Przekąski

wtorek, 03 marca 2015

Szybka przekąska  w formie nietypowej grzanki. Miód i orzechy nadają jej wyjątkowego smaku. Polecam!

grzanki na słodko

Składniki:
4 kromki chleba żytniego
serek typu philadelphia
rukola
kilka orzechów włoskich
kilka łyżek miodu

Sposób wykonania:
Grzanki zrumienić na suchej patelni. Posmarować serkiem, posypać rukolą i posiekanymi orzechami. Polać każdą łyżką miodu. Podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

grzanki na słodko

grzanki na słodko

wtorek, 31 grudnia 2013

Uroczy bałwanek :)  Ozdobi każdy talerz z sylwestrowymi przekąskami. Pomysł znalazłam w internecie i za godzinę już miałam swojego :) Zaprosicie go do siebie na imprezę?

Składniki:
2 jajka ugotowane na twardo
5 kulek pieprzu
marchewka
pietruszka zielona
patyk do szaszłyka


Sposób wykonania:
Patyk skrócić na wysokość 2 jajek ułożonych jedno na drugim.
1 jajko lekko ściąć od spodu, wbić patyk do szaszłyka, na górę nabić drugie jajko.
Z marchewki wyciąć dwa kółka (jedno mniejsze) i nabić na górne jajko.
Wyciąć też wąski trójkąt (na nos). Miejsca oczu, nosa, guziczków i miotły lekko nakłuć drugim patyczkiem i umieścić w nich pieprz, marchwkę i gałązkę pietruszki.

Do Siego roku :)


piątek, 12 lipca 2013

Szybkie szparagi w nietypowym towarzystwie. Boczek i cheddar, skusicie się?


Szparagi pod cheddarem


Składniki:
pęczek białych szparagów
120g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
100g tartego cheddara


Sposób wykonania:
Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe łodygi. Obgotować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć boczek wędzony. Na nim ułożyć szparagi, skropić oliwą, posypać tartym serem. Zapiekać ok 20 minut w temperaturze 180oC. Podawać natychmiast. Ja swoje podałam z pure ziemniaczanym z jajkiem i boczkiem w kokilkach.

Smacznego!

Szparagi pod cheddarem

sobota, 08 czerwca 2013

Wspaniałe połączenie zielonych szparagów i łososia, z serem feta i delikatnym koperkowym sosem.  Polecam ;)

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
300g łososia
100g sera typu feta


Sos:
1 jogurt naturalny
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, czosnek


Sposób wykonania:
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, resztę chwilę obgotować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć łosia. Na niego wyłożyć obgotowane szparagi. Posypać skruszonym serem feta. Dodać kilka plasterków masła na dno. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Majonez, jogurt i koperkiem zmieszać, przyprawić. Podpieczone szparagi polać sosem, podawać natychmiast.

Smacznego!

 

Szparagi zapiekane na łososiu

niedziela, 24 marca 2013

Warzywno-jajeczna sałatka serwowana w uroczych marchewkach. Przepis znaleziony wieki temu w internecie - czekał na swój czas, aż w końcu kupię rurki. Pięknie ozdobią świąteczny stół. Polecam!

Sałatka w marchewkach

Składniki na ciasto:
0,6 kg mąki
2 jajka
1/3 szklanki śmietany
1 kostka masła
1/2łyzeczki soli

Składniki na sałatkę:
2 jajka ugotowane na twardo
ogórek kiszony
2 łyżki posiekanego pora
majonez
sól, pieprz

dodatkowo:
koperek,
barwniki spożywcze
jajko do posmarowania

Sałatka w marchewkach

 

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta ucierać krótko w malakserze. Przełożyć na blat stołu i wałkować na grubość ok. 2mm. Ciasto pociąć w paski, posmarować białkiem i z każdego zrobić rulonik którym owinąć rurkę (przykład tutaj).  Nawinięte stożki smarować rozmąconym jajkiem, zabarwionym na pomarańczowo (użyłam kubełków Wiltona). Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Przestudzić, ostrożnie wyjąć.

Z podanych składników przygotować sałatkę, nakładać do marchewek, dekorować koperkiem.

Smacznego! 

 

Sałatka w marchewkach

niedziela, 30 grudnia 2012

Kolejny pomysł na sylwestrowo karnawałową przekąskę - serowe renifery. Przygotowuje się je bardzo szybko i pięknie udekorują każdy imprezowy stół. Pomysł podejrzany w internecie .

Składniki:
ser okrągły typu camembert
żurawina
pieprz
paluszki precelki

Sposób wykonania:
Ser rozkroić na 6 kawałków. Do każdego wtykać precelki, oczka z pieprzu (nożem wcześniej zrobić dziurki) i na końcach żurawinowe noski. Przechowywać w lodówce, wyciągnąć chwilę wcześniej przed podaniem.

Smacznego!

sobota, 29 grudnia 2012

Mnóstwo jest ich w internecie, ale tutaj podpatrzyłam chyba najfajniejsze wykonanie. Patent ze słomką pozwala na łatwe i fajne wycinanie kropeczek i oczek. Polecam na sylwestra dla małych i dużych dzieci :)

Składniki:
pomidorki koktailowe
czarne oliwki
plaster żółtego sera (może być mozzarella ale zółty lepiej się będzie trzymał)

Sposób wykonania:
Pomidorki przekroić na pół, zrobić w nich malutkie nacięcia. Oliwki podzielić na 4części. W każdej wyciąć dziurki na oczka, z wyciętych kawałków otrzymamy kropeczki. Kropeczki umieścić w pomidorkach. Z sera - również słomką wyciąć oczka i umieścić w oliwkach. Na samym końcu połówki pomidorków ponacinać więcej niż do połowy i lekko rozchylić. Ułożyć biedronki. Podawać na sałacie, krakersach lub jako ozdoby do sałatek.

Smacznego!

poniedziałek, 15 października 2012

Ciekawy dodatek do obiadu lub szybka przekąska. Jeśli wybierzecie duży dorodny kapelusz, to pomimo jego lekkości niesamowite jest jaki okaże się sycący ;) Pamiętam je z dzieciństwa i nie jadłam ich całe wieki;) Polecam!

Kania panierowana

Składniki:
kanie
mąka
jajko
mleko
bułka tarta
szczypta soli, pieprz

Sposób wykonania:
Kanie delikatnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem (przyprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

piątek, 06 stycznia 2012

Ponieważ zima w tym roku nie dopisała, proponuje ochłodę na karnawałowych imprezach w postaci uroczych pingwinków. Smaku jakoś ogromnie zachwalać nie będę gdyż to po prostu oliwka z marchewką i serkiem, ale na pewno rozczulą wyglądem waszych gości - nie tylko tych najmniejszych ;)

Karnawałowe pingwinki

Składniki:
oliwki
nieduża marchewka
kilka kulek mini mozzarelli

Sposób wykonania:
Mini mozzarellę pokroić na 4 części. Połowę oliwek ponacinać. Marchewkę obrać i pokroić w plastry. W plastrach wycinać dziubek i wtykać go do nienaciętych oliwek. Do naciętej wkładać 1/4 mozzarelli. Nabijać na wykałaczkę nóżki z marchewki, brzuszek z serkiem i główkę z dzióbkiem ;)
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Karnawałowe pingwinki

sobota, 31 grudnia 2011

Sylwestrowy wieczór nawet spędzany w domowym zaciszu, nie sprzyja siedzeniu przy komputerze, dbaniu o blog i niestety zaglądaniu na Wasze. Dlatego wybaczcie, że nie zdążę dziś odpisać na zaległe komentarze nie zdążę przed północą zajrzeć do wszystkich z Was. Jednocześnie, chciałabym chociaż na chwilkę wpuścić Was do mojej sylwestrowej kuchni, gdzie co prawda w tym roku pojawiają się wszystkie pyszności które były w zeszłym ale wzbogacone o jedną innowację. Mini tortille, na dwa kęsy smakują jak duże, a podane jako zabawne finger food do którego nie potrzeba talerza ;) Polecam, a Wam wszystkim życzę Szczęśliwego i Smacznego Nowego Roku!

Mini tortille


Składniki:
1 filet z kurczaka
opakowanie pomidorków koktajlowych
garść sałaty lodowej
opakowanie małych tortilli

Sposób wykonania:
Kurczaka pokroić w drobniutką kosteczkę, przyprawić, panierować w jajku z mlekiem i tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu. Tortille kroić na 4. Zwijać ruloniki i spinać je wykałaczką. Do środka wkładać sałatę, kurczaka i pomidorki. Można podać do nich sos (np jogurtowo- majonezowy).

Smacznego! 

Mini tortille

wtorek, 24 maja 2011

Żeby nie było cały czas tak rabarbarowo, a żeby jednak nie wypaść z cyklu potraw sezonowych, tym razem szparagi. Bez żadnych udziwnień i wymyślnych przepisów. Pomyślałam, że warto zacząć od klasyki. Zapraszam więc na szparagi w szynce parmeńskiej  :)

Szparagi w szynce parmeńskiej

Składniki:
2 pęczki szparagów
8 plastrów szynki parmeńskiej

Sposób wykonania:
Szparagi umyć. Odłamać łykowate końcówki (gdy lekko je nagniemy powinny same pęknąć w odpowiednim miejscu). Obrać z zewnętrznych włókien, obwiązać lekko nitką i obgotować.

Naczynie nasmarować oliwą. Brać po kilka szparagów i zawijać w szynkę, układać w naczyniu. Zapiekać ok. 10 minut w temperaturze 180oC. Podawać natychmiast.

Smacznego!

Przepis jest moją propozycją do akcji:

”Baner

piątek, 22 kwietnia 2011

Nie widziałam ich na blogach, a na stołach też już wieki ich nie widuję, a szkoda. Moje co prawda łapek nie mają i nie zmienaiją się też w księcia, ale  chętnie zjedzą z Wami świąteczne śniadanie. Jak tu nie lubić takich żabek?

Żabki z jajek

Składniki:
jajka
odrobina majonezu
pieprz lub jałowiec
kawałek marchewki
drobno pokrojony szczypiorek

Sposób wykonania:
Jajka ugotować na twardo, przekroić na połówki. Z marchewki powykrawać uśmiechy. Jajka ponacinać i w nacięcia wkładać kawałki marchewki. Z pieprzu lub jałowca zrobić oczka. Małym pędzelkiem dokładnie posmarować żabki majonezem i obsypać szczypiorkiem.

Smacznego!

Żabki z jajek

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

wtorek, 05 kwietnia 2011

Przeczytałam kilka przepisów i jak to zwykle bywa, wymyśliłam sobie swoją wersję. Od razu uprzedzam, że raczej nie jest to wersja dietetyczna :)  ale za to jaka  pyszna!

Jajka w kokilkach

Składniki:
5 jajek
5 plasterków parzonego boczku
5 plasterków mozzarelli
5 łyżek śmietany kremówki
2 małe pomidorki
świeży szczypior
przyprawy

Jajka w kokilkach

 

Sposób wykonania:
Kokilki nasmarować cieniutką warstwą masła, oprószyć solą i pieprzem, "przykleić" do ścianek plaster boczku. Na dno wyłożyć kawałeczki pomidora (bez skórki), doprawić solą, pieprzem, można też dodać odrobinę oregano.  Na to wbić jajko, uważając by żółtko pozostało w całości. Na jajku zrobić kilka kleksów ze śmietany, oraz delikatnie (uważając by nie zatopić w białku) ułożyć cieniutkie plasterki mozzarelli, starając się nie zakrywać żółtka. Ponownie przyprawić. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 180oC, na ok. 15-20 minut. Podawać - ostrożnie bo - gorące

Smacznego!

Jajka w kokilkach

 


Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

sobota, 19 marca 2011

Ćevapčići bałkańskie danie mięsne, które w  Albanii występuje pod nazwą qofte, w Bośni jako Ćevapi, a w Rumunii jako mititei. W Iranie i Turcji natomiast znane jako kebab Köfte. Na blogach pojawia się jako mini kebab, a jakby na to nie patrzeć to po prostu mielone na patyku  :) Bardzo smaczna odmiana podania mięsa mielonego, szczególnie w towarzystwie frytek i sosu tzatziki. Polecam!

Ćevapčići

Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (u mnie wołowe)
kilka ząbków czosnku
sól pieprz do smaku
jajko
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka ostrej papryki
50 ml wody mineralnej
tymianek, oregano

dodatkowo:

oliwa z oliwek

Ćevapčići


Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Formować niewielkiej wielkości kiełbaski, nadziewać na patyki do szaszłyków. Smarować oliwą z oliwek grillować na suchej patelni. Podawać z sosem tzatziki i frytkami.

Smacznego!

Ćevapčići


Filipowi jednak najbardziej smakowały frytki :)

czwartek, 17 lutego 2011

Zabierałam się do nich chyba ze dwa lata, aż w końcu się doczekały i doczekali się Ci którym tak bardzo smakują. Moim zdaniem o wiele smaczniejsze od oryginału, dużo większe i na pewno chociaż odrobinę zdrowsze  :)


Twisterki z kurczakiem

 

Składniki:
3 filety z kurczaka
płatki kukurydziane (lub bułka tarta)
mleko
3 jajka
mąka
olej do smażenia
majonez
jogurt naturalny
czosnek
sałata  
3 pomidory
szczypiorek/cebulka dymka

sól, pieprz papryka ostra i słodka

Sposób wykonania:
Sałatę potargać na drobne kawałki, pomidory obrane ze skórki pokroić w pół plastry. Czosnek przecisnąć przez praskę, majonez wymieszać z jogurtem, doprawić. Rozgrzać piekarnik do 180oC. Pod koniec rozgrzewania, można w nim ogrzać tortille.

Kurczaka pokroić na drobne kawałki, przyprawić solą, pieprzem i paprykami. Z Jajka, mąki i mleka przyrządzić gęste ciasto. Rozkruszone płatki kukurydziane wysypać na talerz.  Kurczaka panierować w cieście,  obtaczać w rozgniecionych płatkach a następnie smażyć w głębokim tłuszczu.

Na ogrzanych plackach układać kawałki kurczaka, pomidory, pokrojoną cebulkę i sos. Zawinąć, owinąć folią aluminiową i włożyć na ok. 10 minut do piekarnika. Podawać natychmiast.    

Smacznego!

sobota, 15 stycznia 2011

Pomysł sprzedała mi dawno temu pewna Kasia :) Początkowo sposób wykonania mnie przerażał. Za pierwszym razem bardzo się stresowałam przy zawijaniu, ale ostatnio stwierdziłam, że nie taki diabeł straszny. Rolada wyszła całkiem fajna i ma coraz więcej fanów :)

Rolada serowa

Składniki:
1/2 kg żółtego sera (wybrałam edamski)
25dkg pieczarek
1 (duże) opakowanie serka topionego (lub 3 kwadratowe, lub jeden krążek trójkącików)
1 cebula
1/2 główki czosnku
2 długie kabanosy
sol, pieprz do smaku

dodatkowo:
folia spożywcza, woreczek foliowy!

Sposób wykonania:
Ser umieścić w foliowym woreczku, wstawic do garnka z gorącą wodą i czekać aż otrzyma plastyczną strukturę. W międzyczasie podsmażyć pokrojona w kostkę cebulkę,
pieczarki zetrzeć na tarce i odparować na patelni, dodać do cebulki. Mocno posolić. Dodać serki topione, rozdrobniony czosnek i wymieszać. Jeśli żólty ser jest już plastyczny rozłożyć na stole duży kawał foli spożywczej i rozwałkować go na nim a następnie  nałyżyć na niego farsz. Na środku ułożyć kabanosy, i delikatnie zwijać ser jak roladę. Po zwinięciu, zawinąć mocno w folię i wstawić do lodówki na noc.

Rano można już kroić w plasterki :)

Smacznego!


 

wtorek, 11 stycznia 2011

Dziś swój dzień obchodzą Wegetarianie, ja co prawda kawałem dobrego mięcha nie pogardzę, ale dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim którzy go nie jedzą z najlepszymi życzeniami z okazji ich święta :D

Bruschetta

Składniki:
Bułka pszenna
kilka ząbków czosnku
3 małe pomidorki
oliwa
odrobina szczypiorku/zielonej cebulki
tarty żółty ser do posypania

Sposób wykonania:
Bułkę pokroić w kromeczki, natrzeć czosnkiem i nasmarować oliwą. Wstawić do rozgrzanego do 180oC piekarnika, najlepiej pod sam grill i przypiekać na złoty kolor. Pomidorki obrać ze skórki, pozbawić środka, pokroić w cienką kostkę doprawić solą, pieprzem i bazylią.  Upieczone grzanki wykładać na talerz, układać na nich pomidory, obsypać startym serem i szczypiorkiem. Podawać natychmiast - szybko stygną.

Smacznego!

Bruschetta

 

 


PS.


Moi Drodzy :)
Pozwolę sobie przypomnieć, że mój blog bierze udział w konkursie Blog Roku 2010 w kategorii Moje zainteresowania i pasje (blogi tematyczne). Jeśli chcecie oddać na niego głos, wyślijcie SMS o treści H00451 na numer 7122. Koszt SMS, to 1,23 zł brutto.
Dochód z SMSów zostanie przekazany na turnusy rehabilitacyjne dla osób niepełnosprawnych. Głosowanie potrwa do 20.01.2011 do godziny 12:00.

Dziękuję za każdy głos  :)

 

piątek, 07 stycznia 2011

Do karnawałowej kolekcji ekspresowych koreczków dołączam, przepis który widziałam już w kilku miejscach w internecie, a ciągle nie było okazji go wypróbować. Wykonanie banalne, a efekt i smak bardzo ciekawy. Niektórzy najpierw grillują cukinię, ja podałam surową i była bardzo smaczna.

Koreczki z cukini

Składniki:
2 małe cukinie
2 opakowania serka typu Philadelphia

Sposób wykonania:
Cukinię umyć, i kroić w podłużne cienkie plastry obieraczką do warzyw. Każdy plaster smarować cienko serkiem, zawijać i nabijać na wykałaczkę.  I już :) Prawda że fajne? :)


Smacznego!

środa, 05 stycznia 2011
Ciekawa byłam połączenia brzoskwini i żółtego sera. Nie ma chyba lepszej okazji, niż karnawał na wypróbowanie koreczków w takim smaku.

Koreczki z żóltym serem
Składniki:
ciemne pieczywo
żółty ser salami
brzoskwinie


Sposób wykonania:
Z przygotowanych składników układać koreczki. Kawałek chleba, następnie złożoną połówkę plasterka sera, znowu kawałek chleba, a następnie rulonik z połowy plasterka sera, z włożoną w środek cząstką brzoskwini. Całość nabić patyczkiem do koreczków.

Smacznego !

 

poniedziałek, 03 stycznia 2011
Nie są jakoś specjalnie odkrywcze, ale smakują niesamowicie. Uwielbiane przez K. mnie również bardzo przypadły do gustu. Koreczki, kolorowe  malutkie, takie na jedno dziabnięcie   :)

Koreczki z winogron, mozzarelli i pomidorków

Składniki:

kiść winogron
koszyczek pomidorków koktajlowych
3 opakowania mini mozarelli


Sposób wykonania:
Na wykałaczki/połówki patyczków do szaszłyków nabijać po kolej, winogronko, kulkę mozzarelli, pomidorka i znowu winogronko.
Przechowywać w lodówce, ale gwarantuję że długo w niej nie zabawią   :)

Smacznego!

 

sobota, 01 stycznia 2011

Długo się do nich przymierzałam, bo wymagają trochę pracy ale warto było. Wyglądają i smakują dokładnie tak jak tego oczekiwałam. Polecam na imprezy, spotkania i wszelkie karnawałowe okazje.

Babeczki Wytrawne

Składniki ciasto:
600g mąki pszennej
łyżeczka soli
300g masła, schłodzonego
3 jajka, lekko roztrzepane
4-6 łyżeczki  oliwy

Składniki farsz 1:
200g łososia
3 opakowania serka typu Philadelphia

Składniki farsz 2:

1 dojrzałe avocado
3 opakowania serka typu Philadelphia
garść liści bazylii

pietruszka/koperek, winogrona, kawałki pomidorów - do ozdoby


Sposób wykonania:

Mąkę i sól wymieszać, dodać pokrojone masło, wymieszać. Dodać jajko i oliwę z oliwek. Wyrabiać ciasto. Jeśli  się  klei dodawać mąki. Zagniatać na gładką masę i chłodzić w lodówce przez ok.20 minut. Wałkować, wycinać i wykładać nim foremki do babeczek. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180oC, aż będą lekko złociste. Studzić na kratce.

Składniki farszu rozdrobnić blenderem, przełożyć do rękawa cukierniczego i wykładać na wystudzone babeczki. Następnie ozdabiać według uznania  :)
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Babeczki Wytrawne

piątek, 31 grudnia 2010

Kuchenny Sylwestrowy  repertuar w pełni. Obiecałam sobie, że wypróbuje paszteciki Majanki, ale jednocześnie cały czas chodziły za mną drożdżowe. Efekt? Dodałam do nich drożdże i mam 2w1 :)  Wyszły pyszne, i ciężko będzie wytrzymać i nie zjeść ich do wieczora, kiedy wystąpią w towarzystwie filiżanki gorącego barszczyku  :)

Paszteciki z mięsem

Składniki na ciasto:
300- 350g mąki pszennej
200g margaryny
1 jajko
1 łyżeczki soli
100g gęstej, kwaśnej śmietany (dodałam do tego 15g świeżych drożdży, bez robienia zaczynu, po prostu wkruszyłam  :)

Składniki na nadzienie:

ok. 500g mięsa wołowego
2 cebule
sól, pieprz, przyprawa Vegeta
olej do smażenia

Dodatkowo:
1 jajko

Sposób przygotowania:
Mięso wołowe ugotować z dodatkiem Vegety  (wywaru nie wylewać). Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebule podsmażyć na oleju. Mięso i cebule wraz z olejem zmielić. Dodać tyle wywaru z mięsa, aby farsz nie był suchy (nie może się rozpadać, ma powstać jednolita, dobrze zbita masa). Doprawić solą i pieprzem.

Do mąki wkruszyć drożdże. Mąkę (zacząć od 300g) zagnieść z margaryną, jajkiem, solą i śmietaną na jednolita masę. (Ciasto ma być miękkie, sprężyste, ale nie klejące.) Ciasto rozwałkować w prostokąt na dobrze posypanym mąką blacie. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć wałek z mięsa mielonego. Ciasto zawinąć raz tak, aby mięso znajdowało się w środku. Powstały wałek odciąć od reszty ciasta i pokroić na kawałki o długości ok. 2cm. Paszteciki układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nałożyć kolejną porcję mięsa na rozwałkowane ciasto, zawinąć raz, odciąć i pokroić na kawałki. Tak postępować, aż do wyczerpania ciasta. Ułożone na blasze paszteciki posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C.

Technikę wykonania można zobaczyć na stronie Domowe Gotowanie, o tu.

Smacznego!

czwartek, 30 grudnia 2010

Szybkie, smaczne imprezowe maleństwa, znane Wam pewnie nie od dziś. Ja nigdy wcześniej ich nie robiłam, może dlatego że z suszonymi śliwkami było mi nie po drodze, aż do tego roku. Pomysł podkradłam Agnieszce, która zaserwowała mi je jako dodatek do pysznego obiadu  :)

Roladki z wędzonego boczku ze śliwką

Składniki:
boczek wędzony w plasterkach
suszone śliwki

Sposób wykonania:
Śliwki owijać plasterkami boczku, nabijać wykałaczką. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180oC, lub przesmażać kilka minut na patelni. Ja testowałam wersję patelniową, ale bardziej smakowała mi piekarnikowa.

Smacznego!

Tym razem proponuję niezawodne francuskie ciasto, z którego zawsze można wyczarować coś smacznego. Smakowita przekąska w sam raz na Sylwestra :)

Paszteciki grzybowe

Składniki:
30 dkg kiszonej kapusty
20 dkg pieczarek
10 dkg suszonych podgrzybków
liść laurowy
ziele angielskie
mała cebula
oliwa z oliwek
sól
pieprz

3 opakowania gotowego ciasta francuskiego

Sposób wykonania:
Suszone grzyby namoczyć (najlepiej poprzedniego dnia) i gotować do miękkości. Drobno posiekać.
Kapustę drobno poszatkować i ugotować z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć. Pieczarki zetrzeć na tarce, przełożyć do cebuli i przesmażyć (ważne żeby całkowicie odparował płyn). Dołożyć pokrojone grzybki, doprawić i chwilę razem dusić.
Ugotowaną kapustę odcedzić, starannie odcisnąć, wymieszać z grzybami. Jeszcze raz doprawić, farsz powinien być pikantny.


Ciasto kroić w prostokąty, nakładać farsz, zawijać brzegi.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Paszteciki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 20 minut (aż  ładnie się zarumienią).

Smacznego!

Paszteciki grzybowe

środa, 29 grudnia 2010

Po słodkościach, czas na przekąskę, może nie tyle lekką co szybką i łatwą.

Deska serów

Składniki:
Ser camembert
żurawina
orzechy włoskie

Sposób wykonania:
Ser pokroić w trójkątne cząstki, na każdym położyć żurawinę, wbić wykałaczkę. Wyłożyć na desce wysypanej żurawiną i orzechami. Podawać w towarzystwie dobrego alkoholu  :)

Smacznego!

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów