Blog > Komentarze do wpisu

Mazurek kawowy z chałw±

Odrobina aromatycznej kawy i porcja słodziutkiej chałwy zamknięte w jednym mazurku, dla odmiany okragłym. Do takich smaków chyba nawet nie muszę specjalnie zachęcać :)


Składniki na spód:
2 jajka
2 i 1/2 szklanki m±ki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

Składniki na nadzienie:
2 białe czekolady
10dkg chałwy
5 dkg kawy cappuccino w proszku
100 ml ¶mietanki kremówki
kilka łyżek posiekanych, ulubionych orzechów orzechów

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki poł±czyć w malakserze. Ciasto rozwałkować, wylepić okr±gł± formę do tarty, ponakłuwać widelcem, żeby się równo upiekło. Wstawić do piekarnika (180oC) na 25-30 minut – do zrumienienia.

Czekoladę rozpu¶cić w k±pieli wodnej, dodać ostrożnie ¶mietankę i wymieszać. Podzielić na dwie czę¶ci. Do jednej wkruszyć chałwę, do drugiej kawę rozpuszczona w kilku łyżkach wrz±tku. Po wystudzeniu ciasta rozsmarować masę cappuccino a na górę delikatnie wyłożyć masę z chałw±. Posypać ulubionymi orzechami.

Smacznego!

poniedziałek, 28 marca 2016, flusso
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów