Blog > Komentarze do wpisu

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Chodziły za mn± już chyba ze dwa tygodnie odk±d Marek narobił mi smaka opowie¶ciami o racuchach :) Przepis wybrałam od Dorotus  (za któr± cytuję) z jedn± modyfikacj± - przed samym smażeniem wmieszałam do ciasta 5 startych jabłek. Wyszły przepyszne!


Składniki na dwa talerze racuchów:
500 g m±ki pszennej
50 g ¶wieżych drożdży (pół tradycyjnego opakowania) lub 25 g drożdży suchych
szczypta soli
1 - 2 łyżki cukru
1,5 szklanki letniego mleka
1 jajko

dodatkowo:
5 jabłek


Sposób wykonania:
M±kę przesiać do naczynia, dodać szczyptę soli, wymieszać, po¶rodku zrobić wgłębienie. Do wgłębienia wkruszyć ¶wieże drożdże*, zasypać je cukrem, zalać 1/2 szklanki letniego mleka. Przykryć ręczniczkiem, odstawić w ciepłe miejsce na 10 - 15 minut.

Po tym czasie , dodać resztę mleka, jajko i wymieszać.
Odstawić na 1 - 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia (do podwojenia objęto¶ci).

Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Odstawić.
Kiedy ciasto wyro¶nie, jabłka odcisn±ć z nadmiaru soku i wmieszać do ciasta.

Przygotować kubek z gor±c± wod±. Ciasto nabierać łyżk±, za każdym razem maczan± uprzednio w wodzie (by się nie kleiło do łyżki). Smażyć na rozgrzanym oleju (ale nie może być rozgrzany zbyt mocno - bo lubi± się szybko przypalać, a wtedy nie zd±ż± 'doj¶ć' w ¶rodku), z obu stron na złoty kolor.

Smacznego! 

poniedziałek, 10 listopada 2014, flusso
Komentarze
2014/11/10 17:54:20
Uwielbiam je! :)
Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie :)
-
2014/11/11 16:32:10
uwielbiam
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów