Mięsa i Ryby

sobota, 04 czerwca 2016

Ciekawa alternatywa tradycyjnych gołąbków. Malutkie zgrabne gołąbeczki zawijane w liście kalarepy. By dodać sobie odwagi na taki eksperyment, wystarczy pomyśleć o tym, że przecież kalerapa  to też kapusta a jej pierwsze odmiany, znane były już w starożytnym Rzymie. Kto by pomyślał, że naszą śląską oberibę nazywano kiedyś mianem kapusty pompejańskiej!  Polecam ;)

Składniki:
liście z 3 kalarep
100g ryżu
250g mięsa mielonego
1 cebula
oregano
bazylia
czosnek
czosnek niedźwiedzi

Składniki na sos:
3 szklanki bulionu
2 łyżki przecieru
śmietana – ok. pół kubeczka
2 łyżeczki mąki
Sól
pieprz


Sposób wykonania:
Liście z kalerepy oberwać i umyć. Duże liście chwilę obgotować we wrzątku a małe posiekać drobno. Na patelni przesmażyć cebulkę i posiekane liście. Dodać mięso, chwilkę smażyć i wymieszać całość z ugotowanym ryżem. Dodać oregano, bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek i czosnek niedźwiedzi. Na liściach układać farsz, zawijać, układać ciasno w naczyniu.

Bulion zagotować, dodać przecier pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Mąkę rozmieszać ze śmietaną i ciągle mieszając wlewać do gotującego sosu.
Zalać sosem gołąbki, dusić ok. 2 godziny.

Smacznego!

czwartek, 31 grudnia 2015

Bardzo prosty sposób na smaczny aromatyczny obiad. Do wykorzystania w sylwestra, nowy rok albo na inne okazje. Do podania na ciepło, ale świetnie smakuje również na zimno.

Składniki:
pierś z indyka
suszone śliwki
suszona żurawina
suszone morele
przyprawy
ocet balsamiczny

 

Sposób wykonania:
Pierś rozciąć wzdłuż długiego boku, nie nacinając do końca i otworzyć jak książkę. Rozbić delikatnie, obsypać przyprawami (u mnie sól, pieprz, przyprawa ziołowa i czosnek granulowany). Na mięsie układać rzędami na przemian śliwki, morele i żurawinę. Roladę delikatnie zwinąć i obwiązać nicią. Na końcach podpiąć wykałaczkami. Wstawić do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą z oliwek, winem i przyprawić z góry. Dodać liście laurowe. Skropić octem balsamicznym. Wstawić do lodówki na kilka godzin (ja zostawiłam na całą noc). Piec ok. 1, 5 godziny w temperaturze 180oC, podlewając wytopionym sosem. Na końcu odlać sos i podpiekać jeszcze około 15 minut, kontrolując by rolada za bardzo się nie zrumieniła.

Smacznego!

niedziela, 08 lutego 2015

Szybki obiad który prawie robi się sam. Wystarczy wrzucić wszystko do piekarnika i trochę poczekać.


Składniki:
300g kapusty kiszonej
2 duże marchewki
ziele angielskie
listki laurowe
pieprz
5 plastrów karkówki

Sposób wykonania:
Naczynie żaroodporne natrzeć olejem. Karkówkę przekroić na połówki, rozbić, natrzeć solą i pieprzem. Na dnie naczynia ułożyć połowę kapusty wymieszanej z potartą marchewką. Dodać przyprawy.
Ułożyć kolejną warstwę mięsa i kolejną warstwę kapusty z marchewką. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika. Piec ok. 1,5h godziny. Podawać natychmiast. Ja podałam z ziemniaczanym puree.

Smacznego!

sobota, 22 listopada 2014

Niby nic odkrywczego, zwyczajne pulpety w sosie, a smakują wyjątkowo ;) Ekspresowe danie na sobotę, polecam!

składniki:
1/2 kg mięsa mielonego
4 duże łyżki bułki tartej
1 jajko
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka bazylii
1 łyżka przyprawy do mielonego
sól, pieprz
mąka do obtoczenia

składniki na sos:
przecier pomidorowy
100 ml śmietany kremówki
3 szklanki bulionu
sól, pieprz, oregano

dodatkowo:
2 woreczki ryżu
2 plasterki masła
łyżka czosnku granulowanego
1 duża łyżka bazylii

Sposób wykonania:
Mięso wymieszać z pozostałymi składnikami, lepić kulki większe niż orzech włoski. Oprószyć każdą w mące. Ryż ugotować w osolonej wodzie. Bulion zagotować, dodać przecier zagotować, dodać śmietankę i przyprawy. Pulpety przesmażyć na oleju aż się zarumienią, a następnie zdjąć je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowymi i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Olej ze smażenia wylać, pulpety ponownie wrzucić na patelnię i zalać sosem. Gotować jeszcze kilka minut w sosie. W międzyczasie ryż wyłożyć do jakiegoś naczynia, dodać masło i przyprawy, wymieszać. Podawać natychmiast.

Smacznego!

wtorek, 11 listopada 2014

Pierwsza gąska w życiu :) Nie podjęłam wyzwania by upiec ją w całości. Na pierwszy raz w piekarniku wylądowały same udka. Okazuje się ze mięsko jest bardzo smaczne i na pewno będę z nim jeszcze eksperymentować.


Składniki:
2 udka gęsie
4 jabłka
sól
pieprz
majeranek
czosnek
odrobina czerwonego wina
odrobina oleju

Sposób wykonania:
Mięso umyć, osuszyć. Skropić olejem i winem, obsypać przyprawami. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Udka przesmażyć na patelki po kilka minut z każdej strony. Naczynie  żaroodporne nasmarować olejem. Mięso jeszcze raz doprawić, wstawić do naczynia skórką do dołu. Obrać i pokroić jabłka w cząstki i poukładać obok mięsa. Całość przykryć folią. Piec godzinę w temperaturze 180oC. Po godzinie odwrócić mięso i piec jeszcze 40 minut. Następnie ściągnąć folie i dopiekać około 20 minut aż góra się zrumieni.


Podałam z ziemniakami zapiekanymi pod gęsim tłuszczem i czerwoną kapustą.

Smacznego!




sobota, 13 września 2014

Szybki i lekki obiad, w sam raz na sobotę. W zasadzie robi się sam :)

Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 kubek jogurtu 400 ml
dwie garście świeżych ziół
1 główka czosnku
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka

Sposób wykonania:
Filety pokroić w cienkie małe kawałki, rozbić delikatnie tłuczkiem. Na dużej blaszce rozłożyć folię aluminiową. Rozbite kawałki kurczaka układać obok siebie, przyprawić. Czosnek obrac pokroić w drobniejsze kawałki, wymieszać z jogurtem i posiekanymi ziołami. Doprawić i rozsmarować na rozłożonym mięsie. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać natychmiast. Ja podałam z sałatką colesław.

Smacznego!

sobota, 05 lipca 2014

Pomysł na smaczny, bardzo szybki obiad. Można też wykorzystać do kanapek na zimno. W obu wersjach będzie pysznie :)

 

Składniki:
1 duży filet z indyka
1 kiełbasa mocno podwędzana
sól
pieprz
majeranek
czosnek

Dodatkowo:
rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Mięso umyć osuszyć, nożem zrobić dziurę wzdłuż i włożyć do niej całą kiełbasę. Natrzeć olejem, czosnkiem, obsypać przyprawami i włożyć na kilka godzin do lodówki. Włożyć do rękawa, piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 185oC, a potem przeciąć rękąw, odlać sos i piec jeczcze około 1/2 godziny .

Smacznego!

sobota, 14 czerwca 2014

Idealne na niedzielny obiad, sprawdzi się również od święta :) Kacze udko zapiekane z ziemniakami - polecam :)

kacze udko

Składniki:
2  kacze udka
kilka ziemniaków
sól
pieprz
tymianek
majeranek
kilka ząbków czosnku (przeciśniętych przez praskę)
odrobina oleju
odrobina czerwonego wina

Sposób wykonania:
Udka umyć, osuszyć, skropić olejem, winem i natrzeć przyprawami. Zostawić na noc w lodówce.
Blachę wyłożyć folią aluminiową, na połowie ułożyć obrane, pokrojone w cząstki ziemniaki. Skropić je odrobiną oleju, posolić i posypać majerankiem i tymiankiem. Na drugiej połowie rozłożyć udka. Piec ok 2 godzin w temperaturze 185oC.

Smacznego!

niedziela, 29 września 2013

Wszędzie dookoła kurkowe szaleństwo. I ja się przyłączę, bo jesień bez kurek się nie liczy ;) Delikatne polędwiczki wieprzowe w aksamitnym kurkowym sosie. Szybki i bardzo aromatyczny obiad. Polecam!

Jesienne polędwiczki z kurkami

Składniki:
500g polędwiczki wieprzowej
300g kurek
1 duża cebula
1 śmietana 30%
1 gałązka rozmarynu
kila kulek jałowca
łyżeczka soli
3/4 łyżeczki pieprzu (w całości)

Jesienne polędwiczki z kurkami


Sposób wykonania:
Pieprz, sól i jałowiec rozetrzeć  w moździerzu.

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami

Polędwiczkę pokroić w cienkie plastry. Natrzeć roztartą przyprawą, skropić olejem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozmaryn drobno posiekać. Kurki przepłukać z piasku pod bieżąca wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć. Dodać kurki i rozmaryn. Na osobnej patelni obsmażyć polędwiczki. Dodawać do kurek. Na końcu wlać śmietanę,  odparować.

Smacznego!

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami



niedziela, 30 czerwca 2013

Szybki aromatyczny obiad na niedzielę. Nie zajmie wam dużo czasu a zapach świeżych ziół opanuje całą kuchnię. Polecam z dodatkiem klusek śląskich i surówki ;)

Filet z kurczaka w sosie ziołowo-śmietankowym

 

Składniki:
1 cebulka
1 podwójny filet z kurczaka
świeży rozmaryn i tymianek
1 śmietanka 30%
odrobina białego wina
sól, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, odłożyć. Filet podzielić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć przyprawami. Tymianek i rozmaryn pokroić drobno (zostawić gałązkę do dekoracji). W płaskim naczyniu układać filety, przesypać świeżymi ziołami. Skropić białym winem i oliwą z oliwek, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po godzinie, cebulkę podsmażyć  na patelni, dodać mięso. Obsmażyć z obu stron, dodać śmietankę, zagotować.  Ozdobić rozmarynem, podawać natychmiast.

Smacznego!

Filet z kurczaka w sosie ziołowo-śmietankowym

sobota, 16 marca 2013

Po ostatnich słodkościach czas na coś konkretnego. Pyszne aromatyczne polędwiczki to propozycja w sam raz na niedzielny obiad.

Polędwiczki w sosie z miodu pitnego


Składniki:

2 polędwiczki

garść tymianku
garść rozmarynu
dwie małe cebulki
czosnek granulowany
sól
pieprz ziołowy
miód pitny
sos sojowy
śmietana kremówka


Sposób wykonania:
Polędwiczki pociąć w plasterki i bardzo delikatnie porozgniatać (nie rozbijać mocno tłuczkiem). Doprawić, obtoczyć w ziołach i skropić oliwą, sosem sojowym i miodem pitnym. Zostawić w lodówce na kilka godzin.

Polędwiczki lekko obsmażyć i odłożyć. Na patelni po smażeniu zeszklić drobno skrojona cebulkę. Podlać ją miodem pitnym odrobiną sosu sojowego. Powstały sos przelać do rondla, dorzucić polędwiczki i dusić aż do zredukowania i zgęstnienia sosu. Na końcu zabielić śmietaną kremówką.

Smacznego!

niedziela, 11 listopada 2012

Pyszna karkówka, mocno inspirowana przepisem Grzegorza. Ma nietypowy smak, nie wymaga dużo wcześniejszego przygotowania. Jest szybka, smaczna, soczysta i aromatyczna :) Polecam!

Karkówka z pieczarkami w sosie miodowo-sojowym

Składniki:
6 plastrów karkówki
250g pieczarek
1/3 szklanki sosu sojowego
kilka łyżek miodu
2 główki czosnku
olej
pieprz ziołowy



Sposób wykonania:
Wymieszać miód z sosem sojowym. Mięso lekko rozbić, włożyć do miski, przelać sosem i zostawić w lodówce na kilka godzin. Pieczarki obrać, nóżki pokroić drobno, kapelusze zostawić w całości. Rozgrzać piekarnik. Na gorącym oleju przesmażyć pieczarki i czosnek. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażyć plastry mięsa po kilka minut z każdej strony. Każdy kawałek dokładać również do naczynia. Całość podlać sosem ze smażenia, wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Podawać natychmiast, oprószone pieprzem. Ja podałam z pure ziemniaczanym na sałacie rzymskiej którą wcześniej chwilę przesmażyłam z czosnkiem i sosem sojowym na oliwie.

Smacznego!

niedziela, 04 listopada 2012

Schab w całkiem nowej odsłonie. Smakuje wyśmienicie i nie wymaga wiele zachodu. Polecam na niedzielny obiad :)

Schabowe roladki prowansalskie

Składniki:
6 plastrów schabu
garść oliwek
100g sera typu feta
garść kaparów
po garści świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, tymianek - można zastąpić suszoną mieszanką prowansalską)
kieliszek białego wina
sól, pieprz ziołowy
oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Dzień wcześniej mięso delikatnie rozbić, przyprawić solą, pieprzem ziołowym, mocno obsypać świeżymi ziołami. Skropić oliwą i zalać połową wina.

Następnego dnia w miseczce rozmieszać pokrojone drobno oliwki, ser i kapary. Nakładać na plastry mięsa, zawijać, spiąć wykałaczką. Smażyć na oliwie po kilka minut z każdej strony, skrapiając co chwilę resztą wina, by mięso nie było zbyt suche.

Podawać od razu, najlepiej z frytkami i sałatą lodową.

Smacznego!    

 

Schabowe roladki prowansalskie

niedziela, 28 października 2012

Wczoraj grzybki z ciasta kruchego, dziś prawdziwe ;) Ostatnie jesienne smaki, zanim wszystko przykryje śnieg rozpoczynając sezon na pierniki i pierogi. Bardzo smaczne, szybkie aromatyczne danie. Spróbujcie sami, niebo w gębie ;)

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Składniki:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
2 cebule
250g borowików
1 filiżanka bulionu
1 kieliszek wina
1 garść świeżych ziół (tymianek, rozmaryn)
1/2 opakowania śmietanki kremówki
oliwa z oliwek


Sposób wykonania:
Polędwiczki pokroić w cienkie plasterki. Każdy lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Obsypać ziołami. Ułożyć w miseczce, każdą warstwę skropić oliwą i winem.
Zostawić na noc w lodówce. Cebule drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać borowiki. Przesmażone odłożyć do rondla. Krótko smażyć polędwiczki z obu stron, przesmażone przekładać również do rondla, dodać do niego również sos powstały ze smażenia. Dodać bulion, resztę wina, śmietanę i gotować na średnim ogniu aż sos zgęstnieje (jeśli ktoś lubi można zagęścić mąką). Podawać z chlebem, kluskami lub ziemniakami. Ja podałam z placuszkami z dyni.

Smacznego!


piątek, 28 września 2012

Pyszna rybka o której istnieniu do tej pory nie wiedziałam. Znana też jako koryfena, dorado lub dolphinfish. Ja swoją złowiłam jakiś czas temu w Lidlu i bardzo Wam ją polecam.

Mahi-Mahi z grila

 

Składniki:
4 nieduże filety z mahi mahi
świeżo wyciśnięty czosnek (kilka ząbków)
sok wyciśnięty z limonki i/lub cytryny
garść świeżych, wysiekanych ziół (tymianek i bazylia)
dwie garście świeżo wysiekanej pietruszki
odrobina imbiru

sól, pieprz ziołowy
olej (można pominąć przy patelni do grillowania)

Sposób wykonania:
Rybę rozmrozić. Zioła, czosnek, sok z cytryny wymieszać z łyżką oliwy. Rybę przyprawić i posmarować marynatą. Wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Po godzinie wyjąć z lodówki, odczekać około 20 minut. Grilować na patelni z obu stron aż będzie rumiana.
Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej.

Smacznego!

piątek, 21 września 2012

Z "M" kanapek, do których zjadania muszę się przyznać, jedyna jaką toleruję to ta "wiejska". Nie ma jednak nic lepszego, niż taki burger przygotowany w domu. Jeśli raz zadacie sobie trudu żeby go przygotować, na pewno będziecie do niego wracać. Przeważnie pojawia się na szybką kolację, gdyż mięso zamrażam wcześniej a bułki mimo słabości do pieczenia dobrze sprawdzają się gotowe. Smakuje obłędnie, polecam :)



Składniki (na 5 porcji):
500g świeżo zmielonej wołowiny
5 średnich liści sałaty lodowej
10 plasterków pomidora
garść "piórek" cebuli
5 plastrów sera tostowego
3 (duże) łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy

Sposób wykonania:
Mięso doprawić solą, pieprzem i granulowaną cebulą. Podzielić na 100g porcje. Z każdej uformować "kulkę" która następnie umieścić pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej lub woreczka "śniadaniowego". Spłaszczyć lekko i wałkować na okrągły placek, większy od bułki (skurczy się w smażeniu). Tak uformowane burgery, zmrozić by nabrały formy. Ja zamrażam zawsze więcej "na zapas".
Przygotować sos - zmieszać musztardę z majonezem. Przygotować dwie patelnie. Na jednej podgrzać i przyrumienić przekrojone połówki bułek, na drugiej smażyć burgery (uwaga! zmrożone bedą bardzo pryskać na gorącym oleju) po kilka minut z każdej strony.
Na dolną część bułki układać: sałatę, mięso, ser, pomidor, cebulę, polać sosem, nakryć drugą częścią bułki.

Zajadać i nie upaprać się ;)

Smacznego!

Wieśmak

niedziela, 16 września 2012

Wspaniała aromatyczna pieczeń na niedzielę. Wymaga sporo przygotowań i cierpliwości, ale smakuje wybornie.

zrazówka

Składniki:
ok. kilogramowy kawałek zrazówki
2 kabanosy
suszone śliwki
obrane ząbki czosnku
świeży tymianek, rozmaryn i bazylia
3 duże cebule
wino, oliwa
sól, pieprz ziołowy

dodatkowo rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Kabanosy wcześniej zamrozić (wtedy łatwiej będzie nadziać nimi mięso).
Wzdłuż zrobić dwa nacięcia cienkim nożem i umieścić w nich kabanosy.
Po bokach zrobić nacięcia "kieszonki" w dwóch rzędach (po każdej stronie) umieścić suszone śliwki. Na środku zrobić nacięcia i umieścić w nich kawałki czosnku. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na dnie jakiegoś pojemnika. Mięso z każdej strony posypać solą i pieprzem ziołowym oraz natrzeć ziołami. Ułożyć na cebuli. Skropić oliwą i winem. Obłożyć ciasno folią spożywczą lub aluminiową, zostawić na noc w lodówce.

Do rękawa przełożyć cebulę i ułożyć na niej mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC co najmniej godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, wylać sos do osobnego naczynia a mięso bez rękawa pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w piekarniku by się przyrumieniło.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

zrazówka

niedziela, 26 sierpnia 2012

Bardzo szybki sposób na niedzielny leniwy obiad, kiedy nie chce nam się zawijać rolad ani stać nad rondlem z bitkami. Można podawać go z frytkami, ale w wersji z samym Colesławem jest również bardzo sycący. I tyle. Nie będę przecież uprawiać filzofii na temat kawałka nogi :)

Niedzielny kurczak cytrynowo miodowy z Colesławem

Składniki:
3 udka z kurczaka
1 łyżka oleju
4 łyżki miodu,
2 łyżki musztardy
sok z 1 cytryny
garść ziół: świeży tymianek, rozmaryn
po gałązce ziół do ozdoby
sól, pieprz, czosnek granulowany

1/4 główki białej kapusty
2 marchewki
2 cebule
garść koperku
łyżeczka cukru
sól do smaku
4 łyżki majonezu
pół kubeczka jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:
Z oleju, miodu, musztardy, soku z cytryny, połowy ziół i przypraw przygotować marynatę. Posmarować udka, wstawić do naczynia żaroodpornego przykryć dokładnie folią spożywczą. Zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200oC. Udka przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym i pozostałymi ziołami. Piec ok. godziny.

Kapustę, cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce lub w food-procesorze na grubych oczkach. Dodać jogurt, majonez koperek i przyprawy. Podawać schłodzoną ze świeżo upieczonym kurczakiem.

Smacznego!

Niedzielny kurczak cytrynowo miodowy z Colesławem

środa, 18 stycznia 2012

Dzisiejszy przepis, dostałam od Anity. Możliwe, że trochę go zmodyfikowałam, bo dostałam go przez telefon i oczywiście nie zapisywałam "bo przecież zapamiętam"  ;) Bardzo prosty i smaczny sposób na kurczaka. Świetnie smakuje podany na sałacie lodowej a jeśli chcecie doładować sobie kalorii to dorzućcie do tego frytki ;)

Filety z pieczarkami i zółtym serem


Składniki:
1/2 kg filetów z kurczaka
1/2 kg pieczarek
1 cebulka
kilka łyżek majonezu
sól, pieprz, czosnek granulowany
kilka garści żółtego, tartego sera


Sposób wykonania:
Filety pokroić w nieduże kawałki i cieniutko rozbić.  Każdy przyprawić solą i pieprzem oraz posypać mocno czosnkiem granulowanym. Układać na folii aluminiowej posmarowanej oliwą. Pieczarki starte na tarce przesmażyć z drobno skrojoną cebulką i nakładać łyżką na kawałki filetów. Górę posmarować nie za dużą ilością majonezu, oraz obsypać żółtym serem.

Zapiekać 10-15 minut (w zależności od grubości mięsa) w temperaturze 200oC. Podawać natychmiast.

Smacznego! 

Filety z pieczarkami i zółtym serem

czwartek, 29 grudnia 2011

Dzisiaj moje świąteczne kulinarne odkrycie ;) Ponieważ z Karpikiem nie zawsze było mi po drodze (czego kompletnie nie rozumiem bo obecnie za nim szaleję) to pojawiały się u nas wszelkiego rodzaju paluszki rybne lub burgery. Na stałe weszły do repertuaru do czasu aż Mama przeczytała jakiś artykuł którego wolę nawet nie przytaczać ale wynikało z niego,  że gotowe burgery to samo zło. No i zostały nam dwa wyjścia, odpuścić albo zrobić domowe. Powiem Wam, że dawno nie jadłam nic lepszego! I to już nie chodzi o to jak w jakiejś gazecie obsmarowali te kupne, ale smak jest po prostu nieporównywalny. Polecam, jeśli raz zrobicie domowe, nigdy już nie zjecie ryby z kartonika :)

Domowe burgery rybne

Składniki:
1,5 kg filetów z ryby
2 jajka
2 kajzerki
mleko
sól
pieprz
łyżeczka suszonego rozmarynu
zielona pietruszka
koperek

bułka tarta do panierowania
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Kajzerki namoczyć w mleku, Nastepnie starannie odcisnąć.  Filety rybne pokroić w drobną kosteczkę. Dodać odciśniętą bułkę, jajka, przyprawy, posiekaną zieleninę i starannie wyrobić. Formować nieduże kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor. 

Smacznego! 

Domowe burgery rybne

sobota, 05 lutego 2011

Po czasie stołowania się w miejscu, w którym może i kuchnia była nie najgorsza, ale niestety dla mnie niedostępna, i okolicznościach  w których nie miałam możliwości pstryknięcia fotki wracam do domu i wracam do Was. Jednocześnie przepraszam za chwilowe zaniedbanie bloga. Powracam z pysznym domowym obiadem, bo takich bardzo mi brakowało. Mam ogromną ochotę na gołąbki, ale ponieważ nie czuję się na siłach, to proponuję dzisiaj wersję uproszczoną, czyli znane pewnie przez niektórych  z Was "kotlety gołąbkowe".

Kotlety gołąbkowe

Składniki:
1/2 kg białej kapusty
1/4 kg wołowego mięsa mielonego
1 woreczek ryżu
jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia,
olej do smażenia
bułka tarta

Sposób wykonania:
Kapustę drobno posiekać i krótko podgotować w osolonej wodzie, odcedzić i mono odsączyć. Ryż ugotować na sypko. Na patelni zrumienić cebulkę, dodać czosnek i krótko poddusić. Wymieszać mięso, ryż, kapustę, cebulkę, jajko, przyprawić do smaku. Formować nieduże kotlety, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rumiano. Podawać z ulubionym sosem. Najlepiej pomidorowym.

Smacznego!

sobota, 09 października 2010

Znalazłam ten przepis na blogu  kuba-pichci.pl i od razu wiedziałam że klopsiki będą mi smakowały. To niesamowite, że przez prawie całe swoje życie miałam taką niechęć do kaszy. To chyba dlatego, że jedyną formą z jaką się spotkałam, był nie lubiany przeze mnie gulasz z kaszą, a jedynym urozmaiceniem kawałek ogórka. Ostatnio kasza wraca do łask. Moda na zdrową żywność szaleje na blogach. Ja swoją paczkę kupiłam - w aptece! Kasza jaglana z której dziś zrobiłam klopsiki, składa się w dużej mierze ze skrobi, a nie zawiera glutenu. Wyjątkowo polecana dla dzieci, osób na lekkostrawnych dietach i diecie bezglutenowej. Zawiera również krzemionkę, która ma leczniczy wpływ na stawy. Bardzo często, stosowana jest również w medycynie chińskiej. Przepis minimalnie zmodyfikowałam, rezygnując z pomidorów i ograniczając trochę smażenie poszczególnych składników. Samo zdrowie, polecam!

Klopsiki z kaszy jaglanej

Składniki:
100 g kaszy jaglanej
1 pokrojona w kostkę cebula
2 ząbki czosnku drobno posiekane
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
200 g mielonego mięsa wołowego (może być inne)
jajko
bułka tarta
oliwa

Sposób wykonania:
Kasze ugotować wg zaleceń na opakowaniu. Cebulkę i czosnek lekko zeszklić na gorącej oliwie. Wszystkie przyprawy wymieszać z cebulką, mięsem i kaszą. Formować malutkie klopsiki, obtaczać w jajku i bułce, smażyć aż się zrumienią.

Ja zrobiłam do nich szybki sos słodko-kwaśno-ostry:

Składniki na sos:
1/2 puszki pomidorów
1 łyżka miodu
1łyżka octu balsamicznego
1/2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki papryki chili
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Sposób wykonania:
Wszystkie składanki wymieszać, na lekkim ogniu podgrzewać do zagotowania, przestudzić.

Smacznego!

Przepis jest moją propozycją do akcji:

akcja

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów