Pieczywo

niedziela, 15 maja 2016

Lekka modyfikacja tego przepisu. Dodatek ziół i ziaren (poprzednio ich nie dodałam) nadaje bułeczkom całkiem nowego smaku. Przepis niezawodny na leniwe ¶niadanie :)

Składniki na 8 sztuk
20 g ¶wieżych drożdży
100ml letniej wody
100ml letniego mleka
łyżeczka soli
0,5 m±ki
jajko do posmarowania
słonecznik, ziarna lnu,  płatki do posypania
kilka łyżek otr±b,
kilka łyżek płatków owsianych,
dwie łyżki ziół (prowansalskich i oregano)

Sposób wykonania:
Drożdże dobrze wymieszać z miodem,  dodać wodę i sól. Powoli wsypywać m±kę. Szybko wyrobić  ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosn±. Na każdej bułeczce nożem zrobić nacięcia. Posmarować roztrzepanym jajkiem , posypać  ulubionymi ziarenkami. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w  200 stopniach przez  25 minut.

Smacznego!

niedziela, 25 sierpnia 2013

Niedziela. Wyspać się? Czy zje¶ć bułeczkę? Może wyspać się i zje¶ć bułeczkę? Tak, sprawdziłam - da się. Przepis znalazłam na blogu  www.kuchniawformie.pl i wprowadziłam drobne modyfikacje. Zrobienie ich - razem z pieczeniem zajmie Wam mniej czasu niż wyskoczenie do sklepu ;) Może skusicie się jeszcze dzi¶? Kto jeszcze dzi¶ nie jadł ¶niadania, za pół godziny może je¶ć swoj± własn± ciepła bułeczkę! Polecam ;)

ekspresowe bułeczki ¶niadaniowe

Składniki na 16 sztuk (zrobiłam z połowy porcji):
40 g ¶wieżych drożdży
łyżka miodu
600ml letniej wody
łyżka soli
kg m±ki
jajko do posmarowania
słonecznik, dynia, płatki do posypania

Sposób wykonania:
Drożdże dobrze wymieszać z miodem,  dodać wodę i sól. Powoli wsypywać m±kę. Szybko wyrobić  ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosn±. Posmarować roztrzepanym jajkiem (ja posmarowałam mlekiem), posypać  ulubionymi ziarenkami (u mnie bez posypki). Wstawić do zimnego (wstawiłam do rozgrzanego) piekarnika. Piec w  200 stopniach przez  25 minut.

Smacznego!

PS Napisałabym, że po wyci±gnięciu przestudzić ale pewnie nie wytrzymacie tak jak ja.
Podałam je ze słonym masełkiem czosnkowym, ale nie ucierałam go wcze¶niej. Możecie zrobić je w wersji dla leniwych. Masło pokroić w cienkie plastry, posolić, obyspać czosnkiem granulowanym. Rozsmarować na jeszcze ciepłych bułeczkach.


ekspresowe bułeczki ¶niadaniowe

niedziela, 27 listopada 2011

Pyszne, bardzo delikatne i bardzo szybkie bułeczki z niezawodnego przepisu Dorotki. Z braku sezamu posypałam bułeczki makiem. Wspaniałe na ¶niadanie :) Składniki na 12 dużych bułeczek:

Bułeczki na jogurcie

Składniki:
500 g m±ki pszennej (użyłam chlebowej)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży ¶wieżych
200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)
120 ml mleka
1 jajko
60 g masła
Dodatkowo:
1 jajko do posmarowania
sezam do posypania

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnie¶ć ciasto (można użyć miksera, ja umie¶ciłam je w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i wyro¶nięcie). Przykryć ¶ciereczk± i pozostawić do podwojenia objęto¶ci (około 1,5 h).  Wyro¶nięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kła¶ć na blaszce oprószonej m±k± (można kła¶ć w niewielkich odległo¶ciach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ¶ciereczk± i pozostawić do wyro¶nięcia na 40 minut. Po wyro¶nięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 - 25 minut (ja też piekłam krócej). Studzić na kratce.

Smacznego!

Bułeczki na jogurcie

sobota, 16 paĽdziernika 2010

Na swój pierwszy WBD, wybrałam Prosty chleb pszenny ze strony Dorotus. Faktycznie niesamowicie prosty i szybki, a bardzo smaczny. Może nie wyszedł idealny, ale jak na pierwsz± próbę (i to w wersji nie dla maszynistów) to jestem z siebie zadowolona. Poniżej, przepis cyt. za Dorotus:

prosty chleb pszenny

Składniki na 1 bochenek:

700 g m±ki pszennej chlebowej
2 łyżeczki soli
25 g miękkiego masła
1 saszetka suchych drożdży (7 g) (użyłam ¶wieżych - 14g)
1 łyżeczka cukru
150 ml ciepłego mleka
300 ml ciepłej wody

Sposób wykonania:
W większej misce wymieszać m±kę z sol±, dodać masło. Dosypać drożdże i cukier (ja zrobiłam najpierw zaczyn z drożdży, odrobiny mleka, cukru i kilku łyżek m±ki). Dodać mleko, wodę i wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać na oprószonej powierzchni, aż będzie gładkie i elastyczne, staraj±c się nie dosypywać m±ki. Pozostawić w misce, przykryte ¶ciereczk±, do dwukrotnego powiększenia objęto¶ci.

Ciasto po uro¶nięciu uderzyć pię¶ci±, lekko wyrobić, uformować owalny bochenek, wyłożyć na blachę oprószon± m±k±. Przykryć ponownie, pozostawić na 30 minut, lub dłużej do podwojenia objęto¶ci i napuszenia.

Używaj±c ostrego noża naci±ć chleb kilkakrotnie, oprószyć m±k±.

Piekarnik rozgrzać do 230oC i piec bochenek przez 10 minut. Następnie zredukować temperaturę do 200oC i piec kolejne 20 - 25 minut. Gotowy chleb powinien być wyro¶nięty, br±zowy i brzmieć głucho po uderzeniu od spodu. Studzić na kratce.

Smacznego!

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

niedziela, 19 wrze¶nia 2010

Dzień Dobry, cze¶ć i czołem :) Czas na niedzielne ¶niadanko, czyli na pyszne bułeczki francuskie z blogu Evenki, któr± cytuję poniżej. Mnie osobi¶cie te bułeczki bardzo przypominaj± w smaku bułkę poznańsk± ze sklepowych półek, oczywi¶cie o niebo od niej lepsz±!

Bułeczki francuskie

Składniki:
- 4 szklanki m±ki chlebowej
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka drożdży suszonych
- 1 łyżeczka soli


Sposób wykonania:
W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami i cukrem, zostawić na 10 minut. Gdy drożdże zaczn± b±belkować, dodać olej, sól, 2 szklanki. m±ki i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo pozostał± m±kę (po 1/2 szklanki), dobrze wymieszać, wyłożyć na posypan± m±k± stolnicę i wyrabiać około 8 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miski, podrzucić kilka razy, żeby ciasto z każdej strony pokryło się warstewk± oleju, przykryć foli± i zostawić w cieple do wyro¶nięcia na ok. 1 godzinę (aż podwoi swoj± objęto¶ć). Wyro¶nięte ciasto odgazować, wyłożyć z powrotem na stolnicę, podzielić na 16 równych czę¶ci i uformować z nich kulki. Układać na lekko natłuszczonej blasze, przykryć wilgotn± ¶ciereczk± (lub lekko naoliwion± foli±) i zostawić do wyro¶nięcia na około 40 minut. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200o C. Piec 18-20 minut, na złoty br±z.

Smacznego!

 

 

Bułeczki francuskie

niedziela, 08 sierpnia 2010

Dzień Dobry :) Zapraszam na ¶niadanie. Nie raz wychwalane kajzerki tym razem na moim stole. Z przepisu Evenki, których popularno¶ć wzrasta na niejednym blogu. Delikatne, chrupi±ce, idealne. Wła¶nie takie, jakie powinny być kajzerki na ¶niadanie :)

Kajzerki

Składniki:
- 3 szklanki m±ki
- 3/4 szklanki letniej wody
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 2 łyżki masła

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce i wyrobić , aż ciasto będzie odstawać od ¶cianek naczynia. Od tego momentu wyrabiać przez 5 minut, następnie zostawić, aby "odpoczęło" przez ok. 10 minut, potem ponownie wyrabiać przez ok. 5 minut. Ciasto powinno być elastyczne , o konsystencji plasteliny. Przełożyć do lekko posmarowanej oliw± miski i zostawić do wyro¶nięcia na godzinę. Wyro¶nięte ciasto podzielić na 8 czę¶ci, z każdej uformować kulkę, lekko spłaszczyć, na górze naci±ć krzyżyk, ułożyc na blasze, przykryć i zostawić do wyro¶nięcia na 45 minut (ale nie dłużej). Piec w nagrzanym do 225 stopni piekarniku przez 15-17 minut.

Smacznego!

Kajzerki

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów