Blog > Komentarze do wpisu

Ucierane ciasto z żurawin± i orzechami

Trochę inna wersja tego przepisu,  tym razem w jesiennej żurawiono-orzechowej odsłonie.

ucierane_ciasto_z_zurawina_i_orzechami

 

Składniki:
3 szklanki m±ki
1/2 szklanki m±ki gryczanej
1 szklanka cukru
2/3 szklanki owocowej ma¶lanki (może być jogurt)
4 jajka
1/2 szklanki oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki otr±b

Dodatkowo:
1 i 1/2 szklanki ¶wieżej żurawiny
3/4 szklanki orzechów włoskich
gar¶ć cukru

Kruszonka:
10 dkg m±ki
5 dkg masła
5 dkg cukru pudru

ucierane_ciasto_z_zurawina_i_orzechami

Sposób wykonania:
Składniki kruszonki zagnie¶ć palcami. Jajka zmiksować z cukrem w mikserze, dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Dołożyć orzechy, żurawinę (gar¶ć zostawić do obsypania ciasta) i wymieszać delikatnie łyżk±. Przełożyć do formy wyłożonej papierem i obsypać ciasto cukrem (dodatkowy cukier przełamie kwa¶ny smak żurawiny). Na górze rozsypać kruszonkę i gar¶ć żurawiny dla koloru. Piec ok.35 minut w temperaturze 180oC.

 

ucierane_ciasto_z_zurawina_i_orzechami

wtorek, 01 listopada 2016, flusso
Komentarze
2016/11/04 11:19:05
Bardzo mi się podoba w takiej wersji smakowej :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów