Blog > Komentarze do wpisu

Pavlova z truskawkami i białą czekoladą

Co może być lepszego w Dzień Dziecka, niż ogromna beza, tona śmietany, pierwsze gruntowe truskawki i biała czekolada? Wszystko to na nowiutkiej paterze za którą jeszcze raz pięknie dziękuję koleżankom i kolegom z referatu ;) Myślę że żadnej reklamy moja truskawkowa Pavlova nie potrzebuje, nawet chyba nie muszę polecać, poleca się sama ;)


Pavlova z truskawkami i białą czekoladą


Składniki:
szklanka białek (z 8 jajek)
20dkg cukru pudru
1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej
1 łyżka stołowa soku z cytryny lub octu
szczypta soli

400ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
1 biała czekolada

Sposób wykonania:
Białka ubić na sztywna pianę z dodatkiem soli, dodawać po trochu cukier puder zmieszany z mąką ziemniaczaną, na koniec ocet lub sok z cytryny stale ubijając. Pianę wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształtując na środku kształt koła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i od razu ustawić temperaturę na 140oC. W zależności od piekarnika piec 1,5 – 2 godziny. Kiedy góra się podsuszy, można przykryć folią aluminiową, aby się zanadto nie rumieniła. Pod koniec pieczenia folię usunąć, a bezę studzić w lekko uchylonym, wyłączonym piekarniku.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Płynną, ale ostudzoną żelatynę po trochu dodawać do śmietany i delikatnie mieszać, można robotem na najniższych obrotach. Jeśli ktoś jest niechętny żelatynie :) to można użyć zagęstnika. Upał sprawia, że śmietana potrzebuje ”wsparcia” :) Śmietanę rozłożyć na bezie, obsypać  startą białą czekoladą i ozdobić truskawkami. Najlepiej podawać od razu :)

Smacznego! 

Pavlova z truskawkami i białą czekoladą

środa, 01 czerwca 2011, flusso
Komentarze
2011/06/01 15:11:16
faktycznie poleca się sama :) pychotka :)
-
2011/06/01 16:03:38
nigdy jeszcze nie robiłam tego deseru, ale mam zamiar :) pysznie wygląda
-
2011/06/01 16:40:19
uwielbiam ten deser...;):) ajjj jakie apetyczne zdjęcia...;)
-
2011/06/01 17:02:36
Piękna w przekroju! Wzorcowa! :)
-
2011/06/01 17:25:58
Tyle razy już odwlekałam to ciasto, ale już dłużej chyba nie mogę! To nie do pomyślenia, żeby taki wielbiciel bezy jak ja, do tej pory jeszcze nie spróbował Pavlowej!
-
2011/06/01 17:47:15
Obłednie wyszła zwłaszcza w przekroju :)
-
2011/06/01 20:03:29
czemu Ty tak daleko mieszkasz? Takie wspaniałości u Ciebie:)
-
Gość: niepokornik, *.adsl.inetia.pl
2011/06/01 20:21:29
Pięknie się prezentuje i z pewnością jest przepyszna!
-
2011/06/01 22:17:44
niebiańska!
och, moge chociaż kawałeczek?
-
2011/06/01 23:08:40
Przepysznie się prezentuje!:)
-
2011/06/02 10:03:18
niesamowita jest! prawdziwie letnia :)
-
2011/06/02 13:38:17
@maamusi: Dziękuję ;)

@zauberi: Dziękuję, ja robiłam ją pierwszy raz i żałuję że tak późno się za nią zabrałam :)

@izaa_a: Dziękuję, ja też już uwielbiam :)

@gotujebolubi: Cieszę się, bo to moje pierwsze podejście :)

@Ola: Ja się w końcu za nią zabrałam, i jestem zachwycona :)

@kuchennefascynacje: Dziękuję, starałam się :)

@basiap-p: To może chociaż wirtualnie się poczęstujesz? :)

@niepokornik: Dziękuję, oj była pyszna :)

@karmel-itka: Oj częstuj się, nawet dwoma, po jeden chyba szkoda sięgać :)

@majanaboxing: Dziękuję :)

@justmydelicious: Dziękuję, o tak - lato na talerzu :)
-
2011/06/02 19:02:08
Prezentuje się niesamowicie
-
2011/06/02 21:11:40
Rewelacyjna ... smaka mi narobiłaś, że hej !:)

Pozdrawiam :)
-
2011/06/02 21:24:15
Wspaniała..i z czekoladą...Już mi ślinka cieknie:)
-
2011/06/03 07:31:42
Zapraszam Cię do mnie na bloga do konkursu, w którym do wygrania super piekarnik gotowaniecieszy.blox.pl/2011/05/Konkurs-z-firma-Amica.html
Pozdrawiam ciepło i życzę miłego dnia :)
-
2011/10/28 22:03:29
@lutka40, @anytsujx, @nathalia8, @kasiaaaa24: Dzięki dziewczyny, Pozdrawiam! :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów