Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowe mufinki z czerwon± porzeczk± i kruszonk±

Czas zebrać porzeczki, tym bardziej, że nadchodz±ca burza mogłaby zrobić to za mnie ;)  A jak już s±, to najlepiej będzie im w rumianej mufince. Kształt - innowacyjny - pierwszy raz wykorzystałam moja foremkę na mufinki w kształcie serduszek. W smaku tez trochę urozmaicenia, ponieważ poza owocami dodałam jeszcze skórkę cytrynow±. Kwaskowato¶ć letnich owoców i aromatu cytryny przełamuje słodziutka kruszonka, oblana lukrem. Polecam :)

Składniki:
3 szklanki m±ki
3/4 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1 szklanka mleka
1 jajko
1/4 szklanki oleju
skórka otarta z jednej cytryny

1,5 szklanki czerwonych porzeczek

Kruszonka: 1/2 szklanki m±ki, 1/2 szklanki cukru pudru, 1/2 szklanki oleju (cukier wymieszać z m±k±, dolewać stopniowo olej i zagniatać, tak by powstały „okruchy”)

Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru  - rozetrzeć z kilkoma łyżkami gor±cej wody

Sposób wykonania:
Składniki suche wymieszać w jednym naczyniu, a mokre w drugim. Wszystko razem wymieszać. Delikatnie wmieszać połowę owoców. Nakładać ciasto do foremki wyłożonej papilotkami. Na górę układać resztę porzeczek. Posypać kruszonk±. Piec około 30 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu oblać lukrem.

Smacznego!

niedziela, 26 czerwca 2016, flusso
Komentarze
2016/06/26 22:31:42
Ach, jakże bym zjadła tak± pyszn± muffinkę ! :)
-
2016/07/01 19:07:40
¦wietny zdrowy deser ;)
-
2016/07/01 19:10:37
¦wietny zdrowy deser ;)
-
2016/07/22 09:42:31
Nie do¶ć, że piękne te serduszka, to musiały być bardzo pyszne! :)
-
2016/08/20 14:27:56
Pyszne! :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów