Blog > Komentarze do wpisu

Szarlotka z kładzion± kruszonk±

Dobra, „stara” szarlotka, która smakuje nam w domu od lat. Kwaskowe jabłka nadaj± jej wyrazistego smaku, a „kładziona” kruszonka  dodaje urody. Polecam!

Szarlotka z kładzion± kruszonk±

Składniki:
40 dkg m±ki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli

Kruszonka:
10 dkg maki, 5 dkg masła, 5 dkg cukru pudru

Dodatkowo:
1 kg kwa¶nych jabłek
3 łyżki cukru

Sposób wykonania:
M±kę wymieszać z cukrem, sol± i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnie¶ć szybko gładkie ciasto. Można sobie ułatwić pracę i wszystkie składniki wymieszać malakserem. Schłodzić  1/2 godziny w lodówce, następnie rozwałkować i wyłożyć na blaszkę (24x28 cm). Podpiec na jasny kolor w  temperaturze 180oC. Jabłka zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (tu również polecam malakser), dodać cukier i rozłożyć na  podpieczonym cie¶cie. Kruszonkę zagnie¶ć, odrywać kawałki, lekko spłaszczać i układać na jabłkach. Wstawić do piekarnika i piec jeszcze około pól godziny.

Smacznego!


Szarlotka z kładzion± kruszonk±

czwartek, 27 wrze¶nia 2012, flusso
Komentarze
2012/09/28 06:44:00
Nie ma to jak dobry kawałek szarlotki:)
Miłego dnia.
-
2012/09/28 08:12:21
ależ apetycznie wygl±da; chętnie bym sobie do kawy kawałek ukroiła
-
2012/10/15 19:13:11
@Dziękuję Dziewczyny, częstujcie się :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów