Desery

wtorek, 07 czerwca 2016

Co zrobić z siatką nieplanowanych truskawek? Nieplanowany koktajl :) Tym razem dla odmiany na jogurcie zamiast kefiru. Troszkę mniej kwaśny i ani trochę mniej smaczny!


koktajl truskawkowy

 

Składniki:
1/2 litra jogurtu
1/2 kg truskawek
2 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Obrane i umyte truskawki zmiksować z jogurtem i cukrem – najlepiej za pomocą blendera. Podawać natychmiast :)

Smacznego! 

niedziela, 29 maja 2016

W majowym menu nie może zabraknąć placuszków z Akacją. Przyrządzone na dwa sposoby, tradycyjnie na gałązkach zanurzanych w cieście lub w formie zwykłych placuszków do których wmieszane są oberwane kwiatki.

Składniki:
30 dkg mąki
1/2 l kwaśnego mleka lub jogurtu naturalnego 
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku

dodatkowo:
miseczka kwiatu akacji
cukier puder do obsypania

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem lub trzepaczką na ciasto o gęstości dobrej śmietany. Zanurzać w cieście całe gałązki (lub wmieszać oberwane kwiaty) i smażyć na patelni nieduże placuszki, na złoty kolor. Gotowe placuszki posypać cukrem pudrem.


Smacznego! 

niedziela, 20 grudnia 2015

Pomysł na przedświąteczne śniadanie lub szybki, lekki obiad. Naleśnik z truskawkami i waniliowym twarożkiem.

naleśnikowy mikołaj

 

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody gazowanej
1 łyżka oleju
1 jajko
szczypta soli

Dodatkowo:
opakowanie truskawek
kostka twarogu
dwa opakowania cukru waniliowego
kilka kostek czekolady

Sposób wykonania:
Składniki zmiksować na gładkie ciasto. Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron. Na połowie naleśnika rozsmarować twarożek (na kształt brody mikołaja) od góry ułożyć czapkę z truskawek. Kostkę czekolady rozgrzać (np. na łyżce nad palnikiem lub świeczką) i dorysować mikołajowi uśmiech i oczy. Podawać zanim naleśnik wystygnie.

Smacznego!

poniedziałek, 14 grudnia 2015

Aromatyczne korzenne gofry w bardzo nietypowej odsłonie. Podstawą jest tu słodko-słony smak gruszki i gorgonzoli. Całość ułożona na liściach rukoli, oblana miodem i obsypana orzechami włoskimi. Smakują obłędnie, polecam!



Składniki:
125 g oleju
250 g mąki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu

dodatkowo:
dwie małe gruszki, obrane i pokrojone w plastry
kawałek gorgonzoli pokruszonej drobno
garść posiekanych orzechów włoskich
kilka łyżek miodu
garść liści rukoli

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać całość (można trzepaczką) do uzyskania konsystencji śmietany. Łyżką wazową nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejdą.

Studzić na kratce, na górze ułożyć kolejno rukolę, gruszkę, ser, orzechy i na końcu oblać gofra łyżką miodu.

Smacznego!

poniedziałek, 10 listopada 2014

Chodziły za mną już chyba ze dwa tygodnie odkąd Marek narobił mi smaka opowieściami o racuchach :) Przepis wybrałam od Dorotus  (za którą cytuję) z jedną modyfikacją - przed samym smażeniem wmieszałam do ciasta 5 startych jabłek. Wyszły przepyszne!


Składniki na dwa talerze racuchów:
500 g mąki pszennej
50 g świeżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko

dodatkowo:
5 jabłek


Sposób wykonania:
Mąkę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, pośrodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć świeże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.

Po tym czasie , dodać resztę mleka, jajko i wymieszać.
Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Odstawić.
Kiedy ciasto wyrośnie, jabłka odcisnąć z nadmiaru soku i wmieszać do ciasta.

Przygotować kubek z gorącą wodą. Ciasto nabierać łyżką, za każdym razem maczaną uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubią się szybko przypalać, a wtedy nie zdążą 'dojść' w środku), z obu stron na złoty kolor.

Smacznego! 

niedziela, 15 grudnia 2013

Ze specjalną dedykacją dla moich Gofrowych Kolegów :) Wersja świąteczna naszych gofrów.
Do dotychczasowego przepisu dodałam dwie łyżeczki kakao i 2 łyżeczki przyprawy do piernika.
Smakują pysznie, czekoladowo-piernikowo.  W sam raz na przedświąteczną przekąskę.

piernikowe gofry

Składniki:
125 g oleju
250 g mąki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki kakao
2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika

dodatkowo:
śmietana kremówka
kakao do ozdoby
kandyzowana skórka pomarańczowa

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać całość (można trzepaczką) do uzyskania konsystencji śmietany. Łyżką wazową nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejdą.

Studzić na kratce, ozdobić ubitą z odrobiną cukru pudru śmietaną i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego!


piernikowe gofry

Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majanki :)

Festiwal



niedziela, 08 grudnia 2013

Dziś przekąska w Mikołajowym klimacie :) Wystarczą truskawki (przy odrobinie szczęścia można je zdobyć nawet w grudniu), ubita śmietana i jakieś drobne ziarenka żeby Mikołaj mógł przejrzeć na oczy.  Inspiracja znaleziona w internecie :)

truskawkowe mikołaje

Truskawkowy mikołaj


środa, 27 listopada 2013

Późno już, więc bez zbędnego wstępu ;) Obiecałam Krzysiowi gofry i są gofry! Pierwszy z przetestowanych przepisów, wyszedł całkiem nieźle. Pochodzi ze strony kotlecika.

gofry

Składniki
125 g oleju
250 g mąki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać całość (można trzepaczką) do uzyskania konsystencji śmietany. Łyżką wazową nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejdą i bedą złociste.

Studzić na kratce, posypać cukrem pudrem lub śmietaną.

Smacznego!

gofry

Tagi: jajka
00:12, flusso , Desery
Link Komentarze (3) »
niedziela, 15 stycznia 2012

Po kilku dniach leżenia plackiem w łóżku, paskudztwo odpuściło na tyle, że mogłam pokusić się o ciepłe śniadanko. Placuszki z imbirem, jabłkiem i syropem korzennym. Może być syrop klonowy, ale korzenny pozwala poczuć  się jeszcze trochę świątecznie :) Kwaśne mleko zastąpiłam słodkim z prostej konieczności – nie miałam, jednak z kwaśnym są lepsze ;) Ciepłe, pożywne a imbir pomoże walczyć z infekcją!  Polecam, na śniadanie lub podwieczorek.

Placuszki z jabłkiem

 

Składniki:
30 dkg mąki
1/2 l kwaśnego mleka lub jogurtu naturalnego (dałam słodkie)
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku
2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubej tarce
2 łyżki tartego świeżego imbiru
syrop korzenny do polania

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem lub trzepaczką na ciasto o gęstości dobrej śmietany. Wmieszać  łyżką pokrojone jabłka. Smażyć na patelni nieduże placuszki, na złoty kolor. Gotowe placuszki polać syropem korzennym.
Smacznego! 

 

Placuszki z jabłkiem

poniedziałek, 26 grudnia 2011

Kochani, na ten Świąteczny czas Bożego Narodzenia życzę Wam wszystkiego dobrego i stołu bogato zastawionego :)

Pozostając wciąż w Świątecznej atmosferze, chciałam podzielić się z Wami przepisem na makówki.  Nie znam nikogo kto nie robiłby ich na święta i przepis pewnie jest Wam wszystkim znany, ale jakże to byłoby nie mieć ich na blogu? Swoją drogą, spotkałam się z różnymi sposobami ich przyrządzania. Moje, są nafaszerowane bakaliami, a chałkę którą je przekładamy ograniczam do minimum. Niektórzy zamiast chałki używają bułki (takiej z przedziałkiem) której bardzo duże ilości przekładają cienką warstwą masy makowej. A Wy jakie lubicie makówki?

Makówki

Składniki:
0,5 kg zmielonego maku
0,5 szklanki miodu
1/3 szklanki cukru (można więcej)
0,5 szklanki rodzynek
0.5 szklanki włoskich orzechów
0,5 szklanki suszonych moreli
0,5 szklanki migdałów
ok. 1 l wrzącej wody
2 łyżki  ekstraktu waniliowego
duża chałka

Sposób wykonania:
Mak wsypać do rondla, zalać wrzątkiem  - masa powinna być rzadka. Dodać miód, cukier, bakalie, wanilię. Gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, mieszać, by się nie przypaliło. Chałkę pokroić w grubsze kromki, układać w większej misce:  warstwa chałki i zalać gorąca masą makową, następna warstwa chałki, masa makowa. Na górze powinien być mak. Odstawić do wystudzenia i stężenia. Przygotować kilka godzin przed podaniem. Udekorować dowolnie. Makówki można przygotować w kilku mniejszych miseczkach.

Smacznego!



niedziela, 27 listopada 2011

Są przepisy które gdzieś grzecznie czekają w kolejce na realizację i są takie, które wpadają do głowy z prędkością światła i muszą być zrealizowane natychmiast. Połączenie  tiramisu i szybkich pierniczków - Korzenne tiramisu na pierniczkach. Wymyśliłam, zrobiłam, zjadłam i jeszcze nie przestałam się z niego cieszyć :) Musicie tego spróbować i myślę, że święta będą do tego świetną okazją!

Składniki piernik:
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
2 duże jajka
13 dag cukru pudru
10 dag masła, roztopionego
10 dag miodu
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej


Składniki pozostałe:
2 opakowania serka mascarpone (500g)
2 śmietanki kremówki do ubijania
1 szklanka mocnego espresso
100g cukru pudru
100ml rumu
50g kakao
20g cynamonu
100ml korzennego syropu imbirowego
odrobina skórki pomarańczowej zdartej zesterem

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na piernik wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić. Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki. Garść ciasta wywałkować i wyciąć kilka pierniczków. Resztę rozwałkować  na duży placek podsypując je mąką (tyle, by się nie kleiło). Ułożyć placek na blaszce. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 15 minut. Studzić na kratce. Po wystudzeniu połamać i zmiksować na okruchy w malakserze.

Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z serkiem.  W foremce (użyłam kwadratowej z odpinanym bokiem w rozm. (25x25 cm)  wysypać warstwę pierników. Kawę zmieszać z alkoholem i syropem polewać łyżeczką okruchy. Na mokre okruchy wysypać cienką warstwę kakao. Wyłożyć część kremu, na to znów pierniki i tak przekładać warstwy aż braknie miejsca w naczyniu. Ostatnią warstwę wyrównać, oprószyć delikatnie cynamonem, oraz kakao, ozdobić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.


Smacznego!

piątek, 24 czerwca 2011

Sezon truskawkowy w pełni, a więc czas na szklaneczkę pysznego, pełnego truskawek koktajlu. Wiele osób uznaje wyłącznie koktajl na śmietance, jednak w moim domu od zawsze używamy kefiru. Prawdę mówiąc dla mnie najważniejszym składnikiem są świeże truskawki – dużo truskawek :) Smakuje wybornie o każdej porze dnia. Polecam!

Koktail truskawoy


Składniki:
1 l kefiru
1kg truskawek
4 łyżki cukru (wg swojego smaku)

Sposób wykonania:
Obrane i umyte truskawki zmiksować z kefirem i cukrem – najlepiej za pomocą blendera. Ponieważ oczekiwanie na schłodzenie koktajlu jest trudne, warto użyć bardzo zimnego kefiru :)

Smacznego! 

sobota, 30 kwietnia 2011

Truskawki lubią brąz :) Brąz pysznej czekolady oczywiście. Chcąc pogodzić zwolenników czekolady gorzkiej i mlecznej zmieszałam obie. Żeby nie wyglądały zbyt posępnie warto rozjaśnić je mielonymi migdałami. Tak przystrojone mogą być ozdobą stołu na bardzo szczególne okazje :) Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie by taką okazją był po prostu apetyt :) Bardzo, bardzo polecam!

Truskawki w czekoladzie


Składniki:
1/2 kg truskawek z szypułkami
1 czekolada mleczna
1 czekolada gorzka
ok. 3 łyżki słodkiej śmietanki
mielone migdały

Sposób wykonania:
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kapieli wodnej, dodać śmietankę i starannie wymieszać – powinna być dość gęsta. Umyte i osuszone truskawki zanurzać w gorącej, płynnej czekoladzie, Nastepnie jedną stroną w mielonych migdałach. Odkładać na kratkę do stężenia czekolady.

Smacznego!


niedziela, 13 marca 2011

Uwielbiany przeze mnie, a wciąż brakowało mi dwóch rzeczy żeby go zrobić. Najpierw palnika, a później jeszcze odwagi. Okazało się, że nie taki brulee straszny jak go malują :) , a zabawa w spawacza przednia! Dla jednych wykwintny deser, dla innych budyń z "malcem" ale każdy zjada go równie chętnie  :)

Creme brulee

Składniki:
500 ml śmietany kremówki (30%)
laska wanilii
1/3 szklanki cukru (+ kilka łyżek do posypania)
6 żółtek

dodatkowo: palnik gazowy

Sposób wykonania:

Laskę wanilii przekroić na pół, wyskrobać ziarenka do garnka ze śmietaną. Dodać cukier i gotować na wolnym ogniu aż pojawią się "bąbelki" ale nie doprowadzać do wrzenia. Wstawić do zimnej wody, aby trochę przestudzić, a żółta lekko ucierać na jednolitą masę, jednak na tyle delikatnie aby nie tworzyły się pęcherzyki powietrza, i aby nie zmieniły koloru na białe. Dodawać po kilka łyżek śmietanki cały czas mieszając. Nalewać do kokilek (najlepsze są szerokie i niskie). Wstawiać do piekarnika, nagrzanego do 100oC na około godzinę. Gotowy krem powinien być na środku lekko galeretowaty, a po bokach ścięty, nie powinien też sie zrumienić. Następnie wstawić go do lodówki na 6 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać cukrem i zrumienic za pomocą palnika. Można też zamiast tego ustawić je pod grillem w piekarniku, ale nie testowałam tej metody.

Smacznego!

Creme brulee

środa, 01 grudnia 2010

Przebrzydła zima!!! 15 minutowy powrót do domu wydłużył się 10 krotnie. Chcę lato! Bo lato to słońce, lato to owoce. Lato to soczyste piękne truskawki. Latem zrobiłam świetne naleśniki, a nie miałam wtedy jeszcze bloga i dzisiaj Wam się nimi pochwalę :) Przepis, z drobnymi modyfikacjami podpatrzyłam u Dorotus.

Naleśnik czekoladowy z truskawmi


Składniki na 20 sztuk:
80 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
1 łyżka kakao
500 ml mleka
1 (do 1 i 1/4) szklanki mąki pszennej
3 jajka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła, roztopionego
3 łyżki ciemnego rumu (nie miałam rumu, dodałam brandy)
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mleko podgrzać, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Odstawić na 2 godziny.

Smażyć na patelni (lekko zwilżonej olejem) z obu stron na niedużym ogniu. Pilnować, by się zbyt mocno nie przypiekły, bardziej miękkie są smaczniejsze.

Podawać z ulubionymi dodatkami - ja wybrałam truskawki :)

Smacznego!

niedziela, 07 listopada 2010

Całkiem niedawno idąc na zakupy do Rossmana po jakiś szampon i kilka drobiazgów, zobaczyłam na półce niedużą szklaną paterę. Od razu wiedziałam! Tiramisu! Okrągłe Tiramisu :)

 

Tiramisu


Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone (500g)
2 śmietanki kremówki do ubijania
1 filiżanka mocnego espresso
2 opakowania biszkoptów podłużnych
100g cukru pudru
50ml spirytusu
aromat waniliowy
50g kakao


Sposób wykonania:

Śmietanę ubić z cukrem, połączyć z serkiem i dodać kilka kropel aromatu waniliowego.
W okrągłym przeźroczystym naczyniu układać dookoła połówki biszkoptów. Na przemian zwykłe i ścięte na szpic, gdyż bez przycięcia końcówek nie ułożą się ładnie w kółko. Kawę zmieszać z alkoholem i polewać łyżeczką biszkopty. Na mokre biszkopty wysypać cienką warstwę kakao. Wyłożyć część kremu, na to znów biszkopty i tak przekładać warstwy aż braknie miejsca w naczyniu. Ostatnią warstwę wyrównać, oprószyć delikatnie kakao, ozdobić. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

niedziela, 19 września 2010

Legendy głoszą, że ten deser został wymyślony i podany po raz pierwszy z okazji paryskiej premiery operetki Offenbacha "Le Bella Helena" w roku 1864. Mnie jednak zamiast tych opowieści przekonuje prostota a zarazem wyjątkowy smak tego deseru. Polecam na jesienne wieczory.

Gruszki Heleny


Składniki:
5 gruszek
150g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
100g gorzkiej czekolady
1/2 kubeczka śmietanki kremówki
kieliszek spirytusu
1/2 litra wody
5 gałek lodów waniliowych

Sposób wykonania:
Gruszki umyć i obrać, pozostawiając ogonki. Od spodu wydrążyć gniazda. Wodę zagotować z cukrem, dodać aromat waniliowy. W powstałym syropie gotować gruszki ok.8-10 minut. Gruszki wystudzić.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać kremówkę i spirytus.

Ostudzone gruszki układać na talerzykach dokładając po gałce lodów. Oblewać sosem czekoladowym. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Gruszki Heleny

Przepis bierze udział w akcji:

 

sobota, 28 sierpnia 2010

Zwyczajne, proste, pachnące letnim lasem. Lepiłam je przez prawie pół dnia, ale warto było! Z przepisu babci, mamy a od dziś również mojego :)

Pierogi

Składniki:
pierogi
2 i 1 szklanki mąki
1 jajko
ok. szklankę gorącej wody
sól

nadzienie:
1/2 kg jagód(przebranych i umytych)
2 łyżki maki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z solą, wbić jajko i dolewać gorącą wodę takiej ilości by uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (ma być  gładkie i elastyczne, wolniejsze niż na makaron). Wałkować  cienko i wykrawać szklanką koła, układać 1-2 łyżeczki jagód wymieszanych z mąką ziemniaczaną. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować do wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podawać ze śmietaną i cukrem.

Pierogi

Smacznego!

niedziela, 22 sierpnia 2010

Co prawda najbardziej przyswajalna dla mnie forma spożywania malin, to ta bezpośrednio z koszyczka, ewentualnie z myciem - ale to tylko wtedy kiedy uda mi się je donieść do domu. Jednak, tym razem wylądowały jako składnik niedzielnego deseru. Deser tylko dla tych którzy uwielbiają dużo słodkości.

Deser migdałowo malinowy

Składniki na 5 porcji:
pół opakowania ciasteczek amaretti
paczka migdałów - nie obieranych, w całości
pół kilograma serka mascarpone
1 mały jogurt naturalny
dwie szklanki malin


Sposób wykonania:
Migdały pokroić w grube kawałki i przez 5 minut uprażyć na suchej patelni. Mascarpone zmieszać z kilkoma łyżkami syropu klonowego (można dodać cukier puder zamiast syropu, ale zniknie aromat lekko przypalonego cukru).
Ciasteczka amaretti poukładać na dnie. Wyłożyć na nie część serka, wysypać maliny i ponownie nałożyć porcję mascarpone. Ozdobić malinami, ciasteczkiem, posypać migdałami.

Smacznego!

 

Deser migdałowo malinowy

Moja propozycja w akcji Na zdrowie! na maliny!

czwartek, 19 sierpnia 2010

Przepis bardzo podobny do tarty jagodowej, rózni się tylko sposobem przyrządzenia.

Kubeczki pełne jagód


Składniki:
Kruche ciasto
125g masła
1 i 1/4 szklanki mąki (oraz trochę do podsypywania)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 - 4 łyżek wody (w zależności od tego jakie wyjdzie ciasto)

Nadzienie

3 szklanki jagód
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny

Kruszonka
1 łyżka mąki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

oraz
1 jajko - do posmarowania ciasta

Kubeczki pełne jagód

Sposób wykonania:
Masło pokroić w drobne kawałki i włożyć na 15 minut do lodówki. Mąkę, cukier i sól wymieszać w malakserze ze schłodzonym masłem. Po wymieszaniu składniki przełożyć na stolnicę i zagniatać dodając wodę. Zagniecione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, odczekać 5 do 10 minut aż ciasto nabierze temperatury pokojowej. Podzielić je na 2 części (1/3 i 2/3 całości). Większą  część cześć rozwałkować i wyłożyć nią wysmarowane masłem kokilki. Brzegi wywijać na zewnątrz i ozdabiać widelcem. Dokładnie docisnąć, by ciasto dobrze przylegało do dna.

W miseczce delikatnie wymieszać jagody z mąką ziemniaczaną cukrem i sokiem z cytryny, a następnie umieścić je w kokilkach.

Z pozostałej części ciasta wycinać kwiatki lub inne wzorki do udekorowania jagód. Ciasto smarować roztrzepanym jajkiem. Z cukru mąki i masła przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto.

Piec w piekarniku, do zarumienienia ciasta, ok 20 minut w temperaturze 220oC.

Podawać w kokilkach, lub delikatnie wyjmować i podawać na talerzykach.

Smacznego!

Kubeczki pełne jagód

niedziela, 15 sierpnia 2010

Uwielbiam wszystko co jest kokosowe! Więc dlaczego nie zrobić lodów? Inspirację
znalazłam tutaj i troszkę zmodyfikowałam. Rewelacyjne na ochłodę pod koniec lata.

Tajskie lody kokosowe

Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
500 ml śmietany kremówki
1 szklanka wiórków kokosowych
2 jajka
3/4 szklanki cukru

Sposób wykonania:
Śmietanę ubić dodając powoli mleczko kokosowe. W osobnych naczyniach utrzeć żółtka z cukrem, i ubić białka. Wszystkie składniki połączyć zmiksować. Dodać kokos. Wstawić do zamrażarki. Miksować co godzinę. Kiedy lody uzyskają odpowiednią konsystencję, zamrozić. Lody bardzo mocno zamarzają, więc należy je wyjąć z zamrażarki przynajmniej 20 minut przed podaniem.

Likier kokosowy


Ja podałam swoje w skorupkach z orzecha kokosowego i podsypałam dużymi płatkami kokosowymi, żeby lody nie dotykały bezpośrednio jego powierzchni.

Polecam z dodatkiem likieru kokosowego :)

Smacznego!

czwartek, 12 sierpnia 2010

Dziś umówiłam się z Julką na placu zabaw. Julka nie ma jeszcze roku, ale to nie jest powód aby nie spróbowała czegoś słodkiego co zrobiła ciocia!
Ptasie mleczko dla niemowlaka. Dla dorosłych też się nadaje, jednak dla mnie osobiście zjadliwe jest dopiero po oblaniu czekoladą. Przepis znalazłam tutaj . Polecam i mam wrażenie, że Julka również
:)

Ptasie mleczko brzoskwiniowe

Składniki:
- 2 brzoskwinie
- szklanka mleka modyfikowanego (użyłam Bebiko 2)
- opakowanie żelatyny (na 1 litr)
- glukoza do smaku

Sposób wykonania:
Brzoskwinie obrać, wyjąć pestki. Zmiksować owoce z mlekiem, dodać glukozę. Powstały mus zagotować, zdjąć z ognia i wymieszać z żelatyną. Masę przełożyć do prostokątnego naczynia wyłożonego folią spożywczą. Gdy stężeje, pokroić na małe prostokąty. Porcję dla dorosłych zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie i studzić na kratce.

Smacznego!

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Morelkowo - Brzoskwiniowo 2.

 

 

 

niedziela, 08 sierpnia 2010

Pyszny i nieskomplikowany deser. Niesamowicie sycący. Banany świetnie komponują się z bitą śmietaną, lody orzeźwiają a czekoladowa polewa i wisienki podkreślają smak całego deseru.

Banana split

Składniki (na 1 porcję):
1 banan
1 gałka lodów czekoladowych
1 gałka lodów truskawkowych
1 gałka lodów śmietankowych
100ml śmietany kremówki
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżeczki roztopionej czekolady
2 wiśnie

Sposób wykonania:
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i przełożyć do rękawa cukierniczego. Banana obrać i przekroić wzdłuż. Połówki ułożyć na talerzu. Pomiędzy połówkami układać po gałce lodów czekoladowych, truskawkowych i waniliowych. Na lodach wykonać dekorację z bitej śmietany, ozdobić wiśnią i rozpuszczoną czekoladą.

Smacznego!

środa, 04 sierpnia 2010

Dobry pomysł na zaskoczenie gości. Połączenie obiadu z deserem, a mina konsumującego - bezcenna :)

Lodowe spaghetti

Składniki:
miękkie lody śmietankowe,
owoc kaki
kilka kostek białej czekolady
listek melisy lub mięty do ozdoby

Sposób wykonania:
Kaki zmiksować z kilkoma łyżkami jogurtu do uzyskania konsystencji sosu.
Czekoladę zetrzeć na tarce (na drobnych oczkach). Lody przeciskać przez praskę do ziemniaków. Trzeba to robić szybko, ponieważ się rozpuszczają. Najlepiej jak jedna osoba przeciska, a druga ekspresowo uzupełnia jej lodami praskę. Na lody wylać kilka łyżek sosu, posypać startą czekoladą. Ozdobić listkiem melisy.
Podawać natychmiast.

Smacznego!

Lodowe spaghetti

niedziela, 01 sierpnia 2010

Kolejna ekspresowa wiśniowo- deserowa propozycja :)

 

Deser Szwardzwaldzki z Oreo


Składniki: (na dwa desery)
8 ciemnych brązowych kruchych ciastek (użyłam domowych oreo)
250 ml  śmietany kremówki
1/2 szklanki wiśni
wiórki czekoladowe

Sposób wykonania:
W szklankach/salaterkach umieszczać warstwami skruszone ciastka, bitą śmietanę i
wiśnie. Ostatnia warstwę bitej śmietany oprószyć wiórkami i ozdobić.

Smacznego!

 

 

Przepis to moja kolejna propozycja w akcji Mirabelki - Kwitnąca wiśnia II.

 
1 , 2
| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów