Blog > Komentarze do wpisu

Tarta czere¶niowa z budyniow± piank± na kruchym spodzie

Spora gar¶ć czere¶ni na kruchutkim ma¶lanym cie¶cie, pod delikatn± budyniow± piank±. Najlepsza jeszcze gor±ca, chociaż nie trzyma wtedy formy i trzeba czasem pomóc sobie łyżk± przy wydobyciu ;)

tarta_czeresniowa_z_pianka_budyniowa2

 

Składniki:
1,5 szklanki czere¶ni
odrobina cukru pudru
dwie łyżki m±ki ziemniaczanej

Składniki na ciasto:   
300 g m±ki
135 g masła
1 żółtko
6 łyżek wody
8 łyżek cukru pudru
szczypta soli

Składniki na piankę:
2 białka
4 łyżki cukru pudru
1 opakowanie budyniu waniliowego

Sposób wykonania:
Składniki ciasta wymieszać w malakserze. Wsta‌wić na godzinę do lodówki. Czere¶nie wydrylować, obsypać cukrem pudrem i m±k± ziemniaczan±. Odstawić.

2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę na tartę, resztę włożyć do zamrażarki. Podpiec ok. 20 minut w temperaturze 180oC. Kiedy ciasto się piecze, ubić pianę z białek. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i budyń. Na upieczone ciasto wyłożyć owoce a na owoce pianę. Na  wyłożon± pianę zetrzeć lekko zmrożon± czę¶ć ciasta. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180oC, aż góra się zarumieni.

Smacznego!

niedziela, 12 czerwca 2016, flusso
Komentarze
2016/06/19 13:25:50
Inne owoce też będ± ok (np. wi¶nie?)
-
2016/06/24 22:51:56
Jaka fajna! :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów