sobota, 02 marca 2013

Muffinkę czy serniczka? Serniczka czy mufinkę? A może mały kompromis? Bardzo smaczny kompromis ;) Nie pożałujecie, polecam!




Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2i1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

1szklanka maślanki
1/4 szklanki oleju
1 jajko

Masa serowa:
1/2 kg białego sera
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1/2 paczki budyniu waniliowego

Dodatkowo
1/2 szklanki płatków migdałów

Sposób wykonania:
Ser zmielić (można lekko zmiksować) dodać cukier, jajko, budyń i krótko wymieszać (łyżką).
Wymieszać w osobnych naczyniach składniki suche i mokre, następnie je połączyć.
Gotowe ciasto nakładać do foremki wyłożonej papilotkami – ok.1/2 wysokości. Na górę dokładać po dużej łyżce masy serowej. Posypać płatkami migdałów. Piec 25 – 30 minut w temperaturze 170oC. Smacznego! 

 

sobota, 16 lutego 2013

Kolejny wspaniały tort jaki miałam okazję ostatnio zrobić. Trudno mi podać jedno źródło, ponieważ inspirację znalazłam na różnych blogach. Na pewno ozdobiłam go jak  Kasia  a mus podejrzałam na Kwestii Smaku ostatecznie jednak krem zrobiłam według swojego pomysłu, a wszystko razem smakowało obłędnie kokosowo, lekko przełamane ananasowym aromatem ;) Polecam, szczególnie wielbicielom słynnych kokosowych kuleczek!



Składniki:
Biszkopt
6 jajek
30 dkg mąki
6 łyżek zimnej wody
25 dkg cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Mus ananasowy:
2 świeże ananasy (ostatecznie mogą być z puszki, ale różnica jest duża)
1/2 szklanki likieru Malibu

Masa:
1,2 l śmietanki 30%
1 puszka (400g) mleczka kokosowego
6 śmietanfixów
3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:
Wiórki kokosowe do obsypania
12 kulek  Rafaello

Do nasączania:
Około 1/2 szklanki Malibu

 

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 3 krążki.

Ananasy obrać, wykroić twardy środek i zmiksować (niezbyt drobno), zalać  likierem Malibu i gotować około 15 minut. Wystudzić.

Śmietanę ubić z dodatkiem zagęstników, pod koniec dodać cukier puder i na zmniejszonych obrotach wmieszać mleczko kokosowe.

Każdy krążek biszkoptu nasączyć mocno likierem, smarować musem ananasowym, a następnie nakładać warstwę masy śmietanowej. Starannie posmarować również boki i górę (masy jest wystarczająco dużo). Cały tort obsypać wiórkami kokosowymi , a na górze ułożyć kulki Rafello. Można dodatkowo udekorować liśćmi ananasa. Wstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Jeśli tort ma być dla dzieci można pominąć alkohol lub zastąpić go sokiem ananasowym.

Smacznego!

sobota, 19 stycznia 2013

Po świątecznych i sylwestrowych pysznościach, zapraszam na kawałek tortu. Przepis znalazłam na blogu Feerii Smaków polecany na szczególne okazje. Na taką też go wykorzystałam i bardzo jestem z niego zadowolona. Solenizant trochę narzekał, że nie odpowiada mu połączenie chałwy z wiśnią, ale wszyscy goście byli innego zdania więc myślę, że Wy też będziecie :) Przepis cytuję  za Gosią. Polecam!



Składniki na 1 biszkopt (potrzebujemy 2szt. o średnicy 26 cm):
    4 jajka
    1 szklanka cukru pudru
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 pełne łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Na krem
    400 g miękkiego masła
    400 g chałwy waniliowej

Na nasączenie
    1,5 szklanki mocnej, ostudzonej kawy (dla mnie zdecydowanie za mało... dałam 2,5)

Dodatkowo
    1 mały słoiczek konfitury wiśniowej
    wiśnie z syropu (z jednego słoiczka)

Oraz
    masło i bułka tarta do tortownicy
    starta czekolada do dekoracji


Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzać do 175 - 180 stopni.

Ubijać jajka z cukrem pudrem, aż masa będzie gęsta i biała (około 10 minut). Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, wymieszać delikatnie łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 35 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie wyjąć biszkopt z formy. Upiec drugi biszkopt.

Przygotować krem: masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę, ciągle miksując, aż otrzymamy jednolitą masę.

Biszkopty przekroić na 2 placki. Ułożyć 1 placek, nasączyć go 1/4 ilości zimnej kawy  i rozsmarować 1/4 masy chałwowej. Wyłożyć 1/3 ilość wiśni. Położyć drugi placek i powtórzyć z nasączeniem, masą i wiśniami, następnie trzeci i czwarty. Wierzch tortu nasączyć ostatnią 1/4 częścią kawy i posmarować pozostałą masą, pozostawiając trochę na boki tortu. Udekorować wierzch startą czekoladą. Schłodzić w lodówce minimum 5 godz.

Smacznego!

poniedziałek, 31 grudnia 2012

Arbuzowe shoty, były urocze ale malutkie. Jeśli ktoś ma ochotę na większą porcję "deseru" to polecam Lazurowy deser z Curacao. Jednocześnie pragnę życzyć Wam Szczęśliwego Nowego Roku :)

 

Składniki na 1 porcję:
2 łyżeczki żelatyny
1/2  szklanki Curacao
cząstka pomarańczy

dodatkowo: wykałaczka, trójkąt wycięty z papieru

Sposób wykonania:
Żelatynę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody, a kiedy wystygnie wlać Curacao. Starannie wymieszać i przelać do szklanego pucharka. Wstawić do lodówki, aby stężało. Z cząstki pomarańczy, wykałaczki i papieru wykonać łódeczkę z żaglem i umieścić na zastygłej galaretce.

Smacznego!


Jeżeli macie jeszcze wątpliwości co do sylwestrowego menu, zapraszam do skorzystania z moich propozycji:




niedziela, 30 grudnia 2012

Kolejny pomysł na sylwestrowo karnawałową przekąskę - serowe renifery. Przygotowuje się je bardzo szybko i pięknie udekorują każdy imprezowy stół. Pomysł podejrzany w internecie .

Składniki:
ser okrągły typu camembert
żurawina
pieprz
paluszki precelki

Sposób wykonania:
Ser rozkroić na 6 kawałków. Do każdego wtykać precelki, oczka z pieprzu (nożem wcześniej zrobić dziurki) i na końcach żurawinowe noski. Przechowywać w lodówce, wyciągnąć chwilę wcześniej przed podaniem.

Smacznego!

sobota, 29 grudnia 2012

Wszyscy mają arbuzowe shoty, mam i ja :D Kusiły mnie od baaardzo dawna, a Sylwester to świetna okazja na ich przygotowanie. Bardzo proste w wykonaniu a efekt świetny. Warto zaopatrzyć się w czarny sezam albo czarnuszkę - ja o tym nie pomyślałam dlatego u mnie pestki niestety są z maku. W przepisie wersja dla dorosłych, ale można pominąć alkohol i dla dzieci będzie jak znalazł ;)



Składniki:
kilka limonek
1 czerwona galaretka
1/2 szklanki wiśniówki (ostatecznie może być czysta wódka)
2 łyżeczki maku

Sposób wykonania:
Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance gorącej wody i wystudzić. Do całkowicie zimnej galaretki wlać alkohol i po wymieszaniu odstawić do lodówki. Limonki przekroić na połówki, starannie ale bardzo ostrożnie wykroić cały miąższ. Kiedy galaretka zacznie lekko gęstnieć napełnić nią wydrążone limonki. Wstawić do lodówki żeby mocno stężały. Każdą  sztukę przekroić na pół, delikatnie posypać makiem.

Smacznego! 

Mnóstwo jest ich w internecie, ale tutaj podpatrzyłam chyba najfajniejsze wykonanie. Patent ze słomką pozwala na łatwe i fajne wycinanie kropeczek i oczek. Polecam na sylwestra dla małych i dużych dzieci :)

Składniki:
pomidorki koktailowe
czarne oliwki
plaster żółtego sera (może być mozzarella ale zółty lepiej się będzie trzymał)

Sposób wykonania:
Pomidorki przekroić na pół, zrobić w nich malutkie nacięcia. Oliwki podzielić na 4części. W każdej wyciąć dziurki na oczka, z wyciętych kawałków otrzymamy kropeczki. Kropeczki umieścić w pomidorkach. Z sera - również słomką wyciąć oczka i umieścić w oliwkach. Na samym końcu połówki pomidorków ponacinać więcej niż do połowy i lekko rozchylić. Ułożyć biedronki. Podawać na sałacie, krakersach lub jako ozdoby do sałatek.

Smacznego!

piątek, 28 grudnia 2012

Kolejne pyszne ciasteczka ze świątecznego stołu. Początkowo są miękkie, potem trochę twardnieją, ale pozostają kruche. Dodatek białej czekolady sprawia, że maja bardzo delikatny słodki smak, natomiast żurawina tę słodycz lekko przełamuje. Dzięki płatkom owsianym ciasteczka są zdrowym łakociem - no tak sobie mówię ;) Bardzo polecam jako pyszne zastępstwo Cranberry Noel.



Składniki:
15 dkg masła
1,5 szklanki cukru
3 jajka
4,5 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
tabliczka białej czekolady
szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki płatków owsianych
3 łyżki zmielonych orzechów lub migdałów

Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem. Do masy dodawać po jednym jajku, nadal ucierać. Dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i zmielonymi orzechami, wyrabiać najlepiej ręka, na koniec  dodać posiekaną białą czekoladę
i żurawinę. Z ciasta lepić kulki, spłaszczać i układać na blaszce. Piec w temperaturze 180o C około 8 minut. Studzić na kratce.

Smacznego!   

czwartek, 27 grudnia 2012

Pyszne migdałowe ciasteczka przełamane kwaskowym dżemem. Pierwszy raz robiłam je jeszcze w "życiu przedblogowym" a w tym roku postanowiłam do nich powrócić. Polecam - nie tylko na święta ;) Przepis cytuję za Dorotus.

Lizner cookies

Składniki:

170 g masła
1 szklanka cukru pudru
otarta skórka z jednej cytryny
otarta skórka z dwóch pomarańczy
1 i 1/4 szklanki mąki (+ mąka do podsypywania - bardzo dużo podsypywałam, bo ciasto się klei)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki soli
3 żółtka
1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów (lub zmielonych podpieczonych orzechów)

Dodatkowo:

dżem malinowy do przełożenia (u mnie porzeczkowy)
cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na ciastka zagnieść, owinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, mocno podsypując mąką, wycinać ciasteczka 'całe' i 'z okienkiem' (u mnie ciastko o średnicy 5 cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem, w niewielkich odległościach od siebie - ciastka zachowują kształt. Można je jeszcze włożyć do lodówki na 30 minut.

Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 165ºC. Studzić na kratce.

Po wystudzeniu przełożyć dżemem malinowym i oprószyć pudrem (ja posypałam ciastko górne cukrem pudrem przed przełożeniem).

Smacznego!

* zagnieciona masa do wykonania ciastek może być trzymana w lodówce do 3 dni lub zamrożona na 1 miesiąc
* foremki do tych ciasteczek można dostać w sklepach, Dorotus kupiła je w 'Piotrze i Pawle'ja w Tesco

Lizner cookies

środa, 26 grudnia 2012

Uff zdążyłam :) Jeśli jeszcze macie trochę miejsca po świątecznych przysmakach to zapraszam na ciasteczka :) Częstujcie się a ja tymczasem życzę Wam Kochani Radosnych, Smacznych Świąt !

Cytrynowe Świąteczne Ciasteczka

Składniki:
75 dkg mąki
5 żółtek
2/3 szklanki cukru
kostka masła
4 łyżki  jogurtu naturalnego
otarta skórka z 4 cytryn
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Lukier:
1/2  kg cukru pudru
gorąca woda
sok z cytryny

dodatkowo: kokos

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto połączyć w malakserze. Rozwałkować na grubosć4 mm i wycinać foremkami dowolne kształty, np. choinki lub gwiazdki. Piec w temperaturze 180oC około 10-15 minut. Wystudzić. Cukier puder starannie ucierać z niewielka ilością gorącej wody i soku z cytryny. Wystudzone ciasteczka maczać w lukrze i posypywać kokosem.  Można przygotować kokos kolorowy. Odkładać na kratkę.

Smacznego!

sobota, 01 grudnia 2012

Ostatnio ciągle w biegu i ciągle w niedoczasie, dlatego przepraszam za wszystkie spóźnione odpowiedzi na komentarze, za to że nie włączę się do zabawy w Liebster Blog do której zaprosiły mnie Mikimamaeve19  (Dziękuję!)   i za to że nie mogę do Was zaglądać tak często jakbym chciała. Ten rok, a najbardziej jego końcówka nie należy do najlepszych, może kolejny będzie spokojniejszy. Tymczasem dość prywaty - zapraszam na obiad! Domowe Pieczonki, smakują prawie jak te z ogniska. Pyszny obiad, który nie wymaga wiele pracy, a jedynie "splasterkowania" wszystkich  składników  ;)

Domowe pieczonki, Liebster Blog i zaległości


Składniki:
10 dużych ziemniaków
2 marchewki
2 buraczki (można wcześniej podgotować, ja tak zrobiłam)
3 cebule
boczek wędzony
kiełbasa wiejska
garść świeżej pietruszki
garść parmezanu
sól, pieprz do smaku

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki pokroić w plasterki. Pomiędzy warstwami ziemniaków układać pozostałe składniki. Każdą warstwę przyprawić solą, pieprzem ziołowym i  obsypać posiekaną pietruszką. Zakończyć warstwą ziemniaków.  Piec co najmniej godzinę (u mnie 1,5h). Pod sam koniec posypać garścią parmezanu.

Podawać natychmiast,
Smacznego! 

poniedziałek, 26 listopada 2012

To już ostatni dzwonek, żeby zabrać się za świąteczne "przydasie". Przydadzą się do świątecznych ciast, deserów, pierników i ciasteczek a niektóre również nadadzą się do wykorzystania na przedświąteczny prezent ;)

Przyprawa Korzenna                    Skórka kandyzowana

 

Ekstrakt Waniliowy                       Syrop imbirowy

  

Ekstrakt Pomarańczowy                     Golden Syrup      

 

Nalewka Bożonarodzeniowa

 

sobota, 24 listopada 2012

Wydawałoby się, że niby nic nadzwyczajnego, ot zwykłe ciasto ze śmietaną i odrobiną kawy. Nic bardziej mylnego, to ciasto smakuje obłędnie. Spróbujcie, a zobaczycie, że ciężko się od niego oderwać. Przepis cytuję za Dorotus, chociaż piekąc zwiększyłam sobie proporcje o połowę. Polecam!

Kostka cappucino

Składniki na ciasto:
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
125 g masła, miękkiego
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
150 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

Blaty można naponczować.

Masa cappucino:
250 g serka macarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (proszku)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)

Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.

Na górę:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
20 g kawy cappucino (proszku)

Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.

Wykonanie:
Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego!

Kostka cappucino

niedziela, 18 listopada 2012

Jedno z tych ciast, które ogląda się na wszystkich blogach i nie wiadomo kiedy oczywistym staje się że trzeba je zrobić :) Wbrew pozorom, nie jest bardzo skomplikowane, bo nie wymaga pieczenia.

Ciasto 3 bit

Składniki:
2 duże, lub co najmniej 10 paczek małych herbatników
1 puszka kajmaku
2 opakowania budyniu
0,5 litra mleka
0,5 kostki masła
4 łyżki cukru pudru

polewa:
2 opakowania kuwetury czekoladowej,
100 ml śmietanki 30%

Ciasto 3 bit

 

Sposób wykonania:
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu i zmiksować go z miękkim masłem. W drugiej misce ubić śmietanę z cukrem pudrem.

W foremce ułożyć warstwę herbatników, na nią wyłożyć kajmak. Następnie kolejną warstwę herbatników i budyń. Znów herbatniki a na to śmietanę. Na to ostatnia warstwa herbatników. Kuweturę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietaną kremówką. Posmarować herbatniki. Wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!

niedziela, 11 listopada 2012

Pyszna karkówka, mocno inspirowana przepisem Grzegorza. Ma nietypowy smak, nie wymaga dużo wcześniejszego przygotowania. Jest szybka, smaczna, soczysta i aromatyczna :) Polecam!

Karkówka z pieczarkami w sosie miodowo-sojowym

Składniki:
6 plastrów karkówki
250g pieczarek
1/3 szklanki sosu sojowego
kilka łyżek miodu
2 główki czosnku
olej
pieprz ziołowy



Sposób wykonania:
Wymieszać miód z sosem sojowym. Mięso lekko rozbić, włożyć do miski, przelać sosem i zostawić w lodówce na kilka godzin. Pieczarki obrać, nóżki pokroić drobno, kapelusze zostawić w całości. Rozgrzać piekarnik. Na gorącym oleju przesmażyć pieczarki i czosnek. Przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni smażyć plastry mięsa po kilka minut z każdej strony. Każdy kawałek dokładać również do naczynia. Całość podlać sosem ze smażenia, wstawić do piekarnika na 10-15 minut. Podawać natychmiast, oprószone pieprzem. Ja podałam z pure ziemniaczanym na sałacie rzymskiej którą wcześniej chwilę przesmażyłam z czosnkiem i sosem sojowym na oliwie.

Smacznego!

sobota, 10 listopada 2012

Od dwóch lat, przeglądając blogi kulinarne 11 listopada łapałam się na tym, że znowu zapomniałam zaopatrzyć się w biały mak. Nie tym razem ;) Dwa pełne woreczki czekały na swój dzień. Roboty z nimi strasznie dużo, ale każdy rogal tak uroczo i zachęcająco się potem do Was uśmiechnie, że warto poświęcić im czas. Przepis cytuję za Majanką, która cytuje za blogiem emigrantki-w-kuchni.blogspot.com a koniec końców i tak wszyscy robimy je z przepisu Bajaderki ;)

Składniki na 24 rogale:

Ciasto:
1 szklanka ciepłego mleka
1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Nadzienie:
300g białego maku
100g pasty migdałowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
100g orzechów włoskich
100g zblanszowanych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej (można dać więcej- do 2 łyżek)
2-3 łyżki gęstej śmietany
3 podłużne biszkopty (pokruszyć na okruszki)

Do posmarowania:
1 jajko rozbełtane z 2 łyżkami mleka


Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka (robiłam z sokiem z cytryny)
dodatkowo - posiekane migdały do posypania

Sposób wykonania:

Ciasto:

Drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię i lekko wszystko pomieszać.
Mąkę, cukier i sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką.
Dodać rozczyn drożdżowy mieszając łyżką lub ręką, przełożyć ciasto na stolnicę i lekko i krótko wyrobić, tylko do momentu kiedy ciasto stanie się gładkie.

Nie wyrabiać za długo - to ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Uformować je w prostokąt, ułożyć na oprószonej mąką blasze, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x15cm, tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Masło rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm margines dookoła). Złożyć 1/3 ciasta od góry, następnie złożyć dolną część tak, aby przykryła to złożenie (tak jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie wywałkować w prostokąt 25x17cm używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania. Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić na blasze przez 45 minut. Powtórzyć ten proces 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez dobre 30 minut. Po zakończeniu procesu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Wyjąć z lodówki na około 20 minut przed planowanym robieniem.
Wywałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65x34cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić bardzo ostrym nożem (brzegi nie powinny być sklejone,bo będą się gorzej listkowały) na 12 trójkątów.

Rozsmarowywać nadzienie zostawiając mały margines (ok. 5 mm) na wszystkich bokach trójkąta - zwijać w rogaliki zaczynając od podstawy, którą można naciąć lekko w celu uzyskania lepszego kształtu rogala). Ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia aż podwoją objętość, tak około 1 1/2 godziny. Wyrośnięte rogale posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem i piec około 20 minut w uprzednio nagrzanym do 180° piekarniku, aż się ładnie zezłocą. Wyjąć na drucianą siatkę i jeszcze ciepłe polukrować i posypać posiekanymi migdałami.


Masa makowa:
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i dobrze odsączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Pastę migdałową (marcepan) rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość plastyczną masę. Masa nie może być zbyt płynna, ani zbyt twarda i dlatego śmietanę należy dawać po troszkę i w sumie nie musi zostać zużyta cała ilość podana w przepisie.

Smacznego!

piątek, 09 listopada 2012

Ciasta, mufinki, potrawki, zupy, gnochii, no to może jeszcze dyniowe kotleciki :) Przepis bardzo prosty (wymaga jedynie przygotowania wcześniej dyniowego pure).


Składniki:
2 szklanki dyniowego pure
2 jajka
sól
pieprz
garść drobno wysiekanej pietruszki i rozmarynu
gałka muszkatołowa
bułka tarta

olej do smażenia

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, dosypać bułki tartej tyle ile przyjmie masa. Formować burgery, obtaczać w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Podawać gorące (u mnie jako dodatek do polędwiczek w sosie borowikowym) ale na zimno też smakują całkiem dobrze.

Smacznego!

Dyniowe pure:

Po rozkrojeniu dyni i usunięciu środka  przygotować można na dwa sposoby:

  • obraną dynię ugotować i rozdrobnić mikserem,

lub

  • pokrojną w cząstki dynię, owinąć folią i wstawić na co najmniej godzinę do piekarnika, łyżką zebrać odchodzący od skóry miąsz.

 

niedziela, 04 listopada 2012

Oj naczekał się ten mój pleśniak, naczekał  ;) Najpierw na upieczenie, a potem na prezentację. No ale jest ;) Było smacznie i myślę, że jest ładnie ;) Ciasto wypróbowane w domu wiele razy. Owoce można dowolnie zmieniać, można tez użyć dżemu lub powideł – oczywiście najlepiej domowych. Polecam!

Pleśniak ze śliwką

Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 kg śliwek
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie wysiekać z margaryną, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Jedną część jasną i ciemną odłożyć do zamrażalnika aby mocno stężały. Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkować i wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Podpiec około 15 minut w 180oC.  Śliwki wydrylować i przekroić na połówki. Układać na podpieczonym cieście skórką do dołu. Na rozłożone śliwki zetrzeć na tarce ciemne ciasto. Następnie ubijać pianę z białek dodając sól. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Na koniec delikatnie wmieszać budyń. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć jasne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!   

Pleśniak ze śliwką

Schab w całkiem nowej odsłonie. Smakuje wyśmienicie i nie wymaga wiele zachodu. Polecam na niedzielny obiad :)

Schabowe roladki prowansalskie

Składniki:
6 plastrów schabu
garść oliwek
100g sera typu feta
garść kaparów
po garści świeżych ziół (rozmaryn, bazylia, tymianek - można zastąpić suszoną mieszanką prowansalską)
kieliszek białego wina
sól, pieprz ziołowy
oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Dzień wcześniej mięso delikatnie rozbić, przyprawić solą, pieprzem ziołowym, mocno obsypać świeżymi ziołami. Skropić oliwą i zalać połową wina.

Następnego dnia w miseczce rozmieszać pokrojone drobno oliwki, ser i kapary. Nakładać na plastry mięsa, zawijać, spiąć wykałaczką. Smażyć na oliwie po kilka minut z każdej strony, skrapiając co chwilę resztą wina, by mięso nie było zbyt suche.

Podawać od razu, najlepiej z frytkami i sałatą lodową.

Smacznego!    

 

Schabowe roladki prowansalskie

sobota, 03 listopada 2012

Kolejne wspaniale wilgotne jesienne ciasto! Jest jeszcze smaczniejsze niż się spodziewałam. Mocno kakaowy spód, przełamany słodyczą aromatycznego dyniowego kremu. Pyszności!

ciasto dyniowe

Składniki:
4 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżki przyprawy korzennej do pierników
3 łyżki kakao
5 łyżeczek proszku do pieczenia
1/2  łyżeczki sody oczyszczonej
1/2  łyżeczki soli
4 jajka
1 jogurt naturalny
3/4  szklanki oleju
3 łyżki rumu
2 szklanki puree z dyni

Składniki na krem:
4x 250ml serka mascarpone
1 szklanka puree z dyni
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki rumu
3 łyżki cukru pudru
1/2 kostki masła


Sposób wykonania:
Masło utrzeć z cukrem dodać mus i serek macarpone, doprawić rumem i cynamonem.

Jajka miksować z cukrem, dodać olej, połowę mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, jogurt i resztę mąki, sól, kakao, przyprawę korzenną, sodę. Miksować do połączenia składników. Na koniec delikatnie wmieszać puree dyniowe i rum. Ciasto wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Piec w temperaturze 180oC około 40 minut. Moje ciasto upiekło się z „górka”. Dla urody całego ciasta warto górkę skroić - jakoś natychmiast zniknęła :). Po wystudzeniu posmarować grubo kremem i oprószyć cynamonem.
Smacznego!

ciasto dyniowe

niedziela, 28 października 2012

Wczoraj grzybki z ciasta kruchego, dziś prawdziwe ;) Ostatnie jesienne smaki, zanim wszystko przykryje śnieg rozpoczynając sezon na pierniki i pierogi. Bardzo smaczne, szybkie aromatyczne danie. Spróbujcie sami, niebo w gębie ;)

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Składniki:
1 średniej wielkości polędwiczka wieprzowa
2 cebule
250g borowików
1 filiżanka bulionu
1 kieliszek wina
1 garść świeżych ziół (tymianek, rozmaryn)
1/2 opakowania śmietanki kremówki
oliwa z oliwek


Sposób wykonania:
Polędwiczki pokroić w cienkie plasterki. Każdy lekko rozbić. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym. Obsypać ziołami. Ułożyć w miseczce, każdą warstwę skropić oliwą i winem.
Zostawić na noc w lodówce. Cebule drobno pokroić, przesmażyć na maśle. Dodać borowiki. Przesmażone odłożyć do rondla. Krótko smażyć polędwiczki z obu stron, przesmażone przekładać również do rondla, dodać do niego również sos powstały ze smażenia. Dodać bulion, resztę wina, śmietanę i gotować na średnim ogniu aż sos zgęstnieje (jeśli ktoś lubi można zagęścić mąką). Podawać z chlebem, kluskami lub ziemniakami. Ja podałam z placuszkami z dyni.

Smacznego!


Jesień obficie obdarza nas swoimi dobrami. Liście, żołędzie, grzyby – co kto lubi ;) Jeśli nie było czasu pójść do lasu, to można to nadrobić w kuchni :)  Zapewniam, że zabawa jest równie pyszna jak ciasteczka. Serdecznie polecam!

Dary lasu

Składniki:
0,5 kg mąki
1 kostka masła
2 jajka
6 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

2 ciemne czekolady
cynamon

Dary lasu

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w malakserze. Wyłożyć na stół i krótko zagniatać. Wałkować na grubość ok.1/2 cm i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec na złoty kolor – ok. 15 minut w temperaturze 180oC. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Kiedy będzie płynna dowolnie dekorować ciasteczka. Można delikatnie oprószyć cynamonem.
Smacznego!

d

niedziela, 21 października 2012

Jedno z najlepszych ciast jakie w ostatnim czasie udało mi się zrobić. Inspirowane tym przepisem. Wilgotne, aromatyczne smakujące i pachnące jesienią w każdym kawałeczku ;) Orzechowa goryczka, słodycz serka i kwaskowość świeżutkich żurawin pięknie ze sobą współgrają. Poezja smaku - musicie spróbować! ;)

Cranberry Layer Cake

Składniki na ciasto:
3,5 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
pół szklanki oleju
szklanka mleka

Dodatkowo:
1,5 szklanki żurawin
1,5 szklanki orzechów włoskich

Cranberry Layer Cake

Składniki na krem:
0,5 kostki masła
1 kg serka mascarpone
kilka łyżek cukru pudru

Sposób wykonania:
Garść żurawin odłożyć do dekoracji. Orzechy podzielić na 3 części. Do pierwszej odłożyć najładniejsze, posłużą również do dekoracji. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać mikserem. Dodać drugą część orzechów, i żurawiny. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC ok. 40 minut. Wystudzić. Przekroić na dwie części.
Serek utrzeć z masłem, dodawać cukier. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać orzechy i przełożyć nią ciasto. Pozostałą części posmarować boki i wierzch. U góry ozdobić pozostałą żurawiną i orzechami. Wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Smacznego!

Cranberry Layer Cake

wtorek, 16 października 2012

Dawno nie było sernika ;) Imieniny Mamy to dobra okazja żeby to nadrobić! Tym razem w jesiennej odmianie, z dodatkiem musu śliwkowego. Przepis mocno inspirowany tym przepisem. Zróbcie sobie więcej musu, a będzie można polać sobie nim każdą porcję!

Składniki na ciasto:
1 szklanka zmielonych orzechów (dowolnych)
15 dkg maki
1/2kostki masła
1 jajko
3 czubate łyżki ciemnego cukru
3 łyżki kakao



Składniki na masę:
1,7 kg białego twarogu
2 śmietanki 30% (po 200ml)
4 jajka
pół masła
2 budynie
szklanka cukru

Dodatkowo:
1kg śliwek, dwie łyżki cukru

Sposób wykonania:
Śliwki przesmażyć na mus, przetrzeć przez sitko. Do maki wsypać zmielone orzechy, kakao, cukier i wymieszać. Do mieszanki dodać masło, wysiekać , dodać jajko i szybko zagnieść. Można sobie ułatwić i wszystko wyrobić w malakserze. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy (28cm). Podpiekać około 15 minut w temperaturze 180oC.

Wszystkie składniki masy wymieszać w malakserze. Wyłożyć na podpieczony spód, wyrównać. Na wierzchu zrobić kleksy z musu śliwkowego, rozmazywać je kreśląc ósemki wykałaczką.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180oC na co najmniej godzinę, a na spód wstawić foremkę z wodą. Kiedy góra się zetnie, przykryć folią by zachował jasny kolor. Przestudzić, wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc. Podawać z dodatkiem musu.

Smacznego!    

 

poniedziałek, 15 października 2012

Ciekawy dodatek do obiadu lub szybka przekąska. Jeśli wybierzecie duży dorodny kapelusz, to pomimo jego lekkości niesamowite jest jaki okaże się sycący ;) Pamiętam je z dzieciństwa i nie jadłam ich całe wieki;) Polecam!

Kania panierowana

Składniki:
kanie
mąka
jajko
mleko
bułka tarta
szczypta soli, pieprz

Sposób wykonania:
Kanie delikatnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Obtoczyć w mące, jajku roztrzepanym z mlekiem (przyprawionym solą i pieprzem) i bułce tartej. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów