Blog > Komentarze do wpisu

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonk±

Aronia  w towarzystwie jabłek łagodnieje i przestaje być kwa¶na i cierpka, a więc do szarlotki w sam raz  Tym razem polecam placek krucho-drożdżowy. Koniecznie z filiżank± ulubionej herbaty ;)

Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonk±

Składniki na ciasto:
30 dkg m±ki
10 dkg cukru pudru
10 dkg masła
2 żółtka
3 dkg drożdży
1/2 szklanki ¶mietany
cukier waniliowy

Dodatkowo:
1kg jabłek
szklanka aronii

Kruszonka:
5dkg m±ki, 3dkg zimnego masła, 2dkg cukru – zagnie¶ć krótko, tak by powstały „okruchy”

Sposób wykonania:
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jak zawsze polecam malakser). Aronię opłukać, osuszyć. M±kę posiekać z masłem, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, drożdże roztarte z cukrem, ¶mietanę. Zagnie¶ć ciasto. Je¶li będzie zbyt  gęste dodać  trochę więcej ¶mietany. Wałkować na grubo¶ć ok. 1 cm, przełożyć do blachy. Starte jabłka ułożyć na cie¶cie, na górze rozsypać aronię. Posypać kruszonk±. Zostawić przykryte do wyro¶nięcia. Piec około 35 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!


Placek jabłkowo-aroniowy z kruszonk±

niedziela, 14 paĽdziernika 2012, flusso
Komentarze
2012/10/14 18:25:12
Wygl±da obłędnie. Zapraszam do mnie.
-
2012/10/15 17:57:00
O tak, tak, idealny do herbaty:)
-
2012/10/15 20:02:13
ojj takiego placka chętnie bym sobie teraz zjadła ;)
-
2012/12/01 13:11:03

@pao77: Dziękuję :)

@nemisiek, @izaa_a: Częstujcie się :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów