Blog > Komentarze do wpisu

Pierniczki Brukowce

Pierniczenie czas zacz±ć ;) Coraz trudniej, znaleĽć takie pierniczki jakich jeszcze nie próbowałam, ale dogrzebałam się paru propozycji. Na pierwszy ognień poszły pierniczki brukowce. Przepis kr±ży na wielu blogach, ja cytuję za Dorotus. Bardzo przyjemna masa, sympatycznie lepione kuleczki ładnie Wam wyrosn±. Trochę za daleko od siebie je poukładałam, więc się nie poprzytulaly - pamiętajcie żeby układać je nie dalej niż 1 cm od siebie. Kawowy lukier dodaje im nietypowego aromatu. Ja swoich nie nadziewałam, ale może skuszę się na następn± porcję z nadzieniem.  Polecam!

pierniczki brukowce

Składniki (na blaszkę 33 x 26 cm):
500 g m±ki pszennej
200 g cukru
100 g miodu
1 jajko
50 g masła, w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:
marmolada lub powidła ¶liwkowe

W niedużym garnuszku umie¶cić 2 łyżki cukru, skarmelizować (pozostawić na ¶redniej mocy palnika, nie mieszaj±c, czekaj±c aż cukier się rozpu¶ci i otrzymamy złoty karmel). Wlać 1/3 szklanki wody, uwaga: karmel zareaguje bardzo gwałtownie! Zagotować, mieszaj±c, do rozpuszczenia się karmelu. Dodać pozostały cukier, miód, przyprawę korzenn±, zagotować, wymieszać do rozpuszczenia się cukru, odstawić do wystudzenia.
W misie miksera umie¶cić m±kę pszenn± wymieszan± z sod± oczyszczon±, jajko, masło. Wlać wystudzon± mieszankę i zmiksować do poł±czenia (lub wyrobić ręcznie). Przykryć, odstawić na pół godziny w temp. pokojowej.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielko¶ci orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, nadziewać marmolad±, sklejać i formować w kulkę. Układać na blaszce w 1 cm odstępach (podczas pieczenia powinny się zetkn±ć).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 20 minut lub do lekkiego zarumienienia. Wyj±ć, polukrować.

pierniczki brukowce


Kawowy lukier:
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
2 - 3 łyżki wrz±cej wody

Kawę rozprowadzić w wodzie. Dodać cukier puder i rozetrzeć grzbietem łyżki do uzyskania gładkiego lukru. Gęsto¶ć lukru regulować dodatkiem wody lub cukru pudru.

Smacznego!

pierniczki brukowce

 

Przepis z przyjemno¶ci± doł±czam do Festiwalu Pierniczków Majanki :)

Festiwal

 

 

Je¶li kto¶ z Was jeszcze nie nastawił piernika staropolskiego, to już ostatni dzwonek!

niedziela, 01 grudnia 2013, flusso
Komentarze
2013/12/02 15:49:23
ojej jakie one fajne
-
2013/12/02 16:56:22
Piękne s±! Nie robiłam takich jeszcze.
Może się skuszę.
A wiesz, że 5 grudnia u mnie Festiwal Pierniczków? Zapraszam! :)
majanaboxing.blox.pl/2013/11/7-Festiwal-Pierniczkow-zaproszenie.html
-
2013/12/07 10:51:16
Bardzo fajne i takie pulchniutkie :-)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów