Blog > Komentarze do wpisu

Makowiec na kruchym spodzie

Masa makowa, pełna bakalii gwarantuje, że ciasto jest świąteczne i bogate we wszystko co lubimy :) Tym razem makowiec w kratkę, na cieniutkim, kruchym spodzie. Nawet zające się skusiły i przycupnęły na chwilkę :) Polecam.

Makowiec na kruchym spodzie


Składniki na ciasto:

40 dkg mąki
1/2 kostki masła
4 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
dodatkowo: 1 rozmącone żółtko do smarowania

Masa makowa:
30 dkg mielonego maku
budyń waniliowy
4 łyżki cukru
1 łyżka masła
4 łyżki miodu
5 dkg rodzynek
5 dkg posiekanych orzechów
5 dkg posiekanych migdałów
olejek migdałowy
2 szklanki wrzątku

Sposób wykonania:

Suchy mak zmielić w maszynce, następnie przełożyć do rondla i zalać wrzątkiem. Gotować ok. 5 minut (jeśli jest zbyt rzadki to trochę dłużej, gdyby był zbyt gęsty i zwarty dodać trochę wrzątku). Dodawać pozostałe składniki.
Mąkę wymieszać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Następnie dodać schłodzone masło i starannie wysiekać.  Dodać żółtka i zagnieść szybko gładkie ciasto. Wstawić na 1/2 godziny do lodówki. Około 1/4 ciasta odłożyć. Resztę rozwałkować i wyłożyć do blaszki 24x28 cm. Podpiec w 180oC przez ok. 15 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć masę makową. Odłożone ciasto rozwałkować,  kroić wąskie paski i układać na masie makowej skośną kratkę. Kratkę smarować rozmąconym żółtkiem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 1/2  godziny w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Przepis jest moją propozycją do akcji Mirabelki:

wtorek, 19 kwietnia 2011, flusso

Komentarze
2011/04/19 18:05:32
Makowiec robię na Gwiazdkę, ale taki to bym zjadła i na Wielkanoc :)
-
2011/04/19 18:28:44
pysznie wygląda, to co lubię, dużo maku :)
-
2011/04/19 18:45:03
lubię makowce w których jest przewaga masy makowej :) pyszności!
-
2011/04/19 19:54:38
Ja też makowiec robię tylko w okresie bożonarodzeniowym. Ale może pora zmienić ten zwyczaj. Babę robię przecież i na Gwiazdkę i na Wielkanoc. Podoba mi się makowiec w tym wydaniu.
-
2011/04/19 21:02:51
Piękny makowy wypiek!
-
2011/04/19 21:07:29
Robiłam taki! I co roku robię, tylko ja przepis wzięłam od mojej babci. Ale wygląda tak samo, też z kratka. Najbardziej lubię właśnie taki, z dużą ilością maku, na kruchym spodzie. Zawijańce mniej :)
-
2011/04/19 21:59:20
Lubię makowiec o każdej porze roku :)
-
2011/04/19 22:23:51
A jak ja chciałam makowiec, to Mama mi powiedziała, że to nie te święta... :D
-
2011/04/20 08:36:39
uwielbiam makowiec...;) pięknie Twój wygląda aż sobie bym zjadła:) pozdrawiam
-
2011/04/20 08:38:16
Też zrobiłam makowca na Wielkanoc ;)
-
2011/04/20 11:15:46
@grazyna00711: U nas na Gwiazdkę przeważnie jest drożdżowy strudelek :)

@zauberi, myniolinka: Wiadomo, bo mak tu najlepszy :)

@mopswkuchni: Babka na Gwiazdkę? Czemu nie :)

@mikimama: Dziękuję :)

@usmiecham-sie: Ja zawijańce też lubię, ale bardziej na Boże Narodzenie :)

@majanaboxing: Ja też :)

@Kubelek Smakowy: A my zawsze go robimy :)))

@izaa_a: Częstuj się, pozdrawiam :)

@cashmere85: O, to jednak nie tylko ja robię :)
-
2011/04/20 18:09:25
UHum.. od razu przypomniały mi się czasy dzieciństwa.. i uśmiechy z makiem między zębami ;-D



www.przysmakiewy.pl
-
2011/04/21 13:21:52
@Biedr_ona: Co prawda bez maku, ale aż się uśmiechnęłam :D
-
2012/12/22 19:46:56
Świetny przepis, wykorzystałam go i po zrobieniu ciasta zamieściłam na swoim blogu. Mam nadzieję, że nie będziesz miała mi tego za złe. Wesołych Świąt :)
-
2012/12/27 14:16:03
@Melania: Bardzo mi miło, że upiekłaś ten makowiec :) Pozdrawiam poświątecznie :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów