Blog > Komentarze do wpisu

Placek ¶liwkowy pod galaretk±

Kolejne z najprostszych ciast jakie póĽnym latem zawsze piekła moja Babcia.  Zawsze dwie blachy, bo miało tak± przypadło¶ć ze bardzo szybko znikało. Pieczone po latach, dalej tak samo szybko znika ;) Nie potrzeba wiele pracy, jedynie chwila cierpliwo¶ci by stężała galaretka.


Składniki:
1kg ¶liwek

30 dkg m±ki
1/2 kostki masła
1 cale jajko
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
6 łyżek wody

dodatkowo 3 czerwone galaretki


Sposób wykonania:
¦liwki umyć, obrać pokroić na połówki lub je¶li s± duże to na ćwiartki.  Wszystkie składniki ciasta poł±czyć w malakserze. Ciasto rozwałkować na prostok±t na papierze do pieczenia i przełożyć do formy. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika (180oC) na 15 minut i lekko podpiec.  Po 15 minutach na cie¶cie poukładać ciasno ¶liwki, posypać je lekko cukrem. Piec jeszcze ok. 20 minut.

Po upieczeniu wystudzić. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Tężej±c± galaretkę wylać na przestudzone ciasto. Schłodzić w lodówce, najlepiej do następnego dnia.

Smacznego!

niedziela, 25 wrze¶nia 2016, flusso
Komentarze
2016/11/01 20:54:19
Bardzo smaczne ,delikatne ciasto. :) Mam na nie ochotę :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów