Blog > Komentarze do wpisu

Cytrynowe babeczki

Moje ulubione babkowe ciasto cytrynowe, w nowej miniaturowej odsłonie. Babeczki wychodz± ¶liczne, wcale nie takie malutkie - powiedziałabym że takie na konkretnych parę kęsów. Jedyna ich wad± (chociaż aż dziwnie nazywać mi to wad± ;) jest to, że bardzo mocno wyrastaj± (trochę z "górk±" któr± potem musiałam ¶cinać, żeby babeczka równo stała). Polecam !

Cytrynowe babeczki

Składniki:
1 kostka miękkiego masła
2 i 3/4 szklanki m±ki
1 szklanka cukru pudru
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:
Foremkę na babki wysmarować masłem i wysypać bułk± tart±.
Masło utrzeć z cukrem, miksuj±c dodawać na przemian po jednym jajku i m±kę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Wyłożyć ciasto do foremki na babki. Piec około 1/2 godz. w temperaturze 170oC.

Smacznego!

Cytrynowe babeczki

niedziela, 01 kwietnia 2012, flusso
Komentarze
2012/04/01 08:15:00
ale fajnie wygl±daj± :)))
-
2012/04/01 10:27:29
Cudne s± cytrynowe babeczki. Bardzo lubię takie smaki:)
Pozdrowienia
-
2012/04/01 10:31:51
¦liczniutkie!
-
2012/04/01 13:55:44
orzeĽwi±j±ce i lekkie.
piękne maluszki, idealnie się sprawdz± jako babeczka do ¶więconki.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów