niedziela, 14 października 2012

Aronia  w towarzystwie jabłek łagodnieje i przestaje być kwaśna i cierpka, a więc do szarlotki w sam raz  Tym razem polecam placek krucho-drożdżowy. Koniecznie z filiżanką ulubionej herbaty ;)

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki śmietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
1kg jabłek
szklanka aronii

Kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak zawsze polecam malakser). Aronię opłukać, osuszyć. Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, drożdże roztarte z cukrem, śmietanę. Zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt  gęste dodać  trochę więcej śmietany. Wałkować na grubość ok. 1 cm, przełożyć do blachy. Starte jabłka ułożyć na cieście, na górze rozsypać aronię. Posypać kruszonką. Zostawić przykryte do wyrośnięcia. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonką

sobota, 06 października 2012

Weekend, kruche ciasto, kilka malutkich jabłuszek i jest prawie jak w raju ;) Rajskie jabłuszka jako dodatek do szarlotki sprawdziły się doskonale. Mają piękny kolor i dodają kwaskowego aromatu szarlotce. Kto jeszcze nie próbował, niech biegnie obrywać i zagniata ciasto ;)

Rajska Szarlotka

Składniki:
30 dkg mąki
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
2 łyżki oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

dodatkowo:
1 kg jabłek
ok.2 garście jabłuszek rajskich (tyle udało mi się zdobyć)

kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i schłodzić w lodówce.
Jabłka obrać, przesmażyć . Pod koniec smażenia dorzucić rajskie jabłuszka. Wymieszać.
Ciasto podpiec na rumiano w temperaturze 180stopni, wyłożyć i wyrównać przesmażone jabłka, posypać kruszonką. Wstawić ponownie do piekarnika na około pól godziny.

Smacznego!

Rajska Szarlotka

środa, 03 października 2012

Szarlotki nigdy dość :) Tym razem z dodatkiem orzechów włoskich , które należy lekko uprażyć z dodatkiem miodu. Ciasto zyskuje dzięki temu zupełnie nowy smak i aromat. Bardzo polecam!

Szarlotka z orzechami

Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 kostki masła
2 żółtka
1 jajko

Dodatkowo:
1,5 kg jabłek
1 szklanka orzechów włoskich
4 łyżki miodu

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru – zagnieść kruszonkę

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze, wyłożyć na stół, uformować szybko kulę, zawinąć w folie i na pół godziny umieścić w lodówce.  Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć.  Orzechy przebrać, grubo pokroić, lekko uprażyć na patelni , mieszając z miodem.  Ciasto rozwałkować, wyłożyć do blaszki (24x28 cm), ponakłuwać widelcem i podpiec na rumiano w temperaturze 180oC. Na podpieczone ciasto wyłożyć przesmażone jabłka, wygładzić rozsypać uprażone orzechy. Posypać niewielką ilością kruszonki, tak by nie przykrywała orzechów. Całość wstawić na około 1/2  godziny do piekarnika.

Smacznego!


Szarlotka z orzechami

piątek, 28 września 2012

Pyszna rybka o której istnieniu do tej pory nie wiedziałam. Znana też jako koryfena, dorado lub dolphinfish. Ja swoją złowiłam jakiś czas temu w Lidlu i bardzo Wam ją polecam.

Mahi-Mahi z grila

 

Składniki:
4 nieduże filety z mahi mahi
świeżo wyciśnięty czosnek (kilka ząbków)
sok wyciśnięty z limonki i/lub cytryny
garść świeżych, wysiekanych ziół (tymianek i bazylia)
dwie garście świeżo wysiekanej pietruszki
odrobina imbiru

sól, pieprz ziołowy
olej (można pominąć przy patelni do grillowania)

Sposób wykonania:
Rybę rozmrozić. Zioła, czosnek, sok z cytryny wymieszać z łyżką oliwy. Rybę przyprawić i posmarować marynatą. Wstawić na godzinę lub dwie do lodówki. Po godzinie wyjąć z lodówki, odczekać około 20 minut. Grilować na patelni z obu stron aż będzie rumiana.
Podawać z ziemniakami z wody i surówką z kapusty kiszonej.

Smacznego!

czwartek, 27 września 2012

Dobra, „stara” szarlotka, która smakuje nam w domu od lat. Kwaskowe jabłka nadają jej wyrazistego smaku, a „kładziona” kruszonka  dodaje urody. Polecam!

Szarlotka z kładzioną kruszonką

Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru

Dodatkowo:
1 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Można sobie ułatwić pracę i wszystkie składniki wymieszać malakserem. Schłodzić  1/2 godziny w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x28 cm). Podpiec na jasny kolor w  temperaturze 180oC. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (tu również polecam malakser), dodać cukier i rozłożyć na  podpieczonym cieście. Kruszonkę zagnieść, odrywać kawałki, lekko spłaszczać i układać na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pól godziny.

Smacznego!


Szarlotka z kładzioną kruszonką

sobota, 22 września 2012

Czyżby znowu tarta z owocami i budyniem? Taaaak! Borówkowy smak późnego lata, na kruchej tarcie, oczywiście z dodatkiem budyniu. Wygląda chyba apetycznie, a jak smakuje? Trzeba spróbować ;)

Tarta z czerwoną i amerykańską borówką

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

1 żółta galaretka

Dodatkowo:  po niecałej szklance borówek czerwonych  i amerykańskich


Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (jak zwykle pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać borówki. Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, dodając tylko 1/3 wody. Posmarować delikatnie galaretką owoce przy pomocy pędzelka.
Schłodzić.

Smacznego!

piątek, 21 września 2012

Z "M" kanapek, do których zjadania muszę się przyznać, jedyna jaką toleruję to ta "wiejska". Nie ma jednak nic lepszego, niż taki burger przygotowany w domu. Jeśli raz zadacie sobie trudu żeby go przygotować, na pewno będziecie do niego wracać. Przeważnie pojawia się na szybką kolację, gdyż mięso zamrażam wcześniej a bułki mimo słabości do pieczenia dobrze sprawdzają się gotowe. Smakuje obłędnie, polecam :)



Składniki (na 5 porcji):
500g świeżo zmielonej wołowiny
5 średnich liści sałaty lodowej
10 plasterków pomidora
garść "piórek" cebuli
5 plastrów sera tostowego
3 (duże) łyżki majonezu, 2 łyżki musztardy

Sposób wykonania:
Mięso doprawić solą, pieprzem i granulowaną cebulą. Podzielić na 100g porcje. Z każdej uformować "kulkę" która następnie umieścić pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej lub woreczka "śniadaniowego". Spłaszczyć lekko i wałkować na okrągły placek, większy od bułki (skurczy się w smażeniu). Tak uformowane burgery, zmrozić by nabrały formy. Ja zamrażam zawsze więcej "na zapas".
Przygotować sos - zmieszać musztardę z majonezem. Przygotować dwie patelnie. Na jednej podgrzać i przyrumienić przekrojone połówki bułek, na drugiej smażyć burgery (uwaga! zmrożone bedą bardzo pryskać na gorącym oleju) po kilka minut z każdej strony.
Na dolną część bułki układać: sałatę, mięso, ser, pomidor, cebulę, polać sosem, nakryć drugą częścią bułki.

Zajadać i nie upaprać się ;)

Smacznego!

Wieśmak

niedziela, 16 września 2012

Wspaniała aromatyczna pieczeń na niedzielę. Wymaga sporo przygotowań i cierpliwości, ale smakuje wybornie.

zrazówka

Składniki:
ok. kilogramowy kawałek zrazówki
2 kabanosy
suszone śliwki
obrane ząbki czosnku
świeży tymianek, rozmaryn i bazylia
3 duże cebule
wino, oliwa
sól, pieprz ziołowy

dodatkowo rękaw do pieczenia

Sposób wykonania:
Kabanosy wcześniej zamrozić (wtedy łatwiej będzie nadziać nimi mięso).
Wzdłuż zrobić dwa nacięcia cienkim nożem i umieścić w nich kabanosy.
Po bokach zrobić nacięcia "kieszonki" w dwóch rzędach (po każdej stronie) umieścić suszone śliwki. Na środku zrobić nacięcia i umieścić w nich kawałki czosnku. Cebulę pokroić w piórka, ułożyć na dnie jakiegoś pojemnika. Mięso z każdej strony posypać solą i pieprzem ziołowym oraz natrzeć ziołami. Ułożyć na cebuli. Skropić oliwą i winem. Obłożyć ciasno folią spożywczą lub aluminiową, zostawić na noc w lodówce.

Do rękawa przełożyć cebulę i ułożyć na niej mięso. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC co najmniej godzinę. Pod koniec pieczenia rękaw rozciąć, wylać sos do osobnego naczynia a mięso bez rękawa pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w piekarniku by się przyrumieniło.

Można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno.

Smacznego!

zrazówka

sobota, 15 września 2012

Wciąż jakoś bezczasowo i wciąż w biegu. Na to najlepsze są muffinki! Suche mieszamy z mokrym, chwila w piekarniku i już można wcinać. Do tego jeszcze dokładamy do nich trochę lata zamkniętego w słoiku i są wyśmienite :)

Muffinki z wiśniami i kruszonką


Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka wiśni z kompotu.

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Muffinki z wiśniami i kruszonką


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać wiśnie. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki z wiśniami i kruszonką

 



piątek, 14 września 2012

Pogoda nie rozpieszcza, temperatura nie dopisuje, więc najlepiej się rozgrzać ciepłym posiłkiem. Gorąca tarta z kurkami - taki trochę przedsmak jesieni  ;) Jedzmy póki jeszcze są!

Tarta kurkowa


Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Składniki na farsz:
200g kurek
2 małe cebulki
świeży tymianek i rozmaryn

garść świeżo startego parmezanu
100g koziego sera
2 jajka
3/4 szklanki śmietany kremówki

Tarta kurkowa

Sposób wykonania:

Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Rozwałkować i wyłożyć do foremki.

Gałązkę ziół zostawić do dekoracji. Kurki posolić przesmażyć z cebulką i ziolami na maśle, dodać dużo pieprzu. Wyłożyć na tartę razem z rozkruszonym kozim serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, doprawić, zalać kurki i ser. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na ok. 40 minut. Kiedy masa się zetnie, posypać parmezanem i odczekać jeszcze pięc minut.

Podawać gorącą, ozdobioną ziołami.

Smacznego!

 

Tarta kurkowa

wtorek, 11 września 2012

Ulubione kruche ciasto z budyniem, sezonowe owoce i ... kruszonka ;) Smakuje pysznie, polecam!
 

Placek budyniowy ze śliwkami


Składniki:
40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
2 budynie waniliowe
1 l mleka
1/2 kg wydrylowanych i pokrojonych śliwek

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – wszystko razem zagnieść

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do blaszki (24x28 cm). Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Budyń ugotować  wg przepisu na opakowaniu i wyłożyć równo na podpieczone ciasto. Na budyń poukładać śliwki  i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika na około pół godziny.

Smacznego!

Placek budyniowy ze śliwkami

niedziela, 09 września 2012

Wspaniały tort, na który miałam ogromną ochotę ale przed którym miałam też równie ogromne obawy. Nie wyobrażałam sobie jak dam radę ogarnąć kisiel i bitą śmietanę na blatach z francuskiego ciasta. Ostatecznie się zdecydowałam i zagościł na stole w Rocznicę Ślubu Rodziców. Smakował obłędnie i zniknął w niesamowicie szybkim tempie. Polecam! Przepis znalazłam na stronach Poradnika Domowego za którym cytuję.

Tort Holenderski

Składniki:
45 dag mrożonego ciasta francuskiego (użyłam ciasta "z rolki", lekko je rozwałkowałam)

Do przełożenia:

0,6 l  kremówki, 
2 łyżeczki żelatyny,
szczypta cynamonu,
litrowy słoik drylowanych wiśni we własnym soku,
3 łyżki galaretki lub dżemu z czerwonej porzeczki,
3 łyżki cukru,
kilka kropli aromatu waniliowego,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

Lukier:
10 dag cukru pudru,
2 łyżki wódki, koniaku lub rumu.

Tort Holenderski

Sposób przygotowania:
Ciasto rozmrozić, podzielić na 3 równe części. Rozwałkować je na krążki  o średnicy 28 cm,  gęsto nakłuć widelcem.  Piec kolejno w tortownicy lub  na blasze mniej więcej po 10 min w 200oC. Formę lub blachę za każdym razem spłukiwać zimną wodą. Krążki ostudzić, wybrać najforemniejszy i płaski na wierzch tortu, posmarować go  podgrzaną galaretką lub dżemem. Z cukru pudru i wódki utrzeć lśniący lukier i powlec nim posmarowany krążek. Gdy glazura zastygnie, pokroić  go ostrym nożem  na 12-16 równych klinów. Wiśnie osączyć, a sok zagotować z cynamonem. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do wrzącego soku i ugotować gęsty kisiel. Wrzucić do niego wiśnie (kilkanaście sztuk odłożyć do dekoracji), wymieszać i ostudzić. Przyrządzić krem Chantilly. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać aromat  i utrwalić krem żelatyną rozpuszczoną w bardzo małej ilości wody. Na jednym z blatów ułożyć wiśnie, na nich trochę mniej niż 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem i  obficie posmarować go  kremem (kilka łyżek pozostawić  do dekoracji). Z  kawałków polukrowanego krążka starannie ułożyć wierzch, boki posmarować kremem. Każdy klinik udekorować rozetką z bitej śmietany i wisienką. Co najmniej 3 godz schładzać tort w lodówce.

W Holandii w sezonie letnim  zamiast wiśni często stosuje się do  przełożenia warstw ciasta czereśnie.

Smacznego!

Tort Holenderski

poniedziałek, 03 września 2012

Wielką zaletą muffinek jest to, że nawet najprostszy, podstawowy przepis dzięki  sezonowym dodatkom i naszemu „widzimisię” okazuje się pysznym smakołykiem. Dzisiaj przyszła kolej na czarne porzeczki. Te owoce wspaniale spisują się w każdym cieście. Polecam!

Muffinki  (czarno)porzeczkowe


Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka obranych czarnych porzeczek

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”


Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać czarne porzeczki. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.


Muffinki  (czarno)porzeczkowe

środa, 29 sierpnia 2012

Bardzo lubię kruche ciasto z mocno kwaśnym dodatkiem. Czarna porzeczka pasuje mi idealnie, szczególnie kiedy w pieczeniu „samodzielnie” zamienia się w dżemik. Wszystko razem przykryte waniliową pianką jest pyszne. Ciasto u nas znika kiedy jest jeszcze gorące. Można się poparzyć, ale warto :) Polecam!

Ciasto porzeczkowe z pianką:

Składniki na ciasto:

40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

30 dkg obranych czarnych porzeczek

4 białka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

kruszonka:
5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

 
Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.

Białka ubić z solą na sztywno, dosypywać po trochu  cukier i budyń. Na podpieczone ciasto wysypać porzeczki i wyłożyć pianę. Posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 15 minut.

Smacznego!

Ciasto porzeczkowe z pianką:



niedziela, 26 sierpnia 2012

Bardzo szybki sposób na niedzielny leniwy obiad, kiedy nie chce nam się zawijać rolad ani stać nad rondlem z bitkami. Można podawać go z frytkami, ale w wersji z samym Colesławem jest również bardzo sycący. I tyle. Nie będę przecież uprawiać filzofii na temat kawałka nogi :)

Niedzielny kurczak cytrynowo miodowy z Colesławem

Składniki:
3 udka z kurczaka
1 łyżka oleju
4 łyżki miodu,
2 łyżki musztardy
sok z 1 cytryny
garść ziół: świeży tymianek, rozmaryn
po gałązce ziół do ozdoby
sól, pieprz, czosnek granulowany

1/4 główki białej kapusty
2 marchewki
2 cebule
garść koperku
łyżeczka cukru
sól do smaku
4 łyżki majonezu
pół kubeczka jogurtu naturalnego

Sposób wykonania:
Z oleju, miodu, musztardy, soku z cytryny, połowy ziół i przypraw przygotować marynatę. Posmarować udka, wstawić do naczynia żaroodpornego przykryć dokładnie folią spożywczą. Zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200oC. Udka przyprawić solą pieprzem i czosnkiem granulowanym i pozostałymi ziołami. Piec ok. godziny.

Kapustę, cebulę i marchewkę zetrzeć na tarce lub w food-procesorze na grubych oczkach. Dodać jogurt, majonez koperek i przyprawy. Podawać schłodzoną ze świeżo upieczonym kurczakiem.

Smacznego!

Niedzielny kurczak cytrynowo miodowy z Colesławem

Leśne owoce są zawsze pysznym i pięknym dodatkiem do ciast. W lekkim i puszystym cieście maślankowym są znakomite.  Pachnie i wygląda wspaniale. Polecam!

Deserowe ciasto z malinami i czarna jagodą


Składniki:
1 kostka miękkiego masła
1 i 1/2 szklanki cukru
4 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki maślanki

1 szklanka malin
1 szklanka czarnych jagód

Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru

Składniki kruszonki zagnieść palcami.

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem, dodawać po 1 jajku, maślankę i dalej ucierać. Dosypywać stopniowo obie maki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki  (24x28) wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze rozłożyć owoce, posypać kruszonką. Piec około 45 minut w temperaturze 190oC.

Smacznego!

Deserowe ciasto z malinami i czarna jagodą

sobota, 25 sierpnia 2012

Kurczak i kurka bardzo się lubią ;) Proste, szybkie a niezwykle smaczne danie sezonowe. Bardzo polecam, kto jeszcze nie przyrządzał tak kurczaka niech spróbuje, a na pewno będzie do niego wracać!

Kurczak z kurką

Składniki:
250g makaronu penne
1 podwójny filet z kurczaka
2 małe cebulki
200g kurek
1 śmietanka 30%
gałązka świeżego tymianku
garść świeżo startego parmezanu
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Kurki dokładnie wypłukać z igieł i piasku w zimnej wodzie. Na rozgrzanej patelni obsmażyć pokrojonego niedużą kostkę kurczaka. Posolić.
Na drugiej patelni zrumienić cebulkę i dodać umyte kurki. Posolić i dodać sporo pieprzu. Dodać śmietankę. W osolonej wodzie ugotować makaron. Wykładać na talerz razem z mięsem, polewać sosem, posypać tartym parmezanem (ja o tym zapomniałam) i ozdobić tymiankiem.

Smacznego!


Kurczak z kurką

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Na pytanie co upiec znowu padła ta sama odpowiedź: tartę z owocami i budyniem :) No to tym razem dla urozmaicenia będzie na kakaowym spodzie :) Pięknie się komponuje z jasnym budyniem i kolorowymi  leśnymi skarbami ;) Warto zagnieść podwójną porcję ciasta i z części wyczarować równie urokliwe małe tartaletki ;) Bardzo polecam!

Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

Składniki:
30 dkg mąki
2 łyżki kakao
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli


Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo:  około dwie szklanki malin i czarnych jagód

Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto (pomogłam sobie malakserem). Schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć do foremki, ponakłuwać widelcem. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, poukładać maliny i jagody.

Smacznego!


Tarta z leśnymi owocami na ciemnym spodzie

piątek, 10 sierpnia 2012

Bardzo szybka i smaczna letnia zupa. Ma piękny kolor i pachnie lasem. Polecam na sobotni obiad :)


Składniki:
200g kurek
5 średnich ziemniaków
1 marchewka
3 szklanki bulionu drobiowego
kilka plastrów boczku
1 cebula
1/3 śmietanki kremówki
koperek świeży lub suszony, rozmaryn



zupa z kurek

Sposób wykonania:
Ziemniaki i marchewkę obrać pokroić w drobną kostkę. Zalać bulionem i zagotować. Na patelni podsmażyć drobno skrojony boczek z cebulką, dodać umyte kurki i całość dodać do zupy. Dolać śmietanę kremówkę. Podawać koniecznie opruszoną koperkiem, można dodać też rozmaryn.

Smacznego!


zupa z kurek

sobota, 04 sierpnia 2012

Bardzo szybka i prosta tarta. Przez dodatek budyniu wilgotna. Jego słodki smak przełamują kwaskowate porzeczki. U nas prawie każdy kawałek wyrywaliśmy sobie z ręki ;)

Tarta porzeczkowa z budyniem

Składniki:
30 dkg mąki
10 dkg cukru
1/2 kostki masła
1 jajko
1 żółtko
aromat waniliowy
1,5 łyżki zimnej wody
szczypta soli
cukier puder do posypania

Budyń:
1 paczka budyniu
1,5 szklanki mleka

Dodatkowo: kilka garści czarnej porzeczki

Sposób wykonania:
Mąkę wysiekać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odłożyć do lodówki na godzinę. Rozwałkować i wyłożyć do foremki. Piec ok.30 minut w temperaturze 200oC. Wystudzić, przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i lekko go ostudzić. Wyłożyć na tartę, obsypać porzeczkami.

Smacznego! 

Tarta porzeczkowa z budyniem

niedziela, 29 lipca 2012

Troszkę czekał na publikację ale w końcu się doczekał. Przygotowany z okazji urodzin Taty który lubi wszystko co czekoladowe, a do tego pianki. Można było wybrać lepsze połączenie? Tort wyszedł pyszny, i nic mdły bo odpowiednio nasączony rumem a krem urozmaicony pijanymi rodzynkami ;) Polecam!

Mocno czekoladowy tort piaknowy

Składniki na biszkopt
6 jajek
25 dkg cukru
20 dkg mąki tortowej
5 łyżek kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek  zimnej wody
szczypta soli

Masa do przełożenia:
1l śmietany 30%  
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
30 dkg kuwertury czekoladowej
2 łyżki kakao
10 dkg rodzynek namoczonych w rumie

Do nasączenia tortu:
1/2  szklanki rumu wymieszać z 1/2 szklanki mocnej herbaty

Do dekoracji:
mini pianki w białej i ciemnej czekoladzie
rodzynki w czekoladzie

Mocno czekoladowy tort piaknowy

 

Sposób wykonania:

Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo wodę, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (27cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temperaturze 160oC. Po wystudzeniu przekroić na trzy  krążki.
Kuwerturę rozpuścić na parze, dodać kakao oraz 1/2 szklanki  śmietany. Wymieszać i przestudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach.  Kilka łyżek  ubitej śmietany wymieszać z rozpuszczoną kuwerturą i połączyć  z resztą śmietany. Starannie wymieszać dodając namoczone rodzynki. Biszkoptowe blaty mocno nasączać przygotowanym rumem i przekładać czekoladową masą. Starannie posmarować również boki i wierzch. Na górze układać mini pianki i rozsypać rodzynki w czekoladzie. Koniecznie wstawić na kilka godzin do lodówki.
Smacznego! 

Mocno czekoladowy tort piaknowy

sobota, 07 lipca 2012

W taki upał nikt nie namówi mnie na pieczenie ciasta. Można zrobić co najwyżej sernik.  Oczywiście sernik na zimno. Jego kremowy smak przełamują lekko kwaskowe maliny. Idealny na obecną pogodę,  u nas podany na imieniny Taty ;)

Sernik na zimno z malinami


Składniki na biszkopt:
2 jajka
10 dkg cukru
10 dkg mąki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Sernik na zimno z malinami


Składniki na masę serową:
1kg  sera dwukrotnie mielonego
1/2kg serka homogenizowanego
1 szklanka śmietanki 36 %
4 łyżki żelatyny( w czasie upałów warto użyć 1 łyżkę więcej)
20 dkg cukru pudru
0,5 kg malin
2 galaretki malinowe

Sernik na zimno z malinami

Sposób wykonania:
2 białka ubić, dodawać sól, 2 łyżki zimnej wody, nadal ubijając dodawać cukier i żółtka. Dosypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 160oC – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc, wystudzić i z powrotem umieścić w tortownicy.

2 galaretki rozmieszać w 3 szklankach wody, odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, lekko ostudzić. Zmielony ser miksować z cukrem, dodać serek homogenizowany. Osobno ubić śmietankę i wmieszać do sera. Na koniec dodać lekko przestudzoną żelatynę i starannie wymieszać.
Masę serową wyłożyć na wystudzony biszkopt, równo rozsmarować. Ułożyć na górze maliny. Zalać lekko tężejąca galaretka i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego! 


Sernik na zimno z malinami

sobota, 23 czerwca 2012

Tradycyjnie, z okazji Dnia Ojca tort z motywem piłkarskim. Lekki biszkopt, delikatny budyniowy krem i orzeźwiający ananas. Idealny tort na gorące letnie dni który nie wymaga dużo pracy. Polecam!

Tort Euro Koko

Składniki na biszkopt:
4 jajka
20 dkg cukru
18 dkg maki

cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody

Składniki na krem:
1 kostka miękkiego masła
1/2 litra mleka
2 paczki budyniu
1 puszka ananasa
4 łyżki cukru

Dodatkowo:
1/2 szklanki wódki (dodałam malibu)
1 szklanka kokosu
zielony barwnik (zmieszałam żółty i niebieski Wiltona)
dekoracje (u mnie cukrowa piłka, i kurka)

Tort Euro Koko

Sposób wykonania:

Kokos wsypać do miseczki, w szklance rozcieńczyć barwnik z wodą, zalać kokos. Wymieszać, odsączyć wrzucić do foremki wyłożonej folią aluminiową, równomiernie rozprowadzić i suszyć w piekarniku z termoobiegiem przy uchylonych drzwiczkach podczas nagrzewania piekarnika do pieczenia biszkoptu, oraz po jego upieczeniu podczas studzenia.

4 białka ubić, dodawać sól, 4 łyżki zimnej wody, nadal ubijając dodawać cukier i żółtka. Dosypywać po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżką. Wyłożyć do tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 160oC – do suchego patyczka.

Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, studzić przykryty folią spożywczą - delikatnie dotykającą jego powierzchni aby nie powstał kożuch. Masło utrzeć z cukrem (jeżeli budyń był bez cukru) i dodawać delikatnie po łyżce budyniu. Na końcu dodać drobno pokrojone kawałki ananasa. Schłodzić.

Biszkopt przekroić na dwie połowy. Syrop z ananasa zmieszać z wódką i nasączyć biszkopty. Przełożyć kremem, posmarować boki. Boki i górę obsypać zielonymi wiórkami. Udekorować ozdobami, wstawić do lodówki.

Smacznego!

Tort Euro Koko

piątek, 08 czerwca 2012

Szybkie kruche ciasteczka kibica, obowiązkowo w barwach narodowych :)


eurospoko


Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1/2kostki masła
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

eurospoko

Lukier:
Szklanka cukru pudru roztarta z kilkoma łyżkami gorącej wody i kilkoma kroplami cytryny – lukier powinien być gęsty. Odrobinę przełożyć do mniejszych naczyń, zabarwić - ja użyłam barwników Wiltona. 


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto.
Wykrawać kurki lub piłkarzyki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na ok.15 minut. Studzić na kratce a następnie lukrować.

Smacznego!

eurospoko

 

Kibicom polecam również inne moje piłkarskie przysmaki:

 

piątek, 01 czerwca 2012

Dzisiejszy wpis sponsoruje Mama :D Tym razem ja nie piekłam a jedynie się zajadałam :) Tort, pyszny ale przede wszystkim przepiękny i cieszy oko każdego - nawet dużego dziecka :)  Przepis cytuję za Dorotus, natomiast pochodzi on z blogu blogerki Kaitlin  która wystąpiła z nim u  Marthy Stewart.   Polecam!!!

Rainbow cake

Składniki na ciasto (6 blatów):

    226 g masła
    220 g cukru*
    5 białek
    2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
    375 g mąki pszennej
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    pół łyżeczki soli
    355 g mleka

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól - przesiać. Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodawać stopniowo cukier, cały czas miksując. Wbijać białka, jedno po drugim i miksować. Dodać ekstrakt i zmiksować. Do zmiksowanej masy maślanej dodawać na zmianę mleko i składniki suche, miksując do połączenia składników.

Ciasto zważyć, otrzymany wynik podzielić na 6. Każdą część ciasta umieścić w osobnej miseczce. Dodać barwników: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Wymieszać dokładnie z ciastem, do otrzymania jednolitej barwy. (Więcej o barwnikach można przeczytać na końcu wpisu). Ciasto przełożyć do 6 foremek (tortownic lub jednorazowych foremek aluminiowych) o średnicy 21 cm (u nas zwiększone proporcjei 27cm, żeby dla wszystkich starczyło) i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190ºC, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.

Krem z bitej śmietany i mascarpone:

    900 ml śmietany kremówki (36%)
    250 g serka mascarpone
    kilka łyżek cukru pudru, do smaku
    ekstrakt waniliowy lub cytrynowy

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder i ekstrakt. Dodać serek
mascarpone i wymieszać.

Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem: blat fioletowy położyć na paterze i posmarować kremem, następnie to samo uczynić z niebieskim, zielonym, żółtym, pomarańczowym,  czerwonym, wierzch i boki tortu również posmarować kremem śmietankowym. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny. Uwaga: ciasto jest wilgotne, dlatego nie warto już go nasączać.

Rainbow cake

BARWNIKI:

Używamy barwników w żelu, barwniki w płynie się nie nadają. Do każdej części ciasta dodajemy około 1 - 1,5 ml barwnika (bardzo mało). Dorotus użyła firmy Sugarflair, u nas były to również przez Nią polecane barwniki Wiltona (żele w kubeczku, nie w tubce do dekoracji). Tak jak  Dorotus również nie mamy w domu wszystkich 6 kolorów, ponieważ żele są ogromnie wydajne. Też jestem w posiadaniu jedynie trzech kolorów podstawowych: żółty, niebieski, czerwony. Kolor drugorzędny czyli pomarańczowy można otrzymać mieszając odrobinę żółtego i czerwonego, kolor fioletowy - mieszając czerwony i niebieski, wreszcie zielony - mieszając niebieski i żółty.  Kolor ciasta po dodaniu barwnika zazwyczaj nie odzwierciedla koloru po upieczeniu. Kolory po upieczeniu wychodzą bardziej żywe i ciemne.

Smacznego!

| < Kwiecień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów