Blog > Komentarze do wpisu

Spritzgebäck - niemieckie kruche ciasteczka Świąteczne

Do kolejnych Świątecznych ciasteczek z maszynki wypróbowałam przepis ze strony Moje Wypieki, który cytuję poniżej. Niestety, moje nie trzymały kształtu tak jak u Dorotus, pomimo chłodzenia w lodówce i podnoszenia temperatury w początkowej fazie pieczenia. Smakują za to wyjątkowo pysznie, więc mimo wszystko polecam :)

Składniki na około 35 ciastek:
100 g cukru pudru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki mleka
1 średniej wielkości jajko
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
szczypta soli
50 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o małych oczkach
270 g mąki pszennej

Sposób wykonania:
Masło z cukrem umieścić w misie miksera i utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać mleko, cukier wanilinowy, sól, jajko, miksując po każdym dodaniu. Do masy ostrożnie dodać startą czekoladę i mąkę, zmiksować. Ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdy (lub w maszynce do ciastek). Wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niedużych odstępach. Blachę z ciastkami schłodzić przez 30 minut w lodówce.

Piec w 180°C przez około 15 minut (pierwsze 2 minuty warto ciasteczka zapiec w 190ºC i blisko grzałki, by się nie rozlały). Studzić na kratce.

Smacznego!


wtorek, 22 grudnia 2015, flusso
Komentarze
2015/12/22 10:15:21
Fajne ciacha ! :)
-
2015/12/22 20:00:33
świetne ciacha
-
2015/12/27 10:15:01
Super ciacha! i wyszły Ci bardzo ładne :) Też je próbowałam zrobić w tym roku z tego samego przepisu, ale niestety nie mam maszynki, próbowałam szprycką, ale się nie udało. Wylepiłam ciastem rożkową foremkę, upiekły się i były na prawdę pyszne :-)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów