Blog > Komentarze do wpisu

Sernik na zimno z truskawkami

Wspaniały deser na wszystkie okazje upalnego lata. Delikatne, kremowe orzeĽwienie na lekkim biszkopcie. Bardzo polecam.

sernik na zimno z truskawkami

 

Składniki na biszkopt:
2 jajka
10 dkg cukru
10 dkg m±ki
cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku
szczypta soli
2 łyżki zimnej wody

Masa serowa:
1 kg twarogu zmielonego
1 duży kubek jogurtu greckiego (400g)
4 łyżki stołowe żelatyny( w czasie upałów warto użyć 1 łyżkę więcej)
20 dkg cukru pudru
Cukier waniliowy

Dodatkowo:
0,5 kg pokrojonych truskawek
2 galaretki truskawkowe

Sposób wykonania:
2 białka ubić, dodawać sól, 2 łyżki zimnej wody, nadal ubijaj±c dodawać cukier i żółtka. Dosypywać po trochu m±kę wymieszan± z proszkiem i delikatnie wymieszać łyżk±. Wyłożyć do formy z odpinanymi bokami (25x25 cm) piec około 30 minut w temperaturze 160oC – do suchego patyczka. Po upieczeniu wyj±c, wystudzić i z powrotem umie¶cić w formie. 2 galaretki rozmieszać w 3 szklankach wody, odstawić do wystudzenia.
Żelatynę rozpu¶cić w 1/3 szklanki gor±cej wody, lekko ostudzić. Zmielony ser miksować z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jogurt. Wymieszać żelatynę z kilkoma łyżkami masy serowej i cały czas miksuj±c dodawać stopniowo do całej masy. Szybko, ale delikatnie wmieszać pokrojone truskawki. Masę serow± wyłożyć na wystudzony biszkopt, równo rozsmarować. Zalać lekko tężej±ca galaretka i wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

niedziela, 15 czerwca 2014, flusso
Komentarze
2014/06/16 21:24:08
uwielbiam takie serniki
-
2014/06/26 10:01:13
Ale mi narobiła¶ smaka tym sernikiem :-)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów