Blog > Komentarze do wpisu

Muffinki rabarbarowe z płatkami owsianymi i kruszonk±

Kwa¶ny smak rabarbaru, złamany słodziutk± kruszonk± - najlepsze jeszcze gor±ce prosto z piekarnika, kiedy gor±cy rabarbar paruje, a ciasto jeszcze rozparzone uparcie trzyma się papilotki! Ostatecznie można też poczekać aż wystygn± i posypać je cukrem pudrem ;) Polecam

Składniki:
2 szklanki m±ki
1/4 szklanki otr±b pszennych
1/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 kubeczek jogurtu naturalnego
1 jajko
1/4 szklanki oleju

Szklanka drobno pokrojonego rabarbaru. 

Kruszonka: 5dkg m±ki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnie¶ć krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać rabarbar. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Posypać kruszonk±. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.

Smacznego!

 

niedziela, 05 czerwca 2016, flusso
Komentarze
2016/06/06 12:27:16
Muffinki to rodzaj wypieku, który lubię i do¶ć często robię. Chętnie zapisuję nowe pomysły, żeby babeczki się nie nudziły :) Chętnie będę zagl±dać do Ciebie czę¶ciej, a je¶li się zgodzisz- dodam Twojego bloga do swoich zakładek. Sama prowadzę bloga o rękodziele, może będziesz chciała również zagl±dn±ć. Zapraszam serdecznie i pozdrawiam :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów