Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny czekoladowe z gruszk±, orzechami i serem Gorgonzola

Wyj±tkowy przepis na gruszkowe Muffiny na bogato. Mocno czekoladowy smak ciasta z soczysta gruszk±, przełamany słonym kawałkiem sera i oblany czekolad±. Poezja smaków. Przepis znalazłam na tej stronie  i cytuję go za autorka. W swojej wersji zamieniłam roquefort na Gorgonzolę i podwoiłam porcję. Wyszło pysznie - Polecam!

Składniki:
100 g czekolady
1 gruszka (po obraniu i pokrojeniu w kostkę - 125 g)
25 g łuskanych orzechów włoskich
50 g sera roquefort
150 g m±ki
1  łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru demerara
szczypta soli
2 łyżeczki cukru z prawdziw± wanili±
1 jajko
100  ml jogurtu naturalnego
55 ml oleju
50 g czekolady do polania

Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni, ustawić program pieczenia góra/dół (bez nawiewu). Przygotować formę do muffin. Gruszkę obrać, wydr±żyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Orzechy posiekać. Ser pokroić na 6 słupków. Przygotować dwie miski. w jednej: m±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z cukrem i sol±,  w drugiej: wymieszać roztrzepane jajko, olej, jogurt oraz stopion± i ostudzon± czekoladę.

Do miski ze składnikami mokrymi włożyć pokrojon± gruszkę i orzechy, zasypać składnikami suchymi i delikatnie wymieszać - tylko do poł±czenia składników i wchłonięcia płynu przez m±kę. Ponieważ czekolada zacznie tężeć, czynno¶ć wykonać szybko. Ciasto nałożyć do foremek przy pomocy łyżki (jest gęste). W ¶rodek każdej babeczki wcisn±ć słupek sera. Włożyć do piekarnika i piec około 15-20 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyj±ć z piekarnika, przestudzić chwilę, a następnie wyłożyć na paterę. Polać z wierzchu stopion± czekolad±.

Smacznego!

niedziela, 06 marca 2016, flusso
Komentarze
2016/03/07 14:12:14
fajne muffinki ;)
-
2016/03/07 21:17:30
I jak tu ich nie porwać? ;)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów