Blog > Komentarze do wpisu

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

Zachciało mi się p±czków i wymy¶liłam sobie że zrobię takie malutkie. Znalazłam przepis Gordona i kiedy otwarłam już opakowanie m±ki, co¶ mnie tchnęło, że jest on jednak do¶ć dziwny. Na ok. szklankę m±ki Gordon proponuje aż 5 jajek, co przy założeniu że u mnie w domu nie ma sensu piec z mniej niż 1kg, daje nam 15. W przepisie nie było też mleka. Zaczyn robiony jest z do¶ć dużej ilo¶ci m±ki i wody. Opis sugeruje zrobienie zaczynu i dodanie drożdży jeszcze do ciasta wła¶ciwego, ale nie jest to napisane wprost. Ostatecznie więc stanęło na tym, że robię po swojemu, a  po modyfikacjach z Gordonem moje p±czusie maj± tyle wspólnego, że leż± na spodeczku filiżanki z jego kolekcji, która znalazłam w tym roku pod choink± ;)

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

Składniki:
1,25kg m±ki
40g drożdży
20dkg cukru pudru
10dkg roztopionego i wystudzonego masła
1,5 szklanki ciepłego mleka
7 roztrzepanych żółtek
łyżeczka soli
łyżeczka cukru

Sposób wykonania:

Z drożdży, cukru i odrobiny mleka i m±ki zrobić zaczyn i pozostawić do wyro¶nięcia. M±kę zmieszać z cukrem pudrem, sol± dodać żółtka, mleko (nie wlewać całego a tyle ile przyjmie m±ka) i zagniatać ciasto tak długo aż zacznie odchodzić od ręki i miski. Na samym końcu dodać masło. Odstawić ciasto do wyro¶nięcia na około godzinę w ciepłym miejscu, nakryte ¶ciereczk±. Wyro¶nięte ciasto przegnie¶ć jeszcze raz i formować z niego kulki (ja następnym razem spróbuję wałkować i wycinać kółeczka, gdyż kulki nie wychodz± idealne). Smażyć na gor±cym oleju aż się zrumieni±. Ja smażyłam w otwartej frytkownicy, w temp. ok 170oC.

Podawać można:

- polukrowane (warto się wspomóc pomarańczk± i wykałaczkami)

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

- oprószone cukrem-pudrem

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

- lub mieszank± cukru-pudru i cynamonu  w zależno¶ci od tego co kto lubi  ;)

Mini p±czusie i Gordon Ramsay

Smacznego!

Mini p±czusie i Gordon Ramsay




pi±tek, 20 stycznia 2012, flusso
Komentarze
2012/01/20 06:47:31
Cudne te p±czusie! A ostatnie zdjęcie the best hehe;D
Gordon zza filiżanki:)
pozdrowienia
-
Go¶ć: aves, *.sileman.net.pl
2012/01/20 16:13:40
Suuuuuuuper :)
-
2012/01/20 18:27:41
słusznie się Ramsey schował, bo Twoje p±czucie wygl±daj± ¶wietnie :)
-
2012/01/21 15:44:36
Jakie super p±czusie :-) a jak ciekawie podane, przyznam się, że nie robiłam nigdy p±czków, jako¶ nie mam odwagi :-( boje się, że mi nie wyrosn±, Twoje wygl±daj± super, pozdrawiam :-)
-
2012/01/21 16:23:58
ale ladniutkie Ci wyszly te paczusie, az slinka cieknie:)
-
2012/01/22 08:31:51
sliczne!!! a te polukrowane ojjj zjadlabym je wszystkie :):)
-
2012/01/24 12:55:46
@majanaboxing: Dzięki :) Gordon się schował :D Pozdrawiam!

@aves: Żałuj, że nie jadłe¶ :P

@zawsze.oliwek: Dziękuję :)

@agattekh: Ja się długo przymierzałam do drożdżowego ciasta, ale jako¶ póki co się udaje i na prawdę miło się z nim pracuje :)

@kulinarnespotkania: Dziękuję, częstuj się :)

@izaa_a: O tak, ja też najbardziej lubię te polukrowane :D
-
2012/01/25 22:58:42
Mini - Rozpusta powiadasz? ;-)) Jestem 'za' ;-D


www.przysmakiewy.pl
-
2012/01/29 10:08:17
@Biedr_ona: P±czusie mini, ale rozpusta chyba maxi :D
-
2012/01/30 13:45:12
Heh, nie ma to jak ciekawy przepis :] Moja mama ostatnio znalazła taki dziwaczny przepis na bigos, już już miały¶my go zrobić, ale ostatecznie stwierdziły¶my, że mamy jednak ochotę na tradycyjny, który wszyscy lubi± :] Z eksperymentami trzeba uważać, żeby rodzina się za bardzo nie wkurzyła, je¶li nie wyjd± tak, jak wszyscy lubi± ^^' Mój m±ż czasem zgadza się na próbowanie czego¶ nowego, ale czę¶ciej woli klasykę gatunku, to co zna i lubi :]
P±czuszki s± przeurocze, na jeden kęs, idealne do karnawałowej kawki :D
-
2012/01/30 21:06:33
@Toczka: Dziękuję za tyle pochwał w imieniu p±czuszków :) Z tymi przepisami faktycznie tak czasem jest że ciężko sobie wyznaczyć granice pomiędzy eksperymentem a klasyk± :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów