Kluski, Placki

pi±tek, 09 listopada 2012

Ciasta, mufinki, potrawki, zupy, gnochii, no to może jeszcze dyniowe kotleciki :) Przepis bardzo prosty (wymaga jedynie przygotowania wcze¶niej dyniowego pure).


Składniki:
2 szklanki dyniowego pure
2 jajka
sól
pieprz
gar¶ć drobno wysiekanej pietruszki i rozmarynu
gałka muszkatołowa
bułka tarta

olej do smażenia

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, dosypać bułki tartej tyle ile przyjmie masa. Formować burgery, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać gor±ce (u mnie jako dodatek do polędwiczek w sosie borowikowym) ale na zimno też smakuj± całkiem dobrze.

Smacznego!

Dyniowe pure:

Po rozkrojeniu dyni i usunięciu ¶rodka  przygotować można na dwa sposoby:

  • obran± dynię ugotować i rozdrobnić mikserem,

lub

  • pokrojn± w cz±stki dynię, owin±ć foli± i wstawić na co najmniej godzinę do piekarnika, łyżk± zebrać odchodz±cy od skóry mi±sz.

 

pi±tek, 28 paĽdziernika 2011

Fantastyczne kluseczki, odmiana poczciwych kopytek z dodatkiem dyni. Sprawdziła się dobra rada, że najlepiej nadaje się dynia odmiany Hokkaido bo jest dosyć sucha. Dodatkow± zalet± jest wyj±tkowo intensywny kolor dzięki któremu kluseczki s± bardzo urodziwe. Pyszne z masłem, polecam!

Gnocchi z dyni±

Składniki
70 dkg ziemniaków
30 dkg dyni
20 dkg m±ki pszennej
3 łyżki m±ki ziemniaczanej
1 żółtko

Sposób przyrz±dzania:
Ziemniaki ugotować i po odcedzeniu przegnie¶ć w prasce. Dynię pokroić w kostkę i poddusić z kilkoma łyżkami wody, odparować, wystudzić i zmiksować. Do ziemniaków dodać dynię, obie m±ki, żółtko i zagniatać ręk± – ciasto powinno mieć jednolity kolor. Gdyby się zbyt kleiło (nie zawsze s± odpowiednie ziemniaki) dodać trochę m±ki ziemniaczanej, ale ostrożnie by gnocchi nie były zbyt twarde. Z ciasta formować wałeczki, kroić na desce uko¶nie jak kopytka i spłaszczać widelcem . Deskę i nóż należy posypywać m±k± wtedy kluski się nie klej±. Gotować w osolonym wrz±tku do wypłynięcia klusek. Podawać z masłem lub ulubionym sosem.

Smacznego! 

Gnocchi z dyni±


Przepis jest moj± propozycj± do Festiwalu Dyni 2011 który jak co roku zorganizowała Bea:)

pi±tek, 19 listopada 2010

Chociaż cukinię możemy kupować cały rok, to jej najlepszy okres mamy za sob±. Póki nie musimy rozważać sk±d do nas przyjechała lub jak była przechowywana, warto jeszcze ucieszyć swoje i bliskich podniebienie :) Danie smaczne i nieskomplikowane. Zdjęcie trochę niewyraĽne, ale ja sama dzisiaj też jestem niewyraĽna :)

placki z cukini

Składniki:
2 cukinie (ok. 1/2 kg)
1 jajko
1/2  szklanki m±ki
sól
pieprz
oregano
z±bek posiekanego czosnku
olej do smażenia

Sposób wykonania:
Cukinie umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać wszystkie składniki. Przyprawić według upodobania, ale raczej ostro. Je¶li ciasto będzie zbyt rzadkie (cukinia bardzo puszcza sok)dosypać m±ki. Smażyć na oleju lekko rumiane placki. Podawać z dowolnym sosem. Ja proponuję jogurtowo - czosnkowy.

Sos:
1 kubeczek jogurtu naturalnego
4 z±bki czosnku
sól pieprz do smaku
pietruszka do smaku i koloru

Czosnek wcisn±ć do jogurtu, doprawić i polewać nim placki.

Smacznego!

Przepis jest moj± propozycj± do akcji:

akcja

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów