Blog > Komentarze do wpisu

Nadziewane pierniczki jak alpejskie

Pierniczki jak alpejskie z przepisu Dorotus, w całkiem nowej odsłonie. Okazuje się, że mog± być jeszcze smaczniejsze, wystarczy tylko je nadziać i oblać czekolad±. Dzięki nadzieniu, robi± się jeszcze bardziej wilgotne i delikatne, a czekoladowa polewa dopełnia ich wyj±tkowy smak. Koniecznie do powtórzenia, niekoniecznie dopiero za rok :)

 

Przepis na ciasto pochodzi z tego przepisu, natomiast ich sposób wykonania znalazłam u Dorotus w Jej pierniczkach nadziewanych  ciasta na piernik staropolski.



Sposób wykonania:

Z rozwałkowanego na kilka milimetrów ciasta wycinać koła.


Na ¶rodku każdego koła położyć dowolne nadzienie nadzienia (powinno być gęste) i przykryć drugim kołem. Ze sklejonych kół wyci±ć dowoln± foremk±  pierniczki i docisn±ć delikatnie boki, by się skleiły.


Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 minut. Wyj±ć, wystudzić na kratce.

Dekorować polew± czekoladowa (u mnie gorzka czekolada rozpuszczona z kilkoma łyżkami masła).

Smacznego!



¶roda, 30 grudnia 2015, flusso
Komentarze
2015/12/30 16:23:59
ja co prawda za piernikami nie przepadam ale te mi się podobaj± ;)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów