niedziela, 29 września 2013

Wszędzie dookoła kurkowe szaleństwo. I ja się przyłączę, bo jesień bez kurek się nie liczy ;) Delikatne polędwiczki wieprzowe w aksamitnym kurkowym sosie. Szybki i bardzo aromatyczny obiad. Polecam!

Jesienne polędwiczki z kurkami

Składniki:
500g polędwiczki wieprzowej
300g kurek
1 duża cebula
1 śmietana 30%
1 gałązka rozmarynu
kila kulek jałowca
łyżeczka soli
3/4 łyżeczki pieprzu (w całości)

Jesienne polędwiczki z kurkami


Sposób wykonania:
Pieprz, sól i jałowiec rozetrzeć  w moździerzu.

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami

Polędwiczkę pokroić w cienkie plastry. Natrzeć roztartą przyprawą, skropić olejem wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Rozmaryn drobno posiekać. Kurki przepłukać z piasku pod bieżąca wodą. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć. Dodać kurki i rozmaryn. Na osobnej patelni obsmażyć polędwiczki. Dodawać do kurek. Na końcu wlać śmietanę,  odparować.

Smacznego!

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami

Jesienne polędwiczki z kurkami



niedziela, 15 września 2013

Ostatnio upiekłam do pracy ciasto, mocno inspirowane tym  przepisem  ale z drobnymi modyfikacjami. Ponieważ niektórym posmakowało wrzucam przepis i zachęcam do wypróbowania. Jest bardzo proste, szybkie i smaczne. Rośnie puchate, pięknie pachnie a smakuje najlepiej jeszcze ciepłe. Kruszonka dodaje mu wyjątkowego maślanego aromatu i przyjemnie chrupie. Polecam!

Kokosowe ciasto ucierane z nektaryną i kruszonką

Składniki
3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki owocowej maślanki (może być jogurt)
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2szklanki otrąb
1/2szklanki kokosu

dodatkowo:
2 nektaryny

Kruszonka:
10 dkg mąki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru

Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnieść palcami. Jajka zmiksować z cukrem w mikserze, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać, dołożyć owoce, mieszać. Przełożyć do formy . Piec ok.35 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Kokosowe ciasto ucierane z nektaryną i kruszonką

niedziela, 08 września 2013

Urocze zawijaski, wypełnią zapachem drożdżowego ciasta cały dom. Najlepsze do niedzielnej popołudniowej kawki ;) Polecam!

Składniki:
50 dkg mąki
4 dkg drożdży
1 szklanka mleka
10 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka

Masa serowa:
40 dkg białego sera
1 budyń waniliowy
10 dgk cukru
2 jajka
3 łyżki oleju

Dodatkowo 1 roztrzepane jajko do smarowania

Sposób wykonania:

Masa serowa:
Ser przełożyć do miski i ugniatać widelcem, dodawać wszystkie składniki i starannie mieszać (najlepiej dalej ugniatając widelcem). Użycie miksera, albo twarogu mielonego spowoduje że masa będzie rzadsza i będzie wyciekać.

Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru, dodać 5 dkg maki i tyle mleka by rozczyn miał gęstość śmietany. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Masło roztopić i przestudzić. Mleko wlać do roztopionego masła. Mąkę wyspać do dużej miski, dodać sól.  Żółtka utrzeć z cukrem, połączyć z mlekiem i masłem, wlać do mąki, następnie dodać wyrośnięty rozczyn. Ciasto starannie wyrobić aż będzie odchodzić od miski i od ręki. Przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoja objętość podzielić na dwie części i wałkować każdą na prostokąt , około 7 mm grubości (można od razu całość, ale tak jest łatwiej). Na każdej części rozsmarować połowę masy serowej zawijać wdłuż dłuższego boku „jak dywan”. Ostrym nożem odkrawać 3 cm kromki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układać przekrojem do góry, można lekko spłaszczyć. Boki i górę posmarować białkiem.  Odstawić żeby lekko podrosły i piec około 25 minut w temperaturze 170oC.

Smacznego!
zawijaski drożdżowe z serem

niedziela, 01 września 2013

Najpopularniejsze ciasto na blogu Dorotus, a ja jeszcze go nie robiłam. Nie wiem jak to się stało? Jakoś nigdy nie poświeciłam mu specjalnej uwagi, a teraz żałuję. Jest wyjątkowe, kremowe, wspaniałe delikatne, obłędne!!! Jeśli raz je upieczecie, na pewno będziecie do niego wracać. Przepis cytuje za Dorotus.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
250 g masła lub margaryny, zimnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Delikatna budyniowa pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru do wypieków
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)*
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego

Ponadto:

500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)
cukier puder do oprószenia

Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).


Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*zamiast można dodać cukru z prawdziwą wanilią

Smacznego!

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

niedziela, 25 sierpnia 2013

Niedziela. Wyspać się? Czy zjeść bułeczkę? Może wyspać się i zjeść bułeczkę? Tak, sprawdziłam - da się. Przepis znalazłam na blogu  www.kuchniawformie.pl i wprowadziłam drobne modyfikacje. Zrobienie ich - razem z pieczeniem zajmie Wam mniej czasu niż wyskoczenie do sklepu ;) Może skusicie się jeszcze dziś? Kto jeszcze dziś nie jadł śniadania, za pół godziny może jeść swoją własną ciepła bułeczkę! Polecam ;)

ekspresowe bułeczki śniadaniowe

Składniki na 16 sztuk (zrobiłam z połowy porcji):
40 g świeżych drożdży
łyżka miodu
600ml letniej wody
łyżka soli
kg mąki
jajko do posmarowania
słonecznik, dynia, płatki do posypania

Sposób wykonania:
Drożdże dobrze wymieszać z miodem,  dodać wodę i sól. Powoli wsypywać mąkę. Szybko wyrobić  ciasto. Uformować kulki, mniejsze niż tradycyjne bułki, bo wyrosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem (ja posmarowałam mlekiem), posypać  ulubionymi ziarenkami (u mnie bez posypki). Wstawić do zimnego (wstawiłam do rozgrzanego) piekarnika. Piec w  200 stopniach przez  25 minut.

Smacznego!

PS Napisałabym, że po wyciągnięciu przestudzić ale pewnie nie wytrzymacie tak jak ja.
Podałam je ze słonym masełkiem czosnkowym, ale nie ucierałam go wcześniej. Możecie zrobić je w wersji dla leniwych. Masło pokroić w cienkie plastry, posolić, obyspać czosnkiem granulowanym. Rozsmarować na jeszcze ciepłych bułeczkach.


ekspresowe bułeczki śniadaniowe

sobota, 24 sierpnia 2013

Coś dla miłośników słynnego likieru i migdałów. Bardzo bogaty w smaki tort, przełamany kwaskowymi wiśniami. Tort tylko dla Dorosłych, bo powinien zostać bogato nasączony aromatycznym amaretto - w wersji dla Dzieci możecie przygotować po prostu tort migdałowy z wiśniami ;) Polecam !

Tort amaretto

Składniki:
biszkopt
3 jajka
15 dkg mąki
3 łyżki zimnej wody
12 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem migdałowy
2 szklanki mleka
1,5 paczki budyniu śmietankowego

1 kostka miękkiego masła
0,5 szklanki cukru pudru
szklanka mielonych migdałów

dodatkowo
pół szklanki płatków migdałowych
1 szklanka wiśni bez pestek
0,5 szklanki całych wiśni do dekoracji
likier amaretto do nasączania blatów 

Tort amaretto  z wiśniami

Sposób wykonania:
Płatki migdałów uprażyć na patelni i wystudzić.

Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 krążki.

Ugotować budyń bez cukru, przykryć folią i odstawić do wystudzenia. Masło miksować z cukrem pudrem, dodać mielone migdały. Dodając po łyżce zimnego budyniu miksować do uzyskania jednolitej masy.

Jeden krążek biszkoptu nasączyć alkoholem, posmarować kremem, ułożyć wiśnie bez pestek, przykryć drugim krążkiem. Tak jak pierwszy krążek nasączyć go alkoholem, posmarować górę i boki kremem. Cały tort obsypać prażonymi płatkami migdałów. Udekorować całymi wiśniami.

Smacznego! 

Tort amaretto z wiśniami

niedziela, 18 sierpnia 2013

Znaleziony u Dorotus, puchaty, pachnący wspaniały ;) Wymaga trochę skupienia przy układaniu (instrukcja składania u Dorotus, za która cytuję przepis), ale jego smak na pewno wynagrodzi Wam wysiłek :) Ja swoim słonecznikom zrobiłam więcej płatków i obsypałam je dynią i makiem.


Słonecznik - chlebek Bułgarski

Składniki:
1 kg mąki pszennej (i dodatkowo 2 szklanki w zapasie do podsypywania i wyrabiania)
3 duże jajka i 1 żółtko do posmarowania
3 łyżki octu winnego 6% lub 2 łyżki soku cytrynowego
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
2 szklanki letniego mleka
125 g masła
40 g świeżych drożdży

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Roztrzepać jajka, dodać sól, mleko, cukier, olej. Powoli wsypywać mąkę, ocet i wyrośnięte drożdże. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Ciasto wyłożyć na stół i wyrabiać, podsypując dodatkowo mąką. Wyrabiać tak długo, aż zacznie odstawać od rąk.

Wyrobione ciasto uformować w kulę i włożyć do miski. Przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu, by urosło (około godziny czasu). Kiedy ciasto podwoi objętość podzielić je na 4 kulki i dodatkowo, każdą z 4 kulek na kolejne 4. Powstanie 16 kulek ciasta.
Teraz moment wymagający najwięcej czasu. Rozwałkować 4 kulki na placki cienkie jak naleśniki, wielkości talerza, podsypując maką, by się nie kleiły do stołu. Każdy placek posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwinąć w rulonik.

Trochę rozciągnąć rulonik wzdłuż. To samo zrobić z pozostałymi kulkami ciasta. Powinniśmy otrzymać 4 ruloniki - każdy składa się z 4 rozwałkowanych placków posmarowanych masłem.
Ruloniki należy pociąć w trójkąciki. Z końcówek ruloników zrobić małe kulki.

Słonecznik - chlebek Bułgarski

Formę posmarować masłem, oprószyć bułka tartą, układać trójkąty ostrą częścią do środka. Małe kulki ułożyć na samym środku. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Ciasto posmarować żółtkiem, posypać czarnuszką, słonecznikiem lub sezamem. Piekarnik nagrzać do 200°C. Piec około 30 minut (pierwsze 20 minut piekłam pod przykryciem z folii aluminiowej, by się nie spiekło, na ostatnie 10 minut zdjęłam folię, by "złapało" kolor), do tzw. suchego patyczka. Z przepisu wychodzą 2 formy o średnicy 30 cm.

Smacznego!

Słonecznik - chlebek Bułgarski

 

Słonecznik - chlebek Bułgarski

Słonecznik - chlebek Bułgarski

piątek, 16 sierpnia 2013

Dawno zapomniane danie, które pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Najlepsze robiła moja Babcia, ale jak się postaracie to też Wam się uda ;) Polecam, bo jest smaczne, szybkie i niesprawiające kłopotu, w sam raz na upalny dzień.

Makaron z boczkiem i serem

Składniki:
250g makaronu
125g boczku pokrojonego w kostkę/paski
200g białego twarogu
sól, pieprz

Sposób wykonania:
Makaron ugotować i odcedzić. Boczek podsmażyć. Wymieszać jeszcze ciepły makaron z boczkiem, wkruszyć biały ser. Przyprawić (nie żałować pieprzu). Podawać natychmiast.

Smacznego!


niedziela, 11 sierpnia 2013

Póki jeszcze są truskawki, trzeba zrobić muffinki. Ekspresowe, owocowe najlepsze z kruszonką. Polecam ;)

Muffinki truskawkowe z kruszonką

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

2 szklanki truskawek drobno pokrojonych.

Kruszonka: 5dkg mąki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnieść krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać truskawki. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonką. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki truskawkowe z kruszonką

piątek, 12 lipca 2013

Szybkie szparagi w nietypowym towarzystwie. Boczek i cheddar, skusicie się?


Szparagi pod cheddarem


Składniki:
pęczek białych szparagów
120g boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
100g tartego cheddara


Sposób wykonania:
Szparagi umyć, obrać, odłamać zdrewniałe łodygi. Obgotować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć boczek wędzony. Na nim ułożyć szparagi, skropić oliwą, posypać tartym serem. Zapiekać ok 20 minut w temperaturze 180oC. Podawać natychmiast. Ja swoje podałam z pure ziemniaczanym z jajkiem i boczkiem w kokilkach.

Smacznego!

Szparagi pod cheddarem

niedziela, 07 lipca 2013

Nie, tym razem urodzin bloga nie przegapiłam ;) To już trzy lata na bloxie! Dziękuję wszystkim którzy zaglądają tu do mnie, tym którzy korzystają z przepisów i tym na których dobre słowo w komentarzu zawsze mogę liczyć. Zapraszam na tort ;)

Tort kawowy

Składniki Biszkopt:
3 jajka
15 dkg mąki
3 łyżki zimnej wody
15 dkg cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki stołowe kawy mielonej
szczypta soli

Składniki Masa kawowa:
kostka miękkiego masła
0,5 szklanki cukru (najlepiej pudru)
2 paczki budyniu waniliowego
3 szklanki mleka
5 łyżek stołowych kawy rozpuszczalnej

Składniki Masa śmietanowa:
0,25 l śmietanki 36%
1 opakowanie śmietanfixu
1łyzka cukru pudru

Dodatkowo:
okrągłe biszkopty
0,5 szklanki rumu
0,5 tabliczki kuwertury czekoladowej (ew. tabliczka gorzkiej czekolady)
3 łyżki mleka

Tort kawowy

Sposób wykonania:
Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać po łyżce wody i dosypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po jednym żółtku. Na koniec delikatnie wmieszać łyżką mąkę z kawą i proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy (27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160oC około 30 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na 2 krążki.

Ugotować budyń bez cukru, dodając kawę rozpuszczalną. Wystudzić, przykrywając folią żeby się nie zrobił kożuch. Miękkie masło starannie zmiksować z cukrem, a następnie dodawać po trochu budyń. Miksować, aż masa będzie jednolita i gładka.

Śmietanę ubijać z cukrem pudrem i śmietanfixem.

Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć rumem, posmarować masą kawową. Na masę poukładać biszkopty, każdy z nich mocno nasączyć rumem i wyłożyć bitą śmietanę. Na śmietanę położyć drugi krążek biszkoptu, skropić rumem i posmarować masą kawową, nie zapominając o bokach.
Kuwerturę (lub czekoladę) rozpuścić w kąpieli wodne, dodać mleko i starannie wymieszać. Lekko przestudzić i ozdobić górę tortu.

Smacznego! 

Tort kawowy

sobota, 06 lipca 2013

Z lekkim opóźnieniem, dziś pochwalę się tortem jaki zrobiłam z okazji Dnia Ojca :) Skorzystałam z przepisu Dorotus, ale trochę go zmodyfikowałam. Po pierwsze, zwiększyłam proporcję i zrobiłam go w wersji kwadratowej. Po drugie z racji "zaniemania" truskawek, tort ostatecznie ozdobiły poziomki i borówki ;) Wyszedł cudownyyyy i bardzo Wam go polecam. Przepis cytuję za Dorotus:

Tort kokosowy z owocami leśnymi


Składniki na biszkopt czekoladowy:
5 jajek
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej)
1/3 szklanki kakao
50 g gorzkiej czekolady, startej /szklanka o pojemności 250 ml/

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę, kakao i czekoladę. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, by składniki się połączyły, a piana nie osiadła. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Uwaga: boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od formy dopiero po jego wystudzeniu.
Rada: Po wyjęciu biszkoptu z formy warto go odwrócić 'do góry nogami'. Biszkopt kakaowy nigdy nie jest idealnie płaski (w przeciwieństwie do biszkoptu białego), rośnie z minimalną górką, więc wyrówna się po odwróceniu biszkoptu.

Krem kokosowy:
2 puszki mleka kokosowego z puszki (2 x 400 ml) lub 250 ml śmietanki kokosowej 22%
750 g serka mascarpone
1/3 - pół szklanki cukru pudru
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki likieru kokosowego

Wszystkie składniki powinny być schłodzone. Wieczór wcześniej do lodówki wstawić mleko kokosowe lub śmietankę.
Postępowanie z mlekiem kokosowym: ostrożnie wyjąć mleko z lodówki, odwrócić puszkę dnem do góry, otworzyć, wodę kokosową przelać do osobnego naczynia (nasączymy nią biszkopt). Z puszki wyjąć pozostałą gestą śmietankę kokosową, przełożyć do misy miksera. Tak samo postąpić z drugą puszką mleka. Powinniśmy otrzymać więcej niż szklankę śmietanki (do kremu dodajemy całość).
Postępowanie ze śmietanką kokosową 22%: wystarczy ją otworzyć, przełożyć do misy miksera. Do śmietanki znajdującej się w misie miksera dodać mascarpone, cukier puder, wiórki, likier. Zmiksować do połączenia się składników.

Tort kokosowy z owocami leśnymi

Poncz:
woda kokosowa, wcześniej odłożona z puszki mleka kokosowego
3 łyżki likieru kokosowego

Składniki wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort trzeba nasączyć herbatą/wodą/sokiem z truskawek wymieszaną z likierem kokosowym (2/3 szklanki herbaty i 1/3 szklanki likieru).

Ponadto:
340 g dżemu truskawkowego
świeże truskawki, do dekoracji (u mnie poziomki i borówki)
wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu

Wykonanie:
Na paterze położyć pierwszy z czekoladowych blatów. Naponczować. Posmarować go połową słoiczka dżemu, wyłożyć grubą warstwę kremu (około 1/4 całości). Przykryć kolejnym blatem, naponczować, posmarować pozostałym dżemem, przykryć warstwą kremu o podobnej grubości. Przykryć ostatnim blatem, naponczować. Wierzch i boki wysmarować resztą kremu kokosowego, obsypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić przez kilka godzin.
Przed podaniem ozdobić świeżymi truskawkami.
Przechowywać w lodówce.

Smacznego!

Tort kokosowy z owocami leśnymi

niedziela, 30 czerwca 2013

Szybki aromatyczny obiad na niedzielę. Nie zajmie wam dużo czasu a zapach świeżych ziół opanuje całą kuchnię. Polecam z dodatkiem klusek śląskich i surówki ;)

Filet z kurczaka w sosie ziołowo-śmietankowym

 

Składniki:
1 cebulka
1 podwójny filet z kurczaka
świeży rozmaryn i tymianek
1 śmietanka 30%
odrobina białego wina
sól, czosnek granulowany, pieprz ziołowy
oliwa z oliwek

Sposób wykonania:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę, odłożyć. Filet podzielić na mniejsze części. Każdy kawałek oprószyć przyprawami. Tymianek i rozmaryn pokroić drobno (zostawić gałązkę do dekoracji). W płaskim naczyniu układać filety, przesypać świeżymi ziołami. Skropić białym winem i oliwą z oliwek, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po godzinie, cebulkę podsmażyć  na patelni, dodać mięso. Obsmażyć z obu stron, dodać śmietankę, zagotować.  Ozdobić rozmarynem, podawać natychmiast.

Smacznego!

Filet z kurczaka w sosie ziołowo-śmietankowym

piątek, 21 czerwca 2013

Lekka puchata truskawkowa pianka, kawałki owoców, cieniutki biszkopt. Wszystko pięknie schłodzone - w sam raz na dzisiejszy upał.  Polecam :)

Truskawkowa pianka

 

Biszkopt składniki:
1 jajko
5 dkg cukru
5 dkg mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody

Sposób wykonania:
Białko ubić na sztywną pianę, doda 1 łyżkę wody, cukier i dalej ubijać. Do piany delikatnie wmieszać żółtko oraz mąkę zmieszaną z proszkiem. Piec  15-20 minut w temperaturze 160oC (tortownica  26 cm).

Pianka składniki:
2 galaretki truskawkowe
1/2 l mleka zagęszczonego , niesłodzonego
20 dkg pokrojonych truskawek

Sposób wykonania:
2 galaretki rozpuścić w 1/2 l wody, wystudzić.  Kiedy zacznie lekko gęstnieć wlać mleko i ubijać około 15 minut mikserem , aż wyraźnie zwiększy objętość i  uzyska lekką konsystencję pianki. Wrzucić pokrojone truskawki,  wymieszać łyżką i  szybko wylać na biszkopt. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Smacznego! 

Truskawkowa pianka

sobota, 15 czerwca 2013

Pyszna lekka zupa sezonowa. Delikatny krem ze szparagów, najlepiej smakuje z ... mniej lekkimi już grzankami :)


Składniki:
1 pęczek białych szparagów
1 marchew
1 pietruszka
4 małe ziemniaki
śmietana kremówka (30%)
sól pieprz
ziele angielskie,
liść laurowy


Sposób wykonania:
Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów. Pokroić w drobne kawałki. Ziemniaki i marchewkę obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko do garnka, wlać dwie szklanki wody.  Dodać przyprawy. Gotować aż ziemniaki zmiękną. Wyciągnąć pietruszkę, kulki ziela i pieprzu. Przestudzić. Zmiksować. Ponownie podgrzać, dodać śmietanę kremówkę. Podawać najlepiej z grzankami.

Smacznego!

krem ze szparagów

piątek, 14 czerwca 2013

Co by tu jeszcze upiec rabarbarowego? Chodziły za mną muffinki, a w zamrażarce były białka zamrożone przy okazji ostatnich drożdzówek. Wyszły muffinki w czapeczkach, bezowych :)

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach

Składniki:
2,5 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

dodatkowo:
2 białka
1/3 szklanki cukru
szczypta soli

30dkg rabarbaru

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach



Sposób wykonania:
Rabarbar umyć, pokroić w małe kawałki. Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Białka z cukrem i szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Na górze układać kawałki rabarbaru i łyżką nakładać czapeczki z piany. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Muffinki rabarbarowe w bezowych czapeczkach

sobota, 08 czerwca 2013

Wspaniałe połączenie zielonych szparagów i łososia, z serem feta i delikatnym koperkowym sosem.  Polecam ;)

Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
300g łososia
100g sera typu feta


Sos:
1 jogurt naturalny
1 pęczek koperku
2 łyżki majonezu
sól, pieprz, czosnek


Sposób wykonania:
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, resztę chwilę obgotować. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć łosia. Na niego wyłożyć obgotowane szparagi. Posypać skruszonym serem feta. Dodać kilka plasterków masła na dno. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC. Majonez, jogurt i koperkiem zmieszać, przyprawić. Podpieczone szparagi polać sosem, podawać natychmiast.

Smacznego!

 

Szparagi zapiekane na łososiu

poniedziałek, 03 czerwca 2013

Skubaniec, sękacz, pleśniak, zwał jak zwał - ważne że z rabarbarem :) Kwaskowy aromat rabarbaru świetnie przełamuje smak słodkiej piany. Polecam!

Pleśniak z rabarbarem

Składniki:
3 szklanki mąki
4 jajka
1 kostka margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
1 łyżka kakao

Dodatkowo:
1 kg rabarbaru
1/2 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia, następnie wysiekać z margaryną, dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej części dodać kakao. Jedną część jasną i ciemną odłożyć do zamrażarki aby mocno stężały. Pozostałą część jasnego ciasta rozwałkować i wyłożyć do dużej blachy (24x28 cm). Podpiec około 15 minut w 180oC.  Rabarbar pokroić i krótko przesmażyć. Układać na podpieczonym cieście. Na rabarbar zetrzeć na tarce ciemne ciasto - ja pomyliłam kolejność :). Następnie ubijać pianę z białek dodając sól. Pod koniec ubijania dosypywać stopniowo cukier. Na koniec delikatnie wmieszać budyń. Pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na pianę zetrzeć jasne ciasto. Wstawić do piekarnika i piec około pół godziny. Można posypać cukrem pudrem.


Smacznego!  

Pleśniak z rabarbarem

poniedziałek, 27 maja 2013

Każdemu marzy się czasem zostać w domu, dłużej pospać, odpocząć... ale jak się leży plackiem w łóżku drugi tydzień, to szlag może człowieka trafić, prawda? Chciałoby się uciec, chociaż do kuchni ;) Uciekłam! Dziś będą drożdżówki ;)

Droźdżówki z serem i truskawkami

Składniki - ciasto:
0,5 kg mąki
4 dkg drożdży
1/4l mleka
6 dkg cukru
5 dkg masła
2 żółtka
ekstrakt waniliowy
jajko do smarowania
cukier puder do posypania

masa serowa:
0,5 kg białego sera
5 dkg masła
10 dkg cukru
2 żółtka

1/2 kg truskawek

kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki
5 dkg masła
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

Droźdżówki z serem i truskawkami

Sposób wykonania:
Przygotować rozczyn:  1 łyżkę cukru i drożdże rozetrzeć w miseczce, dodać 10dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość dobrej śmietany. W większej misce utrzeć żółtka z resztą cukru, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka, wanilię i wyrabiać, aż ciasto będzie błyszczące i będzie odchodzić od ręki. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło i jeszcze chwile wyrabiać. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. 
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka i zmielony ser. Dokładnie wymieszać. Truskawki obrać pokroić w ćwiartki lub jeszcze mniejsze kawałki.
Gdy ciasto wyrośnie odrywać kulki wielkości piłeczki pingpongowej, mocno rozpłaszczyć. W każdym za pomocą literatki albo nóżki kieliszka zrobić spory, szeroki dołek. Nakładać masę serową, układać 4 lub 6  cząstek truskawek i na krótko odstawić do wyrośnięcia. Posmarować rozmąconym jajkiem. Posypać kruszonką. Piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Droźdżówki z serem i truskawkami

niedziela, 26 maja 2013

Lekki, puchaty i delikatny tort. prezentuje się pięknie, a jego wykonanie jest banalnie proste. Wymaga tylko pilnowania piekarnika, bo bezy muszą w nim trochę posiedzieć. Z tortem bezowym jest tak, że czym większy tym lepszy. Dlatego moje krążki bezowe maja średnicę 29 cm :) Polecam! Mamy na pewno będą zadowolone :)

tort bezowy

Składniki na 1 bezowy blat (trzeba upiec dwa):
1 szklanka białek (z 8 jajek)
2 szklanki cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny lub octu
szczypta soli

Dodatkowo:
1 litr śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
1 szklanka malin
1 szklanka borówki amerykańskiej
1 biała czekolada

tort bezowy

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli, dodawać po trochu cukier puder zmieszany z mąką ziemniaczaną, na koniec ocet lub sok z cytryny stale ubijając. Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształtując na środku kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu ustawić temperaturę na 140oC. W zależności od piekarnika piec 1,5 – 2 godziny. Kiedy góra się podsuszy, można przykryć folią aluminiową, aby się zanadto nie rumieniła. Pod koniec pieczenia folię usunąć, a bezę studzić w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku.
W taki sam sposób postąpić z drugą bezą.

Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach. Można też użyć zagęstnika. Połowę śmietany ułożyć na bezie. Przykryć drugim blatem bezowym. Na wierzchu rozsmarować drugą połowę śmietany, ozdobić owocami. Obsypać  startą białą czekoladą.

Smacznego!

tort bezowy

czwartek, 23 maja 2013

Bardzo szybkie i smaczne ciasto, szczególnie w awaryjnej sytuacji, gdy choroba rozłoży na łopatki, w lodówce brakuje jajek a upiec coś  trzeba :) Jest bardzo lekkie, a dodatek dżemu sprawia, że również wilgotne. Przepis znaleziony u  Cukrowej Wróżki.

Murzynek na maślance

Składniki
3 szklanki maki
2 szklanki maślanki (może być jogurt)
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dżemu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki sody
3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
3/4 szklanki cukru



Sposób wykonania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie przełożyć do blaszki wyłożonej papierem. Używam dużej blaszki (24x28 cm) lub dwóch keksówek. Piec około 40 minut w temperaturze 170oC.

Smacznego ! 

Murzynek na maślance

czwartek, 02 maja 2013

Jeszcze nigdy nie zostawiłam bloga na tak długo... (tak długo, że nawet blox się obraził i ukarał mnie reklamą przy okazji niszcząc wygląd strony ...) ale już jestem z powrotem i postaram się nadrobić wszystkie zaległości. W pierwszej kolejności publikacji doczekał się tort który nie dawno gościł na naszym stole z okazji urodzin Mamy. Przepis znalazłam na blogu  www.malacukierenka.pl i cytuję go poniżej. U mnie wyszły 3 placki, bo miałam większą tortownicę. Polecam bo wyszedł na prawdę pyszny :)

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym

Składniki:

Ciasto:
220g miękkiego masła
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
300g mąki
60g ciemnego, niesłodzonego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
szczypta soli
3/4 szklanki mleka

 

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym


Krem:
2-3 łyżki bardzo mocnego espresso
750g serka mascarpone (lub tego typu serka)
2/3 szklanki cukru pudru
80-120ml likieru kawowego (lub kawy, jeśli nie chcemy używać alkoholu, ja do likieru dodałam jeszcze 2 łyżki spirytusu)

Polewa:
300g gorzkiej czekolady
250ml śmietanki 30 %


Wierzch:
4 łyżki śmietanki 30%
100g białej czekolady
czekoladowa posypka i groszki czekoladowe

Sposób wykonania:

Ciasto:
Mąkę przesiać i wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem (ucierać około 4-5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ucierając, dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu chwilę miksować, aby składniki dobrze się połączyły. Dodać aromat waniliowy, wymieszać. Wsypać połowę mąki, zamieszać i dodać połowę mleka. Wsypać resztę mąki i wlać mleko. Składniki dokładnie wymieszać na najniższych obrotach miksera. Dwie tortownice o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć równomiernie do dwóch foremek, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika. Piekłam w temperaturze 170oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez 50 minut. Odstawić do ostygnięcia.

Krem:
Serek mascarpone wymieszać mikserem na najniższych obrotach z cukrem pudrem. Dodać kawę, wymieszać.

Tort:
Każdy krążek ciasta przekroić w poziomie na pół (będziemy mieć 4 placki). Jeden kawałek ciasta położyć na talerzu lub paterze, skropić likierem kawowym lub kawą (2-3 łyżki) i nałożyć 1/3 serka mascarpone. Przykryć kolejnym krążkiem ciasta, znów skropić likierem i posmarować kremem. Powtarzamy tą czynność, aż placki będą przełożone 3 warstwami kremu.


Polewa:

Śmietankę i połamaną czekoladę podgrzewać na małym ogniu w rondelku o grubym dnie, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolity krem. Odstawić do ostygnięcia (to ważne aby przestygła, bo inaczej nam polewa spłynie). Przestygniętą polewą posmarować wierzch i boki tortu. Wstawić tort na parę godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc.

Wierzch:
Śmietankę zagotować, zdjąć z ognia. Dodać połamaną białą czekoladę i mieszać, aż się rozpuści (jeśli pozostaną grudki czekolady, możemy jeszcze na bardzo krótką chwilę postawić rondelek z czekoladą na ogień). Odstawić na około 15 minut (aby zgęstniała), a następnie polać nią wierzch tortu i posypać czekoladowymi groszkami i posypką czekoladową. (użyłam tartej czekolady)

Smacznego!

Czekoladowy tort z mascarpone i likierem kawowym

sobota, 30 marca 2013

W poszukiwaniu czegoś innego niż kruche i kajmak, wpadłam na pomysł mazurka sezamowego. Ciasto z dodatkiem ziaren sezamu, pokryte domowym Tahini z dodatkiem miodu - niebo w gębie :) Polecam!

Mazurek sezamowy

 

Składniki na ciasto:
300g mąki
pół kostki masła
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki ziaren sezamu


Składniki pozostałe:
200 g ziaren sezamu
oliwa
kilka łyżek miodu

dodatkowo:
1 jajko do posmarowania


Sposób wykonania:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (użyłam malaksera). Wywałkować cienki placek, przyciąć do wielkości foremki,  ozdobić brzegi układając drobne elementy z pozostałego ciasta. Wszystkie elementy posmarować białkiem przed przyklejeniem, a następnie posmarować też całość. Wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180oC. Wystudzić.
Ziarna sezamu uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, wystudzić. Następnie zmielić w malakserze i dodawać oliwy,  dodać miód. Pasta powinna być lepiąca ale zwarta (nie tak lejąca jak zwykłe tahini - żeby nie spłynęła z mazurka). Powstałą pastę rozsmarować na mazurku, ozdobić.

Smacznego!

niedziela, 24 marca 2013

Warzywno-jajeczna sałatka serwowana w uroczych marchewkach. Przepis znaleziony wieki temu w internecie - czekał na swój czas, aż w końcu kupię rurki. Pięknie ozdobią świąteczny stół. Polecam!

Sałatka w marchewkach

Składniki na ciasto:
0,6 kg mąki
2 jajka
1/3 szklanki śmietany
1 kostka masła
1/2łyzeczki soli

Składniki na sałatkę:
2 jajka ugotowane na twardo
ogórek kiszony
2 łyżki posiekanego pora
majonez
sól, pieprz

dodatkowo:
koperek,
barwniki spożywcze
jajko do posmarowania

Sałatka w marchewkach

 

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta ucierać krótko w malakserze. Przełożyć na blat stołu i wałkować na grubość ok. 2mm. Ciasto pociąć w paski, posmarować białkiem i z każdego zrobić rulonik którym owinąć rurkę (przykład tutaj).  Nawinięte stożki smarować rozmąconym jajkiem, zabarwionym na pomarańczowo (użyłam kubełków Wiltona). Piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180oC. Przestudzić, ostrożnie wyjąć.

Z podanych składników przygotować sałatkę, nakładać do marchewek, dekorować koperkiem.

Smacznego! 

 

Sałatka w marchewkach

sobota, 16 marca 2013

Po ostatnich słodkościach czas na coś konkretnego. Pyszne aromatyczne polędwiczki to propozycja w sam raz na niedzielny obiad.

Polędwiczki w sosie z miodu pitnego


Składniki:

2 polędwiczki

garść tymianku
garść rozmarynu
dwie małe cebulki
czosnek granulowany
sól
pieprz ziołowy
miód pitny
sos sojowy
śmietana kremówka


Sposób wykonania:
Polędwiczki pociąć w plasterki i bardzo delikatnie porozgniatać (nie rozbijać mocno tłuczkiem). Doprawić, obtoczyć w ziołach i skropić oliwą, sosem sojowym i miodem pitnym. Zostawić w lodówce na kilka godzin.

Polędwiczki lekko obsmażyć i odłożyć. Na patelni po smażeniu zeszklić drobno skrojona cebulkę. Podlać ją miodem pitnym odrobiną sosu sojowego. Powstały sos przelać do rondla, dorzucić polędwiczki i dusić aż do zredukowania i zgęstnienia sosu. Na końcu zabielić śmietaną kremówką.

Smacznego!

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 19
| < Czerwiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów