Blog > Komentarze do wpisu

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką

Gdyby przed laty poczciwemu rabarbarowi przepowiedziano jaką zrobi karierę toby się mocno zadziwił. Okrutnie kwaśne warzywo niepodzielnie króluje wczesną wiosną w słodkich wypiekach. Polecam tradycyjne drożdżowe ciasto z tym przysmakiem, koniecznie z kruszonką. Pyszne :)

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Składniki:
30dkg maki
2 dkg świeżych drożdży
niepełna szklanka mleka
2 żółtka
8 dkg cukru
5 dkg masła - roztopić
szczypta soli

1/2 kg rabarbaru
2 łyżki cukru

Na kruszonkę:
10 dkg maki
5 dkg masła
5dkg cukru pudru

Sposób wykonania:
Zrobić zaczyn – drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, dodać ok. 10 dkg maki i mleka tyle by zaczyn miał gęstość śmietany. Odstawić  w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – powinien podwoić objętość.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać mąkę z solą, rozczyni resztę mleka. Wyrabiać ciasto, aż zaczną powstawać pęcherzyki powietrza. Wtedy stopniowo dodawać rozpuszczone masło i jeszcze chwile wyrabiać – powinno odchodzić od ręki. Ciasto lekko oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Umyty i osuszony rabarbar pokroić w cienkie kawałki i krótko (żeby się nie rozpadł)przesmażyć z 2 łyżkami cukru.
Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść palcami.
Kiedy ciasto podwoi objętość delikatnie rozwałkować i umieścić w oprószonej mąką blaszce. Na ciasto wyłożyć rabarbar i posypać obficie kruszonką. Piec 30-35 minut w temperaturze 180oC. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Placek drożdżowy z rabarbarem i kruszonką


Przepis jest moją propozycją do akcji:

sobota, 07 maja 2011, flusso

Komentarze
2011/05/07 21:32:21
Ja te dziś poczułam sentyment do rabarbaru...
-
2011/05/07 21:48:09
o tak, rabarbar króluje na wiosnę :) ja dziś piekłam torcik rabarbarowy, a Twój placek pyyyysznie wygląda!
-
2011/05/07 22:13:43
no to ja się wybieram w poniedziałek po rabarbar, Może już będzie:)
-
2011/05/07 22:33:02
właśnie zakupiłam dzisiaj rabarbar i zastanawiałam się co tu z niego upichcić,a tu taki piękny placuszek u ciebie!super:)
-
2011/05/07 23:26:03
U mnie jeszcze rabarbaru nie ma, na razie więc popatrzę na Twoje ciasto :). Wygląda tak... domowo i swojsko, mmm...
-
2011/05/07 23:29:01
Kocham rabarbar! Cudowne ciasto zrobiłaś :) Uwielbiam takie.
Pozdrawiam Cię serdecznie:)
-
2011/05/07 23:45:52
Rabarbar..mniam...zawsze:)
-
2011/05/08 08:51:27
Jakie ładne zdjęcie, takie domowe ciasto z dużej blachy :) I rabarbar - ja tez robiłam z nim ciasto, tylko szarlotkę. I też z kruszonka, tylko troszkę inną :)
pozdrawiam wiosennie!
-
2011/05/08 08:59:37
tradycja i klasyka.
zawsze się sprawdzają. cudowny placek!
-
2011/05/08 09:57:37
Drożdżowe i do tego z rabarbarem - to poezja
-
2011/05/08 11:39:40
Pycha...lubię takie słodkości połączone z kwaśnymi smaczkami:)
-
2011/05/08 19:53:05
Wspaniale wygląda! ale bym zjadła takiego ciacha...
-
2011/05/08 21:14:56
Pycha!
-
2011/05/09 07:18:43
wszedzie teraz rabarbar :)
a ta propozycja bardzo kuszaca!
-
2011/05/09 12:01:10
No tak rabarbar się pojawił to czas brać się za rabarbarowe pyszności :-) Twój placuszek śliczny jest :-)
-
2011/05/09 18:12:41
cudnie wygląda...;) uwielbiam drożdżowe z dodatkami i bez;)
-
2011/05/09 18:42:45
Najlepszy! Ulubiony! Oj wiele bym dała za jeden kawałeczek:)
-
2011/05/09 19:07:15
uwielbiam rabarbarowe wypieki!!! porywam kawałeczek :)
-
2011/05/09 23:23:56
Pycha! poproszę kawałek:)
-
2011/05/10 13:46:29
ten placek bardzo spodobałby się mojej rodzinie! :)
-
2011/05/11 19:34:11
Bardzo lubię drożdżowe! Twój wygląda bardzo pysznie!!:)
-
2011/05/11 23:54:10
Wygląda smakowicie! Szkoda, że nie mogę uszczknąć choć kawałka!
-
2011/05/12 14:53:29
To jedno z tych ciast, które nigdy się nie nudzi a wręcz przeciwnie tęskni się za nim od sezonu do sezonu :)
-
2011/05/12 19:09:46
Za takie drożdżowe i to z rabarbarem to dałabym się pokroić:)
Pozdrawiam:)
-
2011/05/15 15:39:01
Drożdżowy i do tego z rabarbarem? Nie no, koniecznie muszę to zjeść ;) A ta kruszonka jest świetna.. mhmh!


www.przysmakiewy.pl
-
2011/05/15 17:58:58
@mikimama: Ja już nawet nie tylko sentyment, ale chorobę rabarbarową chyba mam :D

@zauberi: Wiosennie i rabarbarowo aż miło :) Torcik rabarbarowy brzmi zachęcająco ;)

@basiap-p: I co był? :)

@nathalia8: Mam nadzieję że upiekłaś sobie taki placuszek i smakował ? :D

@bjedronaa: Możesz się nawet poczęstować :D

@majanaboxing: Jeśli uwielbiasz to częstuj się, za chwilę podam świeżą porcję i to z truskawkami :) Również pozdrawiam :)

@trzcinowisko: Prawda? :)

@usmiecham-sie: Szarlotka? Mniam, to też takie domowe smaki :) Również pozdrawiam :)

@karmel-itka: Oj masz rację :)

@lutka40: zdecydowanie zgadzam się :)

@Śliwka burczymiwbrzuchu: Dzięki :)

@restauracjadomowa: Oj pyszne było, faktycznie kwaśny rabarbar fajnie smakuje ze słodziutką kruszonką :)

@andzia-35: Częstuj się, za chwilę będzie dokładka :)

@Grace: ;D

@Gosia: Jak wszędzie to i u mnie, a co :D

@skoraczek: Polecam, na prawdę warto :)

@izaa_a: Dziękuję! Z dodatkami najlepsze :)

@judik1119: To częstuj się, zaraz dorzucę kolejną porcję :D

@myniolinka: Smacznego :)

@burczymiwbrzuchu: Częstuj się, zaraz będzie dokładka :)

@daisydukes: W takim razie koniecznie musisz go im upiec :D

@maryjerzak: Dziękuję, ja uwielbiam ;)

@nemisiek: Poczęstuj się chociaż wirtualnie :)

@szarlotek: Oj zgadzam się z Tobą :) Nigdy się nudzi :)

@annas1964: To może zamiast Ciebie kroić, to ukroję kawałek dla Ciebie :)

@Biedr_ona: Częstuj się, zaraz będzie dokładka :D
-
Gość: Ania O, net-91-213-255-14.nsystem.pl
2011/05/20 09:34:58
Witam,

jakie są wymiary blachy, w której Pani piekła ciasto?

Z góry dziekuję za odp,

Pozdrawiam.
-
2011/05/20 14:15:11
jutro robię drożdżówkę! nie ma co :-) tylko polecę po rabarbar!
-
2011/05/25 11:38:07
@Ania O: Moja blacha ma 32x24 cm. Pozdrawiam :)

@Kabka: I jak zrobione już? :)
-
2011/06/19 08:51:10
wszystko super tylko proporcje są moim zdaniem niewłaściwe,30 dag mąki i pół litra mleka przeciez tego nawet się na ciasto nie zarobi bo zupa wyjdzie.
-
2011/07/13 17:31:31
no właśnie, zabrałam się przed chwilą i wyszła zupa, zajrzałam więc do przepisu w nadziei na znalezienie rozwiązania, niestety jeszcze go nie ma :/ no nic, spróbuję coś z tego zrobić i zobaczymy...
-
2011/07/13 21:06:42
@salamanka88: Bardzo przepraszam moja wina rośnie jak na drożdżach :) tym bardziej, że uciekł mi twój komentarz :(

@zoria_polunocznaja: Mam nadzieję, że zdołałaś uratować to ciasto. Jest mi bardzo przykro że wkradł się taki błąd, bo tego mleka miało być oczywiście mniej. Już poprawione.


-
Gość: Magda, d149-206.icpnet.pl
2012/05/26 12:38:25
Przepis denny. Ciasto nie wyszło - powstała bybyryda i zupa a nie ciasto drożdżowe. Tylko podziękować autorce za zmarnowanie składników.
-
2012/05/26 20:52:29
@Magda: Autorka niestety nie wie co poszło nie tak, bo po poprawce zrobionej rok temu przepis już jest ok i nawet wczoraj był z niego placek z rabarbarem. Autorka pozdrawia.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów