Blog > Komentarze do wpisu

Korzenne gofry z gruszk± i gorgonzol±

Aromatyczne korzenne gofry w bardzo nietypowej odsłonie. Podstaw± jest tu słodko-słony smak gruszki i gorgonzoli. Cało¶ć ułożona na li¶ciach rukoli, oblana miodem i obsypana orzechami włoskimi. Smakuj± obłędnie, polecam!



Składniki:
125 g oleju
250 g m±ki pszennej
ok. 180-190 ml wody
2 duże jajka
3 łyżki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kakao
1 płaska łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu

dodatkowo:
dwie małe gruszki, obrane i pokrojone w plastry
kawałek gorgonzoli pokruszonej drobno
gar¶ć posiekanych orzechów włoskich
kilka łyżek miodu
gar¶ć li¶ci rukoli

Sposób wykonania:
Wrzucić wszystkie składniki do miski, wymieszać cało¶ć (można trzepaczk±) do uzyskania konsystencji ¶mietany. Łyżk± wazow± nabierać porcję i nakładać na gofrownice, dociskać 10 sekund, i smażyć aż ładnie odejd±.

Studzić na kratce, na górze ułożyć kolejno rukolę, gruszkę, ser, orzechy i na końcu oblać gofra łyżk± miodu.

Smacznego!

poniedziałek, 14 grudnia 2015, flusso
Komentarze
2015/12/15 22:53:59
fajny pomysł na gofry
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów