Ciastka

wtorek, 20 grudnia 2016

Aromatyczne cynamonowe ciasteczka z mąki żytniej, obficie wypełnione pysznymi dodatkami. Polecam na święta lub jako przekąskę w świątecznej krzątaninie :)

Składniki:
300g masła
1/2 kg mąki żytniej
2 łyżeczki sody
200g cukru
2 jajka

Dodatkowo:
1/2 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki słonecznika
szklanka rodzynek
4 łyżeczki cynamonu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Po wymieszaniu dodać bakalie i zagnieść ciasto w rękach. Z ciasta urywać kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem blaszce, a następnie lekko je spłaszczać. Piec 15 minut w temperaturze ok. 180oC.

Smacznego!


niedziela, 27 grudnia 2015

Cynamonowe ciasteczka, które również w tym roku miały swoje miejsce na świątecznym stole. Ciasteczka ładnie zachowują kształty. Można udekorować dowolna polewą (ja swoje oblałam czekoladową i obsypałam kokosem i słonecznikiem), ale bardzo dobrze smakują również bez niczego.

Żytnie ciasteczka z cynamonem

Składniki:
200 g masła
200 g cukru
2 jajka
500 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:
Ciasto można zagniatać ręcznie, ale polecam wykorzystanie malaksera. Zagniecione ciasto włożyć do lodówki na pół godziny. Po schłodzeniu cienko wałkować i wycinać dowolne kształty. Piec w temperaturze 175 stopni przez 12-15 minut.

Smacznego!

sobota, 26 grudnia 2015

W tym roku na Świątecznym stole poza pierniczkami pojawiło się sporo ciasteczek. Jedne z nich to Świąteczne ciasteczka kawowe. Ciasteczka inspirowane tym przepisem, jednak  lekko zmodyfikowane. Początkowo są dość twarde, ale po kilku dniach miękną.

Kawowe ciasteczka świąteczne

Składniki:
mąka400 g
cukier puder150 g
kawa rozpuszczalna3 łyżki
masło200g
2 jajka
1 biała czekolada do dekoracji

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Schłodzić ok. pół godziny w lodówce. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce, spłaszczać dłonią albo dnem szklanki.  Na środku ciasteczek można robić małe dołki, ale nie jest to konieczne.  Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu  na środku nakładać roztopioną białą czekoladę.

Smacznego!

wtorek, 22 grudnia 2015

Do kolejnych Świątecznych ciasteczek z maszynki wypróbowałam przepis ze strony Moje Wypieki, który cytuję poniżej. Niestety, moje nie trzymały kształtu tak jak u Dorotus, pomimo chłodzenia w lodówce i podnoszenia temperatury w początkowej fazie pieczenia. Smakują za to wyjątkowo pysznie, więc mimo wszystko polecam :)

Składniki na około 35 ciastek:
100 g cukru pudru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mleka
1 średniej wielkości jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
270 g mąki pszennej

Sposób wykonania:
Masło z cukrem umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksując po każdym dodaniu. Do masy ostrożnie dodać startą czekoladę i mąkę, zmiksować. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do ciastek). Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Blachę z ciastkami schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce.

Smacznego!


Maślane ciasteczka w świątecznej odsłonie. Moja do tej pory niedoceniona maszynka do ciastek doczekała się swojego pierwszego użycia.  Gdybym wiedziała jakie proste, szybkie i pyszne wychodzą z niej ciasteczka, nie pozwoliłabym czekać jej tak długo na debiut. Skorzystałam z polecanego przez wiele Blogerek przepisu Margarytki i sama również go polecam. Wyjątkowe, kruchutkie i obłędnie maślane.

Składniki:
3 szklanki  mąki 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
250 g miękkiego masła
4 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego 
3 łyżki oleju 

Sposób wykonania:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać do miski i wymieszać. Dodać żółtka, miękkie masło, cukier waniliowy, olej i zagnieść elastyczne, miękkie ciasto. Jeśli będzie się lepić podsypać lekko mąką. Gdy ciasto będzie wyrobione wybić je dobrze wałkiem (pominęłam). Można je lekko schłodzić, ale nie za mocno, aby nie zrobiło się twarde. Przełożyć do maszynki i wyciskać ciasteczka prosto na blaszkę - gdy jest nie posmarowana przylepiają się znacznie lepiej. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 12 -15 minut do lekkiego zrumienienia.

Smacznego!




czwartek, 01 stycznia 2015

Dziś wyjątkowe ciasteczka gryczane. Nawet jeśli za samą kaszą nie przepadacie, to ciasteczka na pewno Wam posmakują. Są pyszne i kruchutkie! Polecam :)


Składniki:
20 dkg mąki gryczanej
5 dkg mąki pszennej
ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej
10 dkg masła
1 jajko
4 łyżki miodu
1 łyżka śmietany
garść rodzynek

Dodatkowo:
1 czekolada
50g masła
odrobina sezamu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Formować z ciasta kulki wielkości orzecha, lekko spłaszczać. Piec 15-20 minut w temperaturze 180oC. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Wymieszać. Ozdabiać ciasteczka i posypać ziarnami sezamu.


Smacznego!

piątek, 28 grudnia 2012

Kolejne pyszne ciasteczka ze świątecznego stołu. Początkowo są miękkie, potem trochę twardnieją, ale pozostają kruche. Dodatek białej czekolady sprawia, że maja bardzo delikatny słodki smak, natomiast żurawina tę słodycz lekko przełamuje. Dzięki płatkom owsianym ciasteczka są zdrowym łakociem - no tak sobie mówię ;) Bardzo polecam jako pyszne zastępstwo Cranberry Noel.



Składniki:
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru
3 jajka
4,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka białej czekolady
szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym jajku, nadal ucierać. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmielonymi orzechami, wyrabiać najlepiej ręka, na koniec  dodać posiekaną białą czekoladę
i żurawinę. Z ciasta lepić kulki, spłaszczać i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180o C około 8 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!   

czwartek, 27 grudnia 2012

Pyszne migdałowe ciasteczka przełamane kwaskowym dżemem. Pierwszy raz robiłam je jeszcze w "życiu przedblogowym" a w tym roku postanowiłam do nich powrócić. Polecam - nie tylko na święta ;) Przepis cytuję za Dorotus.

Lizner cookies

Składniki:

170 g masła
1 szklanka cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny
otarta skórka z dwóch pomarańczy
1 i 1/4 szklanki mąki (+ mąka do podsypywania - bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
3 żółtka
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)

Dodatkowo:

dżem malinowy do przełożenia (u mnie porzeczkowy)
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, mocno podsypując mąką, wycinać ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie ciastko o średnicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt. Można je jeszcze włożyć do lodówki na 30 minut.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu przełożyć dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam ciastko górne cukrem pudrem przed przełożeniem).

Smacznego!

* zagnieciona masa do wykonania ciastek może być trzymana w lodówce do 3 dni lub zamrożona na 1 miesiąc
* foremki do tych ciasteczek można dostać w sklepach, Dorotus kupiła je w 'Piotrze i Pawle'ja w Tesco

Lizner cookies

niedziela, 28 października 2012

Jesień obficie obdarza nas swoimi dobrami. Liście, żołędzie, grzyby – co kto lubi ;) Jeśli nie było czasu pójść do lasu, to można to nadrobić w kuchni :)  Zapewniam, że zabawa jest równie pyszna jak ciasteczka. Serdecznie polecam!

Dary lasu

Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka masła
2 jajka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

2 ciemne czekolady
cynamon

Dary lasu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Wyłożyć na stół i krótko zagniatać. Wałkować na grubość ok.1/2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor – ok. 15 minut w temperaturze 180oC. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dowolnie dekorować ciasteczka. Można delikatnie oprószyć cynamonem.
Smacznego!

d

piątek, 08 czerwca 2012

Szybkie kruche ciasteczka kibica, obowiązkowo w barwach narodowych :)


eurospoko


Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

eurospoko

Lukier:
Szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami cytryny – lukier powinien być gęsty. Odrobinę przełożyć do mniejszych naczyń, zabarwić - ja użyłam barwników Wiltona. 


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Wykrawać kurki lub piłkarzyki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.15 minut. Studzić na kratce a następnie lukrować.

Smacznego!

eurospoko

 

Kibicom polecam również inne moje piłkarskie przysmaki:

 

sobota, 24 grudnia 2011

Wszyscy kochają Marthę Stewart i wszyscy kochają Cranberry Noel ;) Moje święta również nie mogą się bez nich obejść, więc upiekłam. To moje drugie podejście. Pierwsze skończyło niezbyt dobrze, bo … upiekłam ich za mało. Teraz pięknie prezentuje się całkiem duże pudełko i kusi smakiem, zapachem i wyglądem ;) Ciasteczka są pyszne! Bardzo polecam, a przepis cytuję za Majanką ;)

Cranberry Noel

Składniki na około 60 sztuk ciasteczek:
220 g miękkiego masła
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki grubo posiekanych pecanów (ja również dałam orzechy włoskie)

około 100 g wiórków kokosowych

Sposób wykonania:
Masło zmiksować z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i stopniowo wsypywać makę, dobrze zmiksować. Ja wyrabiałam najpierw mikserem, a potem rękami. Dodać żurawinę i orzechy, zmiksować krótko (ja też zagniatałam rękami).

Z ciasta uformować dwa wałki około 30 cm długości. Posmarować każdy wałek wodą i obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ciasto połozyć na kawałku folii spożywczej i szczelnie je owinąć. Chłodzić w lodówce minimum 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Ostrym ząbkowanym nożem kroić plasterki ciasta o grubości ok. 4 mm, kłaść na papierze do pieczenia i piec około 12 minut lub aż brzegi zaczną się rumienić.

Smacznego!

Cranberry Noel

środa, 20 lipca 2011

Obdarowano mnie pięknie pachnącą lawendą, prosto z Chorwacji :) Od razu pomyślałam o chrupiących ciasteczkach z fioletowymi drobinkami. Trochę z ciekawości poszperałam w internecie i bardzo spodobał mi się prościutki przepis – taki w sam raz dla lubiących upiec coś szybko i sposobem „na oko” :) Ciasteczka zawsze się udają. Jak podaje autorka  „Jeśli ciastka są lekko miękkie po wyjęciu z piekarnika, nic nie szkodzi, zestalą się, gdy tylko ostygną (nie zdejmuj ich z papieru od razu). Jeśli natomiast po upieczeniu są zbyt twarde (cukier się skrystalizował) – również nie ma się co martwić. W ciągu nocy zmiękną, bo naciągną wilgoć z powietrza. Na następny dzień będą miękkie”. Wszystko to prawda, piekłam kilkakrotnie i zawsze były dobre. Smaczne są zarówno blade, jak i przyrumienione, ale w jasnych ładniej wyglądają pączki lawendy. Uważać należy tylko z jej dodawaniem – jest bardzo aromatyczna. Przepis pochodzi z tej strony. Bardzo polecam!

Ciasteckza z lawendą


Sposób wykonania:
Bierzemy kostkę masła. Koniecznie powinno być ono miękkie. Dosypujemy do masła cukier puder (nie za dużo, żeby się nie karmelizował) dłonią mieszając powstającą masę. Powinno być go tyle, żeby masło z miękkiego, zaczęło nieco przypominać ciasto. Czyli całość zagęszcza się. Następnie wbijamy jedno jajko i wsypujemy  1 łyżkę suszonych pąków lawendy (mogą być świeże). Całość mieszamy. Dodajemy 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec dodajemy mąkę. Masę mieszamy ręką w misce i mąki sypiemy tyle, żeby poczuć, jak całość coraz mniej staje się masłową mieszaniną, a coraz bardziej przypomina kruche ciasto – jeśli uznamy, że da się wałkować będzie gotowe. Powinno być sztywne, jednocześnie miękkie w dotyku. Ciasto wkładamy na ok. 15 minut do zamrażalnika. Nastepnie schłodzone ciasto rozwałkować i wycinać ciastka np. szklanką. Można tez postąpić inaczej. Formować nieduże kulki, spłaszczać je w dłoniach lub na blaszce za pomocą dna  szklanki. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika ponakłuwać (ja tego nie zrobiłam). Piec w temperaturze 200oC około 10 minut.

Smacznego!

niedziela, 24 kwietnia 2011

Co prawda to nie te Święta żeby bawić się w pierniczki, ale udało mi się zdobyć takie fajne foremki ze stempelkami, dzięki którym i na Wielkanoc można mieć dużo radości z wykrawania :) Ciasto chociaż zwykłe kruche, to bardzo smaczne i świetnie utrzymuje stempelkowe wzorki. Polecam!

 

Szybkie kruche zajączki i pisanki

 

Składniki:
4 i 1/2 szklanki mąki
1 i 1/2 kostki masła
3 łyżki jogurtu
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto - ja wrzuciłam wszystko do malaksera i wyszło bardzo fajne i plastyczne ;) Wałkować na wysokość niecałego centymetra, wykrawać, odciskać wzorek. Piec 15 do 20 minut w temperaturze 180oC aż lekko się zarumienią. Studzić na kratce.

Smacznego!

 

 

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

piątek, 08 kwietnia 2011

Po podwórku chodzą kaczki,
Wszystkie bose nieboraczki,
A w dodatku nieodziane,
To są rzeczy niesłychane! (Jan Brzechwa)

Urocze ciasteczka. Zabawa w wykrawanie i kolorowanie dla dzieci małych i dużych. Dzięki lekko kwaskowatemu lukrowi, ciasteczka mają bardzo ciekawy smak, a żółciutki kolor sprawia, ze są śliczne  :)

Kaczuszki i tajemnice

Składniki:
25 dkg mąki
1/2kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

lukier:
1 białko utrzeć z 25 dkg cukru pudru. Dodać 2 łyżki soku z cytryny i nadal ucierać. Dodać 3 krople żółtego barwnika spożywczego i dokładnie wymieszać


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło
i starannie wysiekać.  Wbić jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Wałkować na grubość 4-5 mm. Wykrawać kaczuszki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.15 minut. Studzić na kratce a następnie lukrować.

Smacznego!

Kaczuszki i tajemnice


Tajemnice:

Do zabawy w odkrywanie tajemnic zaprosiła mnie basiap-p (dziękuję!).

Chętnie podzielę się z Wami tym, że: mam słabość do filmu Dzień Świstaka i marzę o prawdziwym zegarze klapkowym z radiem  :)

A do zabawy zapraszam: MajankęBiedronę.

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

środa, 06 kwietnia 2011

Wiosna pełną gębą, a jak wiosna to i kwiatki. Jeśli u Was za oknem nie jest jeszcze kolorowo to zawsze możecie sobie upiec własną łąkę  :))) Wystarczy odrobina kruchego ciasta i mała paczka kolorowych landrynek. Ustawione w słonecznym oknie pięknie igrają ze światłem :)

wiosenne witrazyki

Składniki:
25 dkg mąki
1/2kostki masła
1 jajko
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
małe opakowanie landrynek
dodatkowo: patyczki do szaszłyków – namoczyć, aby się nie przypalały


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło
i starannie wysiekać.  Wbić jajko i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Wałkować na grubość 7-8 mm. Wykrawać kwiatki foremką z otworem w środku. Wbijać delikatnie wykałaczkę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.10 minut. Wyjąc blaszkę i ostrożnie wkładać w otworki ciastek kawałki landrynek i wstawić z powrotem do piekarnika na około 5 minut. Ciastka mają być lekko rumiane, a landrynki roztopione. Pozostawić  na blaszce  na której się piekły, aż do zastygnięcia landrynek. Wystudzone delikatnie podważać.

Smacznego!

wiosenne witrazyki

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

wtorek, 15 marca 2011

Dwudniowe świętowanie liczby Π warte jest uczczenia  chociaż najprostszym ciasteczkiem :)  Przepis zapamiętałam z telewizyjnego programu Ewy Wachowicz. Z zaproponowanej porcji ciasta wyszłoby tyle ciasteczek  ile liczba Π ma po słynnym przecinku, więc ja zrobiłam z połowy :) Do nadziewania proponuje powidła lub marmoladę, dżem ma tendencje do wyciekania. Ciasteczka ciekawe smaczne.

Piwoszki


Składniki:
2 szklanki maki
1 kostka masła
1/2 szklanki piwa

dodatkowo
jajko do smarowania
cukier puder do posypania
powidła lub marmolada

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem (najlepiej w misce) wlać piwo i zagniatać. Zagniecione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Wałkować na grubość 4 mm, wykrawać kółka na pierożki lub trójkąty na rogaliki. Nadziewać powidłami lub marmoladą, zlepiać. Ciasteczka posmarować rozmąconym jajkiem i piec 20-30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzone posypać pudrem.

Smacznego!

Piwoszki

czwartek, 24 lutego 2011

Podejrzane na blogu uigi.blox.pl. Fajne, szybkie proste i urocze. Jedyny minus, to że dżem który nałożyłam na środek w pierwszej partii wypłynął. W drugiej już wyglądało to lepiej, nie wiem dlaczego - może temperatura była nieco wyższa?

Ciasteczka fińskie

Składniki:
ciasto francuskie, (dżem - może lepsze będą powidła, albo konfitura? spróbuję następnym razem)

Ciasteczka fińskie

Sposób wykonania:
Ciasto pokroić w kwadraty, ponacinać rogi jak na zdjęciu i pozawijać. Na środku robić kleksy z dżemu. Piec w temperaturze 230oC, aż się zrumienią.
Studzić na kratce.

Ciasteczka fińskie

Smacznego!

Ciasteczka fińskie

niedziela, 20 lutego 2011

Pyszne drożdżowe „maluchy” na przegryzkę i do tego czekoladowe. Robią się szybko, jeszcze szybciej znikają :) Bardzo polecam!

Ślimaczki czekoladowe

Składniki:
1/2 kg mąki
4 dkg drożdży
szklanka mleka
10 dkg cukru
2 żółtka
sól
ekstrakt waniliowy
5 dkg masła
Dodatkowo:
2 tabliczki czekolady (utrzeć na tarce)
1 jajko do smarowania

Sposób wykonania:
Tłuszcz roztopić i przestudzić. Zrobić rozczyn i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i aromatem waniliowym. Do mąki dodać żółtka, rozczyn, sól, mleko i wyrabiać ciasto. Gdy będzie odchodzić od miski, dodawać stopniowo  tłuszcz i dalej wyrabiać. Pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości. Jak wyrośnie, wałkować nieduże, cienkie placki, posypywać startą czekoladą i ciasno zwijać w rulony. Kroić w niezbyt grube (5-8mm) plastry i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odłożyć do wyrośnięcia, posmarować jajkiem i piec około 15 minut w temperaturze 180oC. Studzić na kratce.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

poniedziałek, 14 lutego 2011

Kiedy znalazłam je u Dorotus, to wiedziałam że do następnych Walentynek muszę zdobyć tę foremkę :) No i mam! Mogę stempelkować do woli :) Wykorzystałam przepis, który Dorotus zaproponowała jako update, do swojej poprzedniej propozycji. Wyszły śliczne, ale chyba będę szukać przepisu na takie, które pozostaną idealnie płaskie, bo te minimalnie jednak podrosły podczas pieczenia. Mimo wszystko polecam, szczególnie na taki dzień jak dziś :)

Kruche serduszka z wzorkiem

Składniki:
250 g mąki pszennej
125 g cukru pudru
125 g masła, o temperaturze pokojowej
1 jajko
1 strąk wanilii

Kruche serduszka z wzorkiem

Sposób wykonania:
Strąk wanilii przekroić wzdłuż na pół i wyskrobać nasionka. W misce wymieszać nasionka wanilii i cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Pośrodku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem z wanilią. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo.

Ciasto uformować w kulę, owinąć folią, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując mąką. Wycinać ciasteczka i robić stempelki.

Piec w temperaturze 180oC przez około 15 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!

Kruche serduszka z wzorkiem

 

 

Przepis dodaje do akcji:

baner

środa, 19 stycznia 2011

Według Dorotus to najprostszy i najszybszy wypiek z ciasta francuskiego. Ma rację, ich przygotowanie zajmuje mniej czasu niż upieczenie. Oparte na niezawodnym francuskim cieście, świetne do poczęstowania niespodziewanych gości :) Przepis cytuję za Dorotus:

Uszy słonia

Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego (ok. 370 g)
1/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka cynamonu

Sposób wykonania:

Cukier wymieszać z cynamonem. Ciasto (rozmrożone wcześniej), położyć na oprószonej mąką powierzchni (lub na powierzchni oprószonej częścią cukru).

Ciasto posypać częścią mieszanki cukru i cynamonu, lekko dociskając. Złożyć na pół. Znowu posypać cukrem i każdą połowę złożyć na pół (jak na zdjęciach). Następnie posypać cukrem i złożyć całe ciasto na pół, w taki sposób, jakbyśmy zamykali książkę. Oprószyć cukrem.

Ciasto pokroić w 8 mm plasterki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną), posypać mieszanką cukru, lekko spłaszczyć dłonią.

Piec w temperaturze 200oC około 15 minut (lub dłużej, do zezłocenia), w połowie pieczenia przewracając je na drugą stronę. Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 

Uszy słonia


 

piątek, 14 stycznia 2011

Pierwszy raz upiekłam je dla rocznej wtedy Laury, drugi raz dla Julki która też dopiero co zakończyła swój pierwszy roczek. Dobra ciocia chciała się słodko kojarzyć :) Maluszki nie narzekały ale mam wrażenie, że bardziej posmakowały niektórym dorosłym  ;)
Przepis krąży po wszystkich blogach, a dotarcie do autora chyba byłoby trudne, bo takie ciasteczka robiła mi Mama jak byłam mała. Ja trochę go zmodyfikowałam, ograniczyłam tłuszcz, wyeliminowałam cukier i dodałam odrobinę mąki kukurydzianej. Moim zdaniem są zdrowsze i mają lepszą konsystencję.

Ciasteczka z kaszką

Składniki:

300g masła
2 opakowania (po 180g) kaszki ryżowej (najlepiej bananowej) bez mleka
3 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
100g mąki kukurydzianej

Sposób wykonania:
Masło drobniutko wysiekać. Mąkę, kaszkę i proszek do pieczenia wymieszać i wszystko razem połączyć. Najlepiej mikserem (spiralnymi końcówkami, bo zwykłe nie dadzą rady) by ciasto nie ogrzewało się od rąk. Na końcu dodać jajka (sparzone wrzątkiem przed rozbiciem). Masę wstawić na 15 minut do lodówki, aby kaszka napęczniała. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200oC. Formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Rozpłaszczać kulki widelcem. Piec około 10-15 minut na lekko złotawy kolor. Studzić na kratce.

Smacznego!

 

 

Laura

 

Przepis zgłaszam do akcji:


 

czwartek, 13 stycznia 2011

Przepis znalazłam u Dorotus i do samego końca nie wierzyłam że ciasteczka tak wiernie oddadzą smak tych, które znamy ze sklepowych półek. Są rewelacyjne! Polecam  :)

BeBe

Składniki:
225 g masła, miękkiego
2/3 szklanki drobnego cukru
pół szklanki golden syrupu
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 jajko, roztrzepane
4 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli

Sposób wykonania:
Masło utrzeć mikserem na białą, lekką masę. Dodać cukier, miksować 3 - 5 minut, do połączenia. Dodać golden syrup, sok z cytryny, wanilię, jajko, miksując na najwyższych obrotach. Dodać mąkę i sól, zmiksować.

Z ciasta ulepić kulę, schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.

Po tym czasie z lodówki wyjmować po kawałku ciasta, delikatnie podsypując mąką rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać ciasteczka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie teflonowej. Nie trzeba zachowywać dużych odstępów - ciasteczka praktycznie nie rosną.

Piec w temperaturze 180oC przez 10 - 12 minut (zależy od wielkości ciasteczek, brzegi powinny się zarumienić). Wystudzić na kratce.

Smacznego!

 

Domowe BeBe

Przepis zgłaszam do akcji:


 

wtorek, 28 grudnia 2010

Kolejna propozycja na Sylwestrowy wieczór. Tym razem na słodko.  Pyszne, malutkie, zgrabne.

Tiramiseczka

Składniki:
babeczki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki
1łyzeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
szczypta soli

Krem:
1/2 kg mascarpone
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki mocnego alkoholu

kakao do oprószenia

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać proszkiem do pieczenia i kawą. Białka ubijać dodając sól, nie przerywając ubijania dodawać cukier. Kiedy piana będzie sztywna delikatnie wmieszać żółtka, Nastepnie stopniowo dosypywać mąkę i wymieszać.
Foremki do babeczek wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Nakładać ciasto do połowy wysokości foremek i piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180oC.

Połączyć serek z cukrem i alkoholem, dobrze schłodzić. Przy pomocy rękawa cukierniczego  nakładać na każdą babeczkę sporo kremu. Babeczki oprószyć ciemnym kakao.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

piątek, 24 grudnia 2010

I już po Wigilii. Wszystkie brzuszki pełne dobrych rzeczy, i nie ma już w nich pewnie za wiele miejsca. No chyba, że na malutkie ciasteczko :) Częstujcie się, jak jeszcze dacie radę!  Przepis, pochodzi od Dorotus :)

Popękane ciasteczka

Składniki:
225 g połamanej gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia

Sposób wykonania:
Masło rozpuścić w małym rondelku. Pod koniec rozpuszczania dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać (uważając, by się nie przypaliło).

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową .

Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.

Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.

Piec około 12 minut w temperaturze 165oC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Studzić na kratce.


Smacznego!

 

Bukiet

 

Wigilia

środa, 22 grudnia 2010

Królują na Waszych blogach już od kiedy spadły pierwsze śniegi. Kiedy je zobaczyłam to wiedziałam, że je zrobię. Ostatecznie wybrałam przepis Szarlotka (który cytuję), ale zrobiłam dwie wersje. Do pierwszej, poza orzechami dodałam zmieloną drobno żurawinę, a do drugiej skórki pomarańczowe pozostałe z ekstraktu pomarańczowego. Wydaje mi się, że wyszło z tego nienajgorsze połączenie smaków :)

Śnieżne kule

Składniki:
230 g zmiękczonego masła lub margaryny ( 1 filiżanka)
30 g cukru pudru (1/2 filiżanki)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (2 g)
300 g mąki (2 ¼ filiżanki)
70 g drobno posiekanych orzechów (3/4 filiżanki)
40 g rozdrobionej żurawiny lub skórek pomarańczowych (najlepiej z ekstraktu pomarańczowego)
¼ łyżeczki soli

Cukier puder do obtaczania ciastek ( 100 g)

Sposób wykonania:
Zmiksować masło z 1/2 filiżanki cukru pudru i ekstraktem. Mąkę przesiać i wymieszać z orzechami. Dodać do masy maślanej i zagnieść ciasto. Lekko schłodzić. Toczyć 2, 5 cm kulki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pewne odległości pomiędzy kulkami. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i wstawić blachę na około 12 minut. Ciastka nie mogą zbrązowieć!

Gorące, delikatnie obtaczać w cukrze pudrze i odkładać na kratkę w celu wystudzenia. Po 15 minutach jeszcze raz obtoczyć.

Smacznego!

Przepis zgłaszam do akcji:

 
1 , 2
| < Październik 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów