Blog > Komentarze do wpisu

Róże karnawałowe

Na ostatkowych stołach kwitnąco goszczą róże. Oszronione pudrem, ozdobione rubinami z konfitur i dżemów są po prostu piękne i … kuszące. Kto przećwiczył faworki przygotuje ciasto bez trudu, a formowanie róż to już czysta przyjemność

Róże karnawałowe


Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 kubeczka śmietany
6 żółtek
łyżka spirytusu (można zastąpić octem)
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżka bardzo miękkiego masła

dodatkowo :
olej do smażenia, duże płaskie naczynie (ja smażyłam we frytkownicy)
cukier puder do posypania
dżem lub konfitura do dekoracji
białko do sklejania

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z solą. Dalej lekko mieszając dodawać kolejno żółtka, śmietanę, masło, spirytus i ekstrakt waniliowy. Ciasto starannie zagnieść, na koniec kilkakrotnie mocno uderzać wałkiem – powinny się ukazać pęcherze powietrza. Dzięki temu będą bardziej kruche. Zawinąć w folię, odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wałkować bardzo cienko, wykrawać kółka w trzech wielkościach np. szklanką, literatką i kieliszkiem. Ponacinać wkoło. Środek największego kółka posmarować białkiem, położyć na nim średnie i też posmarować środek białkiem, przyłożyć najmniejsze i palcem mocno docisną środek, aby się wszystko skleiło.  Smażąc we frytkownicy należy rozgrzać olej do 180oC, jeśli w zwykłym naczyniu to należy wrzucić kawałek ciasta – gdy od razu wypłynie znaczy, że można smażyć. Wrzucać bardzo ostrożnie, najmniejszym płatkiem do spodu, kiedy się zrumieni odwracać i krótko dosmażać na rumiano. Usmażone róże osączyć układając na papierowych ręcznikach. Po wystudzeniu starannie upudrować, a na środki nakładać łyżeczką dżem lub konfiturę.

Smacznego!

Róże karnawałowe



sobota, 05 marca 2011, flusso
Komentarze
2011/03/05 19:08:00
Piękne!!
-
2011/03/05 19:20:55
Wyglądają pięknie! Nigdy nie jadłam takich rózyczek.
-
2011/03/05 20:27:48
ale piękne te róże!
-
2011/03/05 21:31:21
piękne...;) ja takich jeszcze nie robiłam...może na drugi rok;)
-
2011/03/06 01:44:26
ależ piękne, cudownie wyglądają.
idealne, jak z wystawy ;]
-
2011/03/06 01:55:41
Cudowne te rozyczki! Czestuje sie:))
-
2011/03/06 08:12:10
przepiękne. za rok na pewno je zrobię, bo są niesamowicie efektywne
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/06 09:46:02
Piękne róże! Mi na ogół brakuje cierpliwości i kończy się na tym, że smażę "górę" faworków, tych klasycznych, a na "czubek" dla ozdoby 3-4 róże ;) Pzdr Aniado
-
2011/03/06 23:11:19
ślicznie wyszły - podziwiam, że je zrobiłaś, dla mnie zawsze przepis na nie był jak czarna magia:)
-
2011/03/07 16:10:43
@russkaya, @zauberi, @karmel-itka: Dziękuję :)
@majanaboxing, @izaa_a, @kaspiecze, @nemisiek: Może się jeszcze na nie skusicie na końcówkę ostatków? :) Pyszne są, i nie sprawiają na prawdę kłopotu :)

@gosiaa99: Dziękuję, częstuj się - smacznego!

@Aniado: Dziękuję, mnie też czasem zdarzało się tak jak Tobie, piec je na raz :)
-
2011/03/20 21:49:40
O! Takie same jak byłam mała robiłam z mamą na ostatkową dyskotekę w szkole :D
Świetny blog :)
Pozwolisz, że umieszczę w ulubionych?
Pozdrawiam :)
-
2011/03/21 14:13:36
@agaska2a: Dyskoteki w szkole, to były czasy :)
Z przyjemnością zagoszczę w ulubionych, Pozdrawiam również!
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów