¶roda, 07 lipca 2010

panna_cotta

Jest taka restauracja w Bielsku, gdzie wszystko jest takie jakie chciałabym żeby było.
Obsługa, wystrój, atmosfera ale przede wszystkim kuchnia. Każde danie główne, jak i deser przyrz±dzone s± tak, że póĽniej w domu próbuję do nich powracać. Tam pierwszy raz zjadłam cudo jakim jest Panna Cotta. Przepisów na ten deser w internecie jest całe mnóstwo. Ponieważ nie potrafiłam się zdecydować, wybrałam... swój osobisty sposób na "gotowan± ¶mietankę". Wyszło na tyle pysznie, że postanowiłam podzielić się tym przepisem.


Składniki na deser:

3 opakowania serka Mascarpone po 250g każde
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru pudru
12 łyżeczek żelatyny
2 laski wanilii


Składniki na sos:

pół szklanki musu porzeczkowego
1/4 szklanki czerwonego półsłodkiego wina
2 łyżeczki m±ki ziemniaczanej

Sposób wykonania:

Mleko zmiksować z serkiem i cukrem pudrem. Następnie podgrzewać na małym ogniu do zagotowania.
Laski wanilii przekroić wzdłuż i wydobyte nasionka dodać do ciepłego mleka (można też wrzucić nacięte laski aby się obgotowały). Po zagotowaniu wmiksować żelatynę rozpuszczon± w połowie szklanki gor±cej wody. Wystudzić. Wystudzone nalewać do foremek na muffinki, lub innych naczyń.
Z podanych proporcji, wychodz± dwie blachy muffinek (Ja zrobiłam jedn± i 8 dużych kokilek).
Foremki wstawić do lodówki. Wiele przepisów podaje że na cał± noc. Niestety u mnie nie wszystkie przetrwały noc i już po 4 godzinach zaczęły znikać pierwsze.
Żeby wydobyć cuda z foremek, na chwilę zanurzyć foremki we wrz±tku. Po odwróceniu wypełzn± same niczym meduzy :)

Sos przygotować podgrzewaj±c mus porzeczkowy z winem, oraz zagę¶cić m±k± ziemniaczan±. Doskonale zast±pi go również, zmiksowane ¶wieże truskawki lubi inne owoce.

Smacznego!

mufinki_kielecki

(z przepisu mojej Mamy - lekko zmodyfikowane)

Kiedy odkładaj±c telefon mamy pewno¶ć, że niespodziewani go¶cie niebawem zawitaj±, nie warto wpadać w panikę tylko sięgn±ć po formę do mufinek i bardzo prosty przepis. Je¶li w "¶wietle" lodówki dostrzeżemy słoiczek z majonezem to możemy zaczynać. Mufinki majonezowe s± wyj±tkowo lekkie, puszyste i mięciutkie.

Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki m±ki pszennej
- 2 opakowania budyniu waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka syropu klonowego

Sposób wykonania:
Jajka ubić (w cało¶ci), dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać. Następnie dodawać m±kę, budyń i proszek do pieczenia, cały czas mieszaj±c. Dodać majonez i ekstrakt waniliowy.

Do kubeczka odłożyć ok. 14 łyżeczek ciasta, do którego należy dodać kakao oraz syrop klonowy.

Ciasto nakładać do formy do pieczenia muffinek (ok 3/4 wysoko¶ci). Na górze każdej muffinki robić kleksy z ciemnego ciasta.  Z przepisu wychodzi 16 muffinek. Ja upiekłam 12 a z reszty ciasta zrobiłam babeczki.
Piec ok.20 minut w temp.180 st. C. (sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone).

Smacznego!

babeczki_zmajonezem

tarta_jagodowaLetni klasyk.

Niesamowicie krucha, niewiarygodnie mocno jagodowa i... i już! To wystarczy :)

Składniki:

Kruche ciasto
125g masła
1 i 1/4 szklanki m±ki (oraz trochę do podsypywania)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 - 4 łyżek wody (w zależno¶ci od tego jakie wyjdzie ciasto)

Nadzienie
3 szklanki jagód
1 łyżka m±ki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
2 łyżeczki soku z cytryny

Kruszonka
1 łyżka m±ki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła

oraz
1 jajko - do posmarowania ciasta


Wykonanie:
Masło pokroić w drobne kawałki i włożyć na 15 minut do lodówki. M±kę, cukier i sól wymieszać w malakserze ze schłodzonym masłem. Po wymieszaniu składniki przełożyć na stolnicę i zagniatać dodaj±c wodę. Zagniecione ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie, odczekać 5 do 10 minut aż ciasto nabierze temperatury pokojowej. Podzielić je na 2 czę¶ci. Pierwsz± cze¶ć rozwałkować i umie¶cić w foremce do tarty (foremkę wcze¶niej wysmarować masłem i lekko oprószyć m±k±).  Dokładnie docisn±ć, by dobrze przylegała do dna.


W miseczce delikatnie wymieszać jagody z m±k± ziemniaczan± cukrem i sokiem z cytryny, a następnie umie¶cić je na dnie tarty.


Pozostał± cze¶ć ciasta znów podzielić na 2 czę¶ci. Z pierwszej wałkować podłużny placek, z którego wycinać paski. Z pasków układać kratkę na cie¶cie. Pozostał± czę¶ć ciasta uformować w długi wałeczek i umie¶cić go na obwodzie tarty. Brzegi wałeczka ozdobić widelcem. Brzegi paseczków, również można ozdobić w ten sposób. Ciasto smarować roztrzepanym jajkiem. Z cukru m±ki i masła przygotować kruszonkę i posypać ni± ciasto.

Piec w piekarniku, do zarumienienia ciasta, ok 20 minut w temperaturze 220st.

Smacznego!

tarta_jagodowa_surowa

1 ... 16 , 17 , 18 , 19
 
| < Grudzień 2017 > |
Pn Wt ¦r Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Tagi
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów