Blog > Komentarze do wpisu

Drożdzóweczki z jagodami

Malutkie zgrabne drożdżówki, pełne smaku letnich jagód i posypane kruszonk±. Polecam jako przek±skę na letnie dni :) Przepis na drożdżowe, z przepisu na jagodzianki Dorotus.

 

Składniki na ok. 30 bułeczek
500 g m±ki pszennej chlebowej
1,5 łyżeczki suchych drożdży (7 g) lub 14 g ¶wieżych drożdży
szczypta soli
1 szklanka mleka (250 ml)
1 jajko
1/4 szklanki oleju słonecznikowego
pół szklanki cukru
8 g cukru waniliowego

Jagodowe nadzienie:
300 g jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka m±ki ziemniaczanej

Kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki m±ki
5 dkg masła

Sposób wykonania:
Składniki kruszonki wymieszać i rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

M±kę poł±czyć z drożdżami, dodać sól (ze ¶wieżych drożdży wcze¶niej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnie¶ć miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyro¶nięcia, podwojenia objęto¶ci (u Dorotus rosło 1,5 godziny - u mnie godzinę).

Następnie ciasto krótko wyrobić, odrywać formować kulki większe od orzecha włoskiego i spłaszczyć. Ciasto znów pozostawić na 15 minut do napuszenia.

Jagody opruszyć delikatnie m±k± ziemniaczan±. Po 15 minutach, napuszone ciasto docisn±ć dnem szklanki.  W odci¶nięty ¶lad po szklance łyżeczk± nakładać jagody i posypać je odrobin± cukru. Wszystkie posypać kruszonk±. Gotowe umie¶cić na wysypanej m±k± blaszce i pozostawić do wyro¶nięcia na 45 minut.

Wyro¶nięte drożdzóweczki piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.


Smacznego!

niedziela, 19 lipca 2015, flusso
Komentarze
2015/07/19 21:08:36
Apetycznie wygl±daj±. Bardzo lubię jagody. Pozdrawiam gor±co!
-
2015/07/22 15:49:16
oj tak domowe jagodzianki zawsze najlepsze
-
2015/07/26 00:40:38
Wygl±daj± pięknie. Lubię bardzo takie drożdżóweczki. :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów