Polecam!

Pleśniak ze śliwką

Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 kg śliwek
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie wysiekać z margaryną, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Jedną część jasną i ciemną odłożyć do zamrażalnika aby mocno stężały. Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkować i wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Podpiec około 15 minut w 180oC.  Śliwki wydrylować i przekroić na połówki. Układać na podpieczonym cieście skórką do dołu. Na rozłożone śliwki zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Następnie ubijać pianę z białek dodając sól. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Na koniec delikatnie wmieszać budyń. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć jasne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!   

Pleśniak ze śliwką

niedziela, 14 października 2012

Aronia  w towarzystwie jabłek łagodnieje i przestaje być kwaśna i cierpka, a więc do szarlotki w sam raz  Tym razem polecam placek krucho-drożdżowy. Koniecznie z filiżanką ulubionej herbaty ;)

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki śmietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
1kg jabłek
szklanka aronii

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak zawsze polecam malakser). Aronię opłukać, osuszyć. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt  gęste dodać  trochę więcej śmietany. Wałkować na grubość ok. 1 cm, przełożyć do blachy. Starte jabłka ułożyć na cieście, na górze rozsypać aronię. Posypać kruszonką. Zostawić przykryte do wyrośnięcia. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

sobota, 06 października 2012

Weekend, kruche ciasto, kilka malutkich jabłuszek i jest prawie jak w raju ;) Rajskie jabłuszka jako dodatek do szarlotki sprawdziły się doskonale. Mają piękny kolor i dodają kwaskowego aromatu szarlotce. Kto jeszcze nie próbował, niech biegnie obrywać i zagniata ciasto ;)

Rajska Szarlotka

Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:
1 kg jabłek
ok.2 garście jabłuszek rajskich (tyle udało mi się zdobyć)

kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, przesmażyć . Pod koniec smażenia dorzucić rajskie jabłuszka. Wymieszać.
Ciasto podpiec na rumiano w temperaturze 180stopni, wyłożyć i wyrównać przesmażone jabłka, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około pól godziny.

Smacznego!

Rajska Szarlotka

środa, 03 października 2012

Szarlotki nigdy dość :) Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich , które należy lekko uprażyć z dodatkiem miodu. Ciasto zyskuje dzięki temu zupełnie nowy smak i aromat. Bardzo polecam!

Szarlotka z orzechami

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 żółtka
1 jajko

Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki miodu

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i na pół godziny umieścić w lodówce.  Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć.  Orzechy przebrać, grubo pokroić, lekko uprażyć na patelni , mieszając z miodem.  Ciasto rozwałkować, wyłożyć do blaszki (24x28 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec na rumiano w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, wygładzić rozsypać uprażone orzechy. Posypać niewielką ilością kruszonki, tak by nie przykrywała orzechów. Całość wstawić na około 1/2  godziny do piekarnika.

Smacznego!


Szarlotka z orzechami

czwartek, 27 września 2012

Dobra, „stara” szarlotka, która smakuje nam w domu od lat. Kwaskowe jabłka nadają jej wyrazistego smaku, a „kładziona” kruszonka  dodaje urody. Polecam!

Szarlotka z kładzioną kruszonką

Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru

Dodatkowo:
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Można sobie ułatwić pracę i wszystkie składniki wymieszać malakserem. Schłodzić  1/2 godziny w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x28 cm). Podpiec na jasny kolor w  temperaturze 180oC. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (tu również polecam malakser), dodać cukier i rozłożyć na  podpieczonym cieście. Kruszonkę zagnieść, odrywać kawałki, lekko spłaszczać i układać na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pól godziny.

Smacznego!


Szarlotka z kładzioną kruszonką

wtorek, 11 września 2012

Ulubione kruche ciasto z budyniem, sezonowe owoce i ... kruszonka ;) Smakuje pysznie, polecam!
 

Placek budyniowy ze śliwkami


Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 budynie waniliowe
1 l mleka
1/2 kg wydrylowanych i pokrojonych śliwek

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – wszystko razem zagnieść

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24x28 cm). Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Budyń ugotować  wg przepisu na opakowaniu i wyłożyć równo na podpieczone ciasto. Na budyń poukładać śliwki  i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na około pół godziny.

Smacznego!

Placek budyniowy ze śliwkami

środa, 29 sierpnia 2012

Bardzo lubię kruche ciasto z mocno kwaśnym dodatkiem. Czarna porzeczka pasuje mi idealnie, szczególnie kiedy w pieczeniu „samodzielnie” zamienia się w dżemik. Wszystko razem przykryte waniliową pianką jest pyszne. Ciasto u nas znika kiedy jest jeszcze gorące. Można się poparzyć, ale warto :) Polecam!

Ciasto porzeczkowe z pianką:

Składniki na ciasto:

40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

30 dkg obranych czarnych porzeczek

4 białka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

 
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.

Białka ubić z solą na sztywno, dosypywać po trochu  cukier i budyń. Na podpieczone ciasto wysypać porzeczki i wyłożyć pianę. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut.

Smacznego!

Ciasto porzeczkowe z pianką:



sobota, 07 kwietnia 2012

Kolejny mazurek miał być lekki kokosowy i tak samo lekko - pastelowo udekorowany. Myślę, że mi się udało. Oceńcie sami :)

Mazurek kokoswy

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
2 kieliszki Malibu
Kostka miękkiego masła
200g wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego
kilka łyżek cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta powycinać małe elementy do zrobienia wzorka. Ułożyć z nich wzorek dookoła brzegów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko kokosowe i Malibu i kokos.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować krem, ozdobić.


Smacznego!

 

 

Polecam Wam również moje pozostałe przepisy Wielkanocne:

Jakoś w tym roku tak wszystko się złożyło, że na nic nie ma czasu i niestety nawet blog na tym ucierpiał. Mam zaległości z wpisami, mam zaległości z komentarzami i najbardziej mi smutno, że mam zaległości z wizytami na Waszych blogach. Mam nadzieję że chociaż przez Święta, dam radę do Was pozaglądać. Tymczasem wrzucę szybciutko parę przepisów, może jeszcze ktoś z nich skorzysta. Po tym jak w zeszłym roku rozsmakowałam się w mazurkach, w tym roku nie może ich w domu zabraknąć. W pierwszej kolejności mazurek kajmakowy z suszoną śliwką. Pyszności!

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:
Kilka śliwek w czekoladzie
1 puszka kakaowej masy kajmakowej (0,5 kg)
kilka kostek białej czekolady

Mazurek kajmakowy ze śliwką


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Z odłożonego ciasta powycinać jakieś małe elementy do zrobienia wzorka. Ułożyć z nich wzorek dookoła brzegów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.25 minut – ma być rumiane.

Na wystudzone ciasto równo rozsmarować masę kajmakową, rozsypać pokrojone w paski śliwki i ozdobić smugami z rozpuszczonej białej czekolady.


Smacznego!

Mazurek kajmakowy ze śliwką

Polecam Wam również moje pozostałe przepisy wielkanocne:

niedziela, 06 listopada 2011

Nawet w leniwą i niezbyt udaną niedzielę jakieś ciasto musi być ;) Tym razem takie z kategorii najprostszych, co wcale nie odbiera mu uroku! Placek z jabłkami i żurawiną pod galaretką. Bardzo smaczny i orzeźwiający. Pamiętam go z dzieciństwa, kiedy piekła go moja Babcia. Oczywiście nie było w nim wtedy żurawiny, ale takie to były czasy  ;) Polecam!

Placek z jabłkami i żurawiną pod galaretką

Składniki
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

1 kg jabłek
garść świeżej żurawiny
2 galaretki owocowe

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać. Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24x28 cm), ponakłuwać widelcem. Jabłka zetrzeć na grubej tarce i wyłożyć na ciasto. Posypać żurawiną. Piec około 40 minut w temperaturze 190oC. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odstawić do stężenia. Kiedy ciasto całkowicie wystygnie zalać tężejącą galaretka i wstawić do lodówki.

Smacznego!


wtorek, 04 października 2011

Piękne, aromatyczne gruszki w połączeniu z nektaryną i orzechowa posypka ułożone na rumianym kruchym cieście smakują wybornie. Kratka z nierównych wałeczków nadaje całości nieco rustykalnego wyglądu. Ładne i smaczne ;) Polecam!

Kruchy placek z gruszkami

Składniki:
60 dkg mąki
20dkg cukru
kostka masła
2 jajka
2 żółtka
aromat waniliowy
3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania

nadzienie:
ok. 70 dkg gruszek
jedna duża nektaryna
3 łyżki żółtego dżemu
1/4 szklanki drobno posiekanych orzechów
3łyzki prażonych otrąb
3 łyżki brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. 1/4 cześć ciasta pozostawić w lodówce, resztę rozwałkować i wyłożyć do blachy (24x28 cm).Ciasto posmarować cieniutko dżemem i posypać połowa mieszanki z orzechów i otrąb. Gruszki pokroić w cienkie plastry i ułożyć na całym cieście. Nektarynę pokroić w drobna kostkę i rozłożyć na gruszkach, owoce posypać reszta mieszanki z orzechów, cynamonem i brązowym cukrem. Z pozostałego ciasta zrobić cienkie wałeczki i ułożyć z nich ukośnie kratkę. Piec ok. 45 minut w temperaturze 200oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

Kruchy placek z gruszkami

środa, 14 września 2011

Złośliwi twierdzą, że każda szarlotka smakuje tak samo, więc po co mnożyć przepisy. Smakosze zaś , w każdej znajdują takie smaczki, jakich w żadnej innej nie sposób znaleźć. Taka też jest prawda o szarlotkach i dlatego na każdą oczekujemy z niecierpliwością ;) Klasztorna szarlotka siostry Marty (kolejna propozycja z książki "Benedyktyńskie smaki i smaczki - sekrety kuchni opactwa w Tyńcu") również ma to swoje coś. Kruche ciasto na gotowanych żółtkach smakuje naprawdę lepiej. Kropla alkoholu, którą dodajemy do jabłek troszkę traci moc po upieczeniu, natomiast bardzo polecam wersję na ciepło z likierem jajecznym. Smakuje obłędnie ;) Naprawdę warto!

Szarlotka klasztorna na likierze siostry Marty


Składniki:
25 dkg masła
50 dkg mąki pszennej tortowej
5 ugotowanych żółtek
12 dkg cukru
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli

nadzienie:
1 kg jabłek (antonówki lub szara reneta)
15 dkg cukru
łyżka cynamonu
kieliszek Bols Brandy Apricot lub Amaretto (dodałam zwykłe brandy)

Sposób wykonania:
Żółtka przetrzeć przez sito. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odstawić je na 2 godziny do lodówki. Odkroić 1/3 ciasta i włożyć do zamrażalnika, pozostałe rozwałkować i wyłożyć nim blachę (24x28 cm). Wstawić na kilka minut do piekarnika, aby podpiekło się z wierzchu. Wyjąć, rozłożyć na cieście równą warstwą starte na tarce o grubych oczkach jabłka (mogą być ze skórką), wymieszane z cynamonem i cukrem . Skropić kieliszkiem brandy. Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posypać nim jabłka. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180oC) i piec około 45 minut na złoty kolor. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem. Szarlotkę można również podawać na ciepło, polaną niewielką ilością likieru jajecznego.
Smacznego!


Szarlotka klasztorna na likierze siostry Marty

wtorek, 28 czerwca 2011

Szybki i całkiem smaczny łakoć  z orzeźwiającym rabarbarem.  Bez zagniatania, wałkowania. Wystarczy składniki przemieszać widelcem i gotowe.

Crumble z rabarbarem

 

Składniki:
20 dkg mąki
15dkg masła
10dkg cukru
cukier waniliowy

50 dkg rabarbaru
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Rabarbar krótko przesmażyć z cukrem, następnie rozłożyć w foremce do zapiekania (może być do tarty). Mąkę i cukry wymieszać w misce i zalać rozpuszczonym, bardzo gorącym masłem jednocześnie mieszać widelcem, aż powstanie kruszonka. Kruszonkę posypać na rabarbar. Piec w temperaturze 190oC przez około 30- 40 minut, aż się ładnie zrumieni. Najlepiej smakuje prosto z foremki, ale można się kulturalnie podzielić ;)
Smacznego! 

 
1 , 2
| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów