Blog > Komentarze do wpisu

Truskawkowa pianka

Lekka puchata truskawkowa pianka, kawałki owoców, cieniutki biszkopt. Wszystko pięknie schłodzone - w sam raz na dzisiejszy upał.  Polecam :)

Truskawkowa pianka

 

Biszkopt składniki:
1 jajko
5 dkg cukru
5 dkg m±ki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka zimnej wody

Sposób wykonania:
Białko ubić na sztywn± pianę, doda 1 łyżkę wody, cukier i dalej ubijać. Do piany delikatnie wmieszać żółtko oraz m±kę zmieszan± z proszkiem. Piec  15-20 minut w temperaturze 160oC (tortownica  26 cm).

Pianka składniki:
2 galaretki truskawkowe
1/2 l mleka zagęszczonego , niesłodzonego
20 dkg pokrojonych truskawek

Sposób wykonania:
2 galaretki rozpu¶cić w 1/2 l wody, wystudzić.  Kiedy zacznie lekko gęstnieć wlać mleko i ubijać około 15 minut mikserem , aż wyraĽnie zwiększy objęto¶ć i  uzyska lekk± konsystencję pianki. Wrzucić pokrojone truskawki,  wymieszać łyżk± i  szybko wylać na biszkopt. Wstawić na 3 godziny do lodówki.

Smacznego! 

Truskawkowa pianka

pi±tek, 21 czerwca 2013, flusso
Komentarze
2013/06/21 21:55:39
pyszniutko wygl±da
-
2013/06/21 23:39:13
Jaka ¶liczna ta pianka, lekka i słodziutka, na upał genialna :D
-
2013/06/22 22:15:59
U mnie już nie ma upałów, ale na tak± piankę zawsze mam ochotę:)
-
2013/06/23 12:51:32
Musi rozpływać się w ustach :)
-
2013/06/29 23:15:17
Przepysznie się prezentuje. Zjadłabym :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów