Tarty

sobota, 22 września 2012

Czyżby znowu tarta z owocami i budyniem? Taaaak! Borówkowy smak późnego lata, na kruchej tarcie, oczywiście z dodatkiem budyniu. Wygląda chyba apetycznie, a jak smakuje? Trzeba spróbować ;)

Tarta z czerwoną i amerykańską borówką

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

1 żółta galaretka

Dodatkowo:  po niecałej szklance borówek czerwonych  i amerykańskich


Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (jak zwykle pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać borówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, dodając tylko 1/3 wody. Posmarować delikatnie galaretką owoce przy pomocy pędzelka.
Schłodzić.

Smacznego!

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Na pytanie co upiec znowu padła ta sama odpowiedź: tartę z owocami i budyniem :) No to tym razem dla urozmaicenia będzie na kakaowym spodzie :) Pięknie się komponuje z jasnym budyniem i kolorowymi  leśnymi skarbami ;) Warto zagnieść podwójną porcję ciasta i z części wyczarować równie urokliwe małe tartaletki ;) Bardzo polecam!

Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

Składniki:
30 dkg mąki
2 łyżki kakao
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo:  około dwie szklanki malin i czarnych jagód

Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać maliny i jagody.

Smacznego!


Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

sobota, 04 sierpnia 2012

Bardzo szybka i prosta tarta. Przez dodatek budyniu wilgotna. Jego słodki smak przełamują kwaskowate porzeczki. U nas prawie każdy kawałek wyrywaliśmy sobie z ręki ;)

Tarta porzeczkowa z budyniem

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania

Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo: kilka garści czarnej porzeczki

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wyłożyć do foremki. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, obsypać porzeczkami.

Smacznego! 

Tarta porzeczkowa z budyniem

niedziela, 18 września 2011

Bardzo smaczna odmiana tradycyjnego, kruchego ciasta. Dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że ciasto jest wyjątkowo kruche, a delikatny krem budyniowy bardzo przyjemnie przełamuje kwaśny smak śliwek. Bardzo polecam!

Tarta ze śliwkami kremem budyniowym

Składniki na ciasto:
20 dkg krupczatki
10 dkg mąki kukurydzianej
15 dkg masła
10 dkg cukru pudru
2 żółtka
szklanka musli

krem:
szklanka mleka
1/2szklanki słodkiej śmietanki(30%)
1 budyń waniliowy
3 łyżki zimnego mleka
3 łyżki cukru
3 żółtka

Dodatkowo: około 1 kg wydrylowanych i pokrojonych na połówki węgierek.

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę (27 cm) – dno i rant do połowy wysokości. Ciasto lekko podpiec – około 15 minut w temperaturze 200oC. Wyjąć i ułożyć śliwki skórką do dołu. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 20 minut.
W rondelku zagotować mleko (1 szklanka) i śmietankę, dodać cukier. Budyń rozprowadzić w zimnym mleku i wlać do gotującego mleka. Zagotować i zdjąć z ognia, przykryć folią, aby nie robił się kożuch. Gdy lekko przestygnie dodawać po jednym żółtku i miksować na jednolitą masę. Od razu (będzie mocno ciepła) wylać na ciasto ze śliwkami, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Podawać po wystudzeniu.
Smacznego! 

Tarta ze śliwkami kremem budyniowym

wtorek, 07 czerwca 2011

Rabarbarowych przysmaków ciąg dalszy Dzisiaj pyszna tarta z rabarbarem i truskawkami, które już na dobre zagościły na naszych stołach. Krucha, lekka i bardzo orzeźwiająca pokusa na letnie popołudnie. Polecam!

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami

Składniki:
40dkg maki
20dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg rabarbaru
1/4 kg truskawek
1 łyżka cukru

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami

Sposób wykonania:
Składniki na kruche ciasto wymieszać w malakserze, lub zagnieść tradycyjnie. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Rabarbar pokroić i przesmażyć cukrem. Truskawki obrać, opłukać i osuszyć.
Ciasto podzielić na dwie części , jedną pozostawić w lodówce, a jedną rozwałkować na 1cm. Wylepić ciastem formę na tartę. Podpiec około 10-15 minut w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć rabarbar, ułożyć na nim truskawki (można pokroić na połówki). Pozostałe ciasto rozwałkować cienko, kroić w wąskie paski i układać kratkę. Kratkę smarować rozmąconym jajkiem i posypać cukrem. Piec około 20 minut w 180oC.

Smacznego!

 

Tarta w kratkę z rabarbarem i truskawkami


Przepis jest moją propozycją do akcji:


oraz

piątek, 03 czerwca 2011

Ta tarta ma troszkę inny charakter. Rabarbar nieco dłużej smażony, a właściwie duszony zamienił się w pyszny mus. W tej postaci, aż prosił się by podać go w miseczce, np. takiej z ciasta :) ozdobiony tylko kruszonką. Bardzo prosta i bardzo pyszna, szczególnie na ciepło. Polecam!

Rustykalna tarta z musem rabarbarowym

Składniki:
40dkg maki
20dkg masła
15 dkg cukru
4 żółtka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
60 dkg rabarbaru
3 łyżki cukru
3 łyżki wody

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2 cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki.
Pokrojony rabarbar dusić z cukrem i wodą, trochę odparować sok. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 1/3 większej niż foremka na tartę. Ułożyć  go w foremce tak, by wkoło brzegu został spory zapas ciasta. Należy uważać by nie poprzecinać go brzegiem foremki. Wyłożyć na ciasto mus rabarbarowy i przykryć fantazyjną „falbanką”. Posmarować jajkiem i posypać cukrem. Odkryty środek warto posypać kruszonką.

Smacznego!


Rustykalna tarta z musem rabarbarowym


Przepis jest moją propozycją do akcji:

niedziela, 22 maja 2011

Kolejna rabarbarowa propozycja. Tartaletki z rabarbarem, truskawką i zapieczoną pianą. Śliczne maleństwa, takie na 4 kęsy. Są uroczym dodatkiem do popołudniowej kawy. Bardzo, bardzo polecam :)    

Tartaletki z rabarbarem i truskawką


Składniki na ciasto:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Nadzienie:
1/2 kg rabarbaru
ok. 20 dkg truskawek
łyżka cukru

Pianka:
1 białko
5 łyżek golden syrupu

Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto, owinąć w folie i wstawić na pół godziny do lodówki. Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć z 1 łyżką cukru. 
Ciasto rozwałkować (ok. 1/2 cm), wylepić nim foremki do tartaletek i piec w temperaturze 190oC około 15 minut – na rumiano. Na upieczone tartaletki nakładać po 3 łyżki rabarbaru i po jednej truskawce. Białka ubić na sztywno, dodawać po trochu golden syrup i  jeszcze chwilę ubijać. Na owoce delikatnie nakładać po dwie łyżki pianki. Rumienić za pomocą palnika kuchennego lub wstawić na 10 minut do piekarnika  - 180oC.

Smacznego!

Tartaletki z rabarbarem i truskawką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

poniedziałek, 18 października 2010

Kolejna jabłkowa propozycja. Bardzo chciałam przetestować świeżą żurawinę jako dodatek do jabłek, ale ciągle miałam problem z tym, żeby ją zdobyć. W końcu udało się kupić na jednym ze straganów ostatnie dwie garście. Wystarczyło na dwie tarty, oraz na jabłuszka dla jeżyków.

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną

Składniki (na dwie tarty):
60 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
2 łyżki oleju
4 łyżki  jogurtu naturalnego
1 łyżka aromatu maślanego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 garście świeżej żurawiny pokrojone w cieniutkie plasterki
1 łyżeczka cynamonu
odrobina świeżo startej gałki muszkatołowej
1,5 kg jabłek - po obraniu skroić w kostkę i odrobinę przesmażyć, na końcu dodać żurawinę i przyprawy

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną


Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczką  cukier, żółtka, olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do mąki, zamieszać i zagniatać.
Podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki. Foremkę wysmarować rozpuszczonym masłem, i wysypać bułką tartą. Część ciasta rozwałkować, i  wyłożyć nią foremkę. Ponakłuwać ciasto widelcem, podpiec 5-7 minut. Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę masy jabłkowej. Z pozostałości z pierwszej części wywałkować podłużny placek, pokroić go w długie paski i układać z nich kratkę na jabłkach. Jeśli pozostanie ciasta, można wyciąć ozdoby. Ja wycięłam jeżyki  Z drugą częścią ciasta postępować tak samo.

Piec w temperaturze 180-190oC około 20 minut.

Smacznego!

 

Tarta jabłkowa ze świeżą żurawiną

 

Przepis bierze udział w akcji:

 


oraz

Wielkie Święto Żurawiny

 

jeżyki

środa, 07 lipca 2010

tarta_jagodowaLetni klasyk.

Niesamowicie krucha, niewiarygodnie mocno jagodowa i... i już! To wystarczy :)

Składniki:

Kruche ciasto
125g masła
1 i 1/4 szklanki mąki (oraz trochę do podsypywania)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 - 4 łyżek wody (w zależności od tego jakie wyjdzie ciasto)

Nadzienie
3 szklanki jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny

Kruszonka
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

oraz
1 jajko - do posmarowania ciasta


Wykonanie:
Masło pokroić w drobne kawałki i włożyć na 15 minut do lodówki. Mąkę, cukier i sól wymieszać w malakserze ze schłodzonym masłem. Po wymieszaniu składniki przełożyć na stolnicę i zagniatać dodając wodę. Zagniecione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, odczekać 5 do 10 minut aż ciasto nabierze temperatury pokojowej. Podzielić je na 2 części. Pierwszą cześć rozwałkować i umieścić w foremce do tarty (foremkę wcześniej wysmarować masłem i lekko oprószyć mąką).  Dokładnie docisnąć, by dobrze przylegała do dna.


W miseczce delikatnie wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną cukrem i sokiem z cytryny, a następnie umieścić je na dnie tarty.


Pozostałą cześć ciasta znów podzielić na 2 części. Z pierwszej wałkować podłużny placek, z którego wycinać paski. Z pasków układać kratkę na cieście. Pozostałą część ciasta uformować w długi wałeczek i umieścić go na obwodzie tarty. Brzegi wałeczka ozdobić widelcem. Brzegi paseczków, również można ozdobić w ten sposób. Ciasto smarować roztrzepanym jajkiem. Z cukru mąki i masła przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto.

Piec w piekarniku, do zarumienienia ciasta, ok 20 minut w temperaturze 220st.

Smacznego!

tarta_jagodowa_surowa

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów