Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z musem jabłkowo-aroniowym

Na leniwe, deszczowe niedzielne popołudnie najlepsza jest filiżanka herbaty i kawałek szarlotki. Oczywi¶cie gor±cej, prosto z piekarnika z własnoręcznie zebranymi jabłkami. Gdyby tak dodać do nich jeszcze domowego dżemu z aronii dla koloru i smaku, a na koniec podać z gałk± lodów waniliowych, to więcej już do szczę¶cia nie potrzeba. Do dzieła zatem :)


Składniki:
2 jajka
2 i 1/2 szklanki m±ki
3/4 szklanki cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
pół kostki masła

Mus owocowy:
1kg jabłek
kilka łyżek domowego dżemu z aronii
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
Jabłka obrać, pokroić w cz±stki i podusić z cukrem. Pod koniec dodać aroniowy dżem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać w malakserze. Podzielić na 2 czę¶ci. Pierwsz± czę¶ci± wyłożyć dno formy i podpiec około 40 minut, w temperaturze 180oC. Na podpieczony spód wyłożyć mus owocowy. Na górę zetrzeć na tarce drug± czę¶ć ciasta. Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 40 minut. Podawać najlepiej gor±c± z gałk± lodów waniliowych.

Smacznego!



niedziela, 16 sierpnia 2015, flusso
Komentarze
2015/08/17 17:07:06
ale mi smaku zrobiłas
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów