Blog > Komentarze do wpisu

Kostka cappucino

Wydawałoby się, że niby nic nadzwyczajnego, ot zwykłe ciasto ze śmietaną i odrobiną kawy. Nic bardziej mylnego, to ciasto smakuje obłędnie. Spróbujcie, a zobaczycie, że ciężko się od niego oderwać. Przepis cytuję za Dorotus, chociaż piekąc zwiększyłam sobie proporcje o połowę. Polecam!

Kostka cappucino

Składniki na ciasto:
5 dużych jajek
125 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub mikrofali
125 g masła, miękkiego
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej (proszku)
150 g drobnego cukru do wypieków
125 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować do masy. Dodać cukier, zmiksować. Białka oddzielić od żółtek. Po kolei do masy czekoladowej wbijać żółtka, miksując po każdym dodaniu.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać do masy i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ciasto przełożyć do kwadratowej formy o boku 23 cm (lub tortownicy o średnicy 24 cm), wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170ºC przez około 25 - 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto dokładnie wystudzić, przekroić wzdłuż na dwa blaty.

Jeśli robicie ciasto w większej blaszce niż podana, ciężko będzie je przekroić wzdłuż ze względu na rozmiary, warto ciasto podzielić na dwie części i każdy blat upiec osobno, około 12 - 15 minut, do suchego patyczka.

Blaty można naponczować.

Masa cappucino:
250 g serka macarpone
250 g śmietany kremówki
3 płaskie łyżeczki żelatyny
60 g kawy cappuccino (proszku)
3 łyżki drobnego cukru do wypieków (lub więcej/mniej - zależy to od cappucino)

Serek mascarpone zmiksować lub wymieszać dokładnie z cappucino.

Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody, przestudzić.

Kremówkę ubić na sztywno. Powoli dodawać cukier i dalej miksować. Wlewać przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Ubitą masę dodać do serka mascapone i zmiksować lub wymieszać.

Na górę:
250 ml śmietany kremówki
1 łyżka drobnego cukru do wypieków
20 g kawy cappucino (proszku)

Kremówkę ubić na sztywno. Wsypać cukier i ubić.

Wykonanie:
Wystudzone ciasto przełożyć kremem cappucino, na wierzch wyłożyć ubitą kremówkę, oprószyć cappucino. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem pokroić w kostkę.

Smacznego!

Kostka cappucino

sobota, 24 listopada 2012, flusso
Komentarze
2012/11/24 22:59:20
pyszny kawał ciacha :)
-
2012/11/24 23:43:04
rewelacyjnie wygląda; musi wspaniale smakowac
-
2012/11/24 23:49:44
Palce lizać taka kostka. Mniam! :-)
-
2012/11/25 09:05:59
Nominowałam cie do liebster blog. Po szczegóły zapraszam do mnie.

Ps. Masz świetny blog!
-
2012/11/25 09:54:46
jak ma kawe to kocham kocham kocham:)
-
2012/11/25 21:46:52
Cudne !!!!!!!!!!!
-
Gość: edat, *.punkt.opole.pl
2012/11/25 22:06:37
Robiłam to ciacho kilka razy, jest obłędnie pyszne !!!!!!
-
Gość: aVes, *.sileman.net.pl
2012/11/26 01:52:08
Doskonałe, pyszne ciasto! :)
-
2012/11/27 18:34:17
Apetyczne!
-
Gość: gin, *.flatrate.dk
2012/11/28 20:04:07
Uwielbiam smak kawy w ciastach! :)
-
2012/12/02 21:06:35
Na pewno wypróbuję, to moje smaki :)
-
2012/12/05 11:32:04
Prezentuje się pięknie :-)
-
2012/12/27 14:25:19
Dziekuję Wam wszysktim za miłe komentarze i pozdrawiam serdecznie :)
-
Gość: STOKROTA, *.ibd.gtsenergis.pl
2014/06/19 18:33:47
Czy ubita śmietana wytrzyma bez żelatyny ??? nie siądzie po kilku godzinach ??? Mam wątpliwości . Ale zaraz NAPEWNO JEST PYSZNE....
-
2014/06/22 13:21:05
@STOKROTA: nie dodawałam, bo w przepisie u Dorotus jej nie było. Myślę, że nie siadła dlatego, że jest na samej górze i już nie jest niczym obciążona.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów