Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto jabłkowe z masą budyniową

Około 4 lata temu, Bożenka przyniosła do pracy ciasto. Ciasto którego smak i wygląd został mi w pamięci do dziś, a jakoś tak się złożyło, że nigdy później takiego nie miałam okazji zjeść, ani też sama zrobić. To jednak jedno z tych, które tak długo za mną chodziły aż w końcu się na nie skusiłam. Problem w tym, że z nas dwóch pamiętam to ciasto tylko ja ;) Co oczywiście oznaczało mały problem z przepisem ;) Dostałam co prawda jakieś przepisy na jabłeczniki, kilka też znalazlam w sieci, ale ostateczie zdając się na własną pamięć i intuicję spróbowałam coś zdziałać i wydaje mi się że jest bardzo bliskie ideału! Orzeźwiające jabłka w galaretce, na lekkim biszkopcie, pokryte kremem budyniowym. Pycha! Polecam :)


Ciasto jabłkowe z masą budyniową

Składniki na biszkopt:
4 jajka
20 dkg cukru
20 dkg maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Szczypta soli

Krem budyniowy
2 budynie
1/2 l mleka
1 kostka miękkiego masła
6 łyżek cukru

1kg jabłek – obranych i pokrojonych w drobna kostkę
kilka łyżek wody
3 galaretki cytrynowe

1 czekolada

Sposób wykonania:
Budynie ugotować bez cukru i pozostawić do wystudzenia. Należy przykryć szczelnie folią – przykleić do budyniu, dzięki temu nie będzie kożucha. Białka ubić z dodatkiem soli, dodać 4 łyżki zimnej wody, nadal ubijać dosypując stopniowo cukier. Do piany delikatnie wmieszać po jednym żółtku oraz mąkę  z proszkiem (po trochu). Wyłożyć do foremki (24x28 cm) i piec 25 minut w temp. 160oC.  Jabłka zagotować krótko z niewielką ilością wody, wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i ostudzić. Gdy zaczną gęstnieć wyłożyć na zimny biszkopt i równo rozprowadzić. Wstawić do lodówki. Masło z cukrem utrzeć na puszystą masę, dodawać po łyżce budyniu i miksować.  Gotowy krem rozłożyć na jabłkach z galaretką. Rozsmarować. Na górę zetrzeć drobno czekoladę.

Smacznego! 

Ciasto jabłkowe z masą budyniową

niedziela, 30 października 2011, flusso

Komentarze
2011/10/30 17:01:39
Wygląda bardzo elegancko i smakowicie
-
2011/10/30 17:03:01
No to sie dzis zgadalysmy:)))ale fajny zbiego okolicznosci...ciasta bardzo podobne:)pozdrawiam telepatycznie:)
-
2011/10/30 17:20:26
pyszności, fajne są takie ciasta
-
2011/10/30 19:48:20
Wygląda przepięknie. I jaka ładna masa!:)
-
2011/10/30 20:02:47
wyglada bardzo apetycznie.uwielbiam połaczenia jabłko-budyń~!
-
2011/10/30 21:23:45
Robiłam tak tort - pycha!
-
2011/10/30 21:33:19
-
2011/10/31 08:12:09
wooow pięknie wygląda Twoje ciasto
-
2011/10/31 09:30:33
Bardzo ładnie się prezentuje. Elegancko wręcz.
Pozdrawiam:)
-
2011/10/31 15:27:49
Uwielbiam to ciasto. Muszę zrobić, bo już dawno go u mnie nie było :)
-
2011/10/31 19:36:14
Nie ma co! Częstuję się po mojej nieobecności ;-))


www.przysmakiewy.pl
-
Gość: aVes, host-5db0db8c.sileman.net.pl
2011/10/31 22:03:49
Boooskie :)
-
2011/11/01 16:16:41
@lutka40: Dzięki :)

@ewa-jka: Pozdrawiam również :D
@zauberi: Dziękuję :)

@aciri: A jak smakuje! Dzięki :)
@nathalia8: Dzięki, ja też bardzo lubię takie mokre ciasa :D

@pinkcake: Masz rację, pycha :D

@karmel-itka: Babcia wie co dobre :D

@izaa_a: Dziękuję :)

@majanaboxing: Dziękuję :))

@mania179: Nie ma na co czekać, tylko zrobić i zajadać :)

@Biedr_ona: Smacznego :D

@aVes: No ja myślę :D
-
2011/11/01 23:36:38
Ostatnio robiłam szarlotkę z budyniem i bardzo nam smakowało wiec podejrzewam że to ciacho też musi być pyszne:-)
-
2011/11/04 10:13:53
To bym zjadła...Taką solidną porcję do kawy :)
-
2011/11/06 21:48:06
@judik1119: Oj było pyszne :) Fajne są takie ciasta z budyniem prawda? :)

@szarlotek: Częstuj się, smacznego!
-
2011/11/25 18:16:03
Zrobiłam.Było pyszne !!!!!
-
2011/11/26 12:13:54
@kasiapor: Nawet nie wiesz jak mi miło, że upiekłaś :)
-
Gość: -Beata-, olimp.tvtom.pl
2012/09/02 00:11:36
możesz zaczynać się bać:-) zaczynam moją przerwę w pieczeniu prawie dwuletnią od Twoich ciast. Na pierwszy ogień poszło właśnie to. No Kochana specjalnie kupiłam formę do ciasta o wymiarach które podałaś i wydaję mi się że mogłam zrobić w standardowej prostokątnej ok 24x36 bo biszkopt wyszedł dość wysoki (wyższy od Twojego). Lepiej by się jadło na mniejszym spodzie, ewentualnie przeciąć biszkopt i przełożyć masą budyniową.
Musisz czasem brać pod uwagę że laicy tak jak ja np:) raczkują w pieczeniu i ważne są dość prozaiczne porady. Dodałam masło do budyniu i wszystko było fajnie póki nie włożyłam ciasta do lodówki. Po nocy okazało się że masło się ścięło i z masy zrobił się budyń z kawałkami masła (wygląd jakby się zważyło:p) może to dlatego że dałam osełkę?:/ ale na pewno się nie zraziłam zrobię je jeszcze raz bo jabłka z cytrynową galaretką rewelacja.
-
2012/09/03 21:59:29

@-Beata-: Boję się :P Cieszę się z Twojego pieczeniowego nawrócenia ;) Co do budyniu, nie mam pojęcia co mogło pójść nie tak. Po całej nieprzespanej nocy, wymyśliłam, że może łączyłaś ciepły budyń z masłem, i dlatego po wstawieniu do lodówki się oddzieliły od siebie. Żaden inny logiczny argument nie przychodzi mi do głowy. Nie mniej, po zdjęciach które dziś mi wysłałaś wnioskuję, że za drugim podejściem budyń już nie robił psikusów, bo ciasto wyszło Ci super :) Mam nadzieję że również tak smakowało!
-
Gość: , 78.8.38.20*
2012/10/16 21:11:28
a ja własnie piekę ;))
-
Gość: Ja, 178.183.145.249.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2012/11/10 21:29:19
Zrobiłam to ciasto 1go listopada bo zaprosiłam kilka osób, mówili że dooobre ;) ale ja nie byłam z niego zadowolona bo z tak małą ilością mleka w budyniach i wody w 3 ! galaretkach wyszedł placek po zażyciu stoperanu! Masa budyniowa wg wszystkich smakowała jak jakiś serek i pytali jaki to ser, no a galaretka z jabłkami smakowała jak koncentrat cytrynowy. Tam chyba powinno być 3 szklanki wody a nie 3 łyżki. No i masa budyniowa z innego przepisu, bo zawsze mi dobra wychodziła do tej pory. Placek do rozcieńczenia.Pozdrawiam
-
2012/11/16 19:55:13
@Gość: I co, smakowało? ;)

@Ja: Bardzo się cieszę, że upiekłaś to ciasto,tym bardziej że Twoim gosciom smakowało. Szkoda tylko, że Tobie nie posmakowało. Przepis jest naprawdę w porządku i wielokrotnie wypróbowany. Seredcznie pozdrawiam ;)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów