Blog > Komentarze do wpisu

P±czki Parzone Pani Rejentowej

Intrygowały mnie te p±czki od dawna, ale nie wiedzieć czemu miałam przed nimi jaki¶ opór. Okazało się, że niepotrzebnie. Nie sprawiaj± żadnego problemu, a „owoc pracy wyszedł przepysznej urody”. Od tych, które piekłam dotychczas różni± się tym, że jakby trochę więcej p±czka w p±czku było :) Piękne, tłu¶ciutkie, znikaj± w zadziwiaj±cym tempie. Jednym słowem – polecam!  Przepis cytuję za ksi±żk± Ewy Aszkiewicz "Słodka kuchnia polska".

P±czki parzone

Składniki:
1 kg m±ki pszennej
m±ka do podsypania stolnicy
4 dag ¶wieżych drożdży
8 żółtek
2 jajka
8 dag cukru pudru
szczypta soli
12 dag sklarowanego masła
0,5 l mleka
2 dag gorzkich migdałów
łyżeczka skórki otartej z cytryny
kieliszek 100g rumu
1 kg i 2 łyżki czystego smalcu
cukier puder do podsypania
łyżeczka cukru waniliowego

 

P±czki parzone


Sposób wykonania:

W 2 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzamy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyro¶nięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do miski sypiemy szklankę wygrzanej m±ki, zalewamy wrz±cym mlekiem, rozcieramy aż masa stanie się jednolita. Do przechłodzonej masy dodajemy drożdże, ucieramy, stawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Żółtka i jajka ucieramy z pozostałym cukrem na gęsty krem. Sparzone wrz±tkiem migdały obieramy ze skórki, siekamy, przecieramy przez sito. Do wyro¶niętej masy drożdżowej dodajemy ubite żółtka, migdały, skórkę z cytryny, sól, rum. Składniki wyrabiamy, dodajemy pozostał± m±kę  znowu wyrabiamy 8-10 min. Wlewamy płynne masło i znów wyrabiamy , aż tłuszcz zostanie wchłonięty . Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy lnian± ¶ciereczk±. Gdy ciasto podwoi objęto¶ci, nabieramy łyżk± porcję, rozsmarowujemy na dłoni, nadziewamy utart± róż±,, zlepiamy, układamy na podsypanej m±k± stolnicy. Gdy p±czki zaczn± wyrastać smażymy na smalcu pod przykryciem. Po przewróceniu na drug± stronę smażymy już bez przykrycia. Wyjmujemy na warstwę bibuły, podsypujemy cukrem pudrem.


P±czki parzone

Ja zamiast migdałów użyłam zmielonych orzechów, nadziewałam dżemem truskawkowym (bo lubię  a rum zast±piłam ekstraktem pomarańczowym. Smażyłam oczywi¶cie na oleju, we frytkownicy.

Smacznego!

 

Składniki:
1 kg m±ki pszennej
m±ka do podsypania stolnicy
4 dag ¶wieżych drożdży
8 żółtek
2 jajka
8 dag cukru pudru
szczypta soli
12 dag sklarowanego masła
0,5 l mleka
2 dag gorzkich migdałów
łyżeczka skórki otartej z cytryny
kieliszek 100g rumu
1 kg i 2 łyżki czystego smalcu
cukier puder do podsypania
łyżeczka cukru waniliowego

W 2 łyżkach ciepłego mleka rozprowadzamy pokruszone drożdże oraz łyżeczkę cukru, odstawiamy do wyro¶nięcia. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do miski sypiemy szklankę wygrzanej m±ki, zalewamy wrz±cym mlekiem, rozcieramy aż masa stanie się jednolita. Do przechłodzonej masy dodajemy drożdże, ucieramy, stawiamy w ciepłe miejsce do wyro¶nięcia. Żółtka i jajka ucieramy z pozostałym cukrem na gęsty krem. Sparzone wrz±tkiem migdały obieramy ze skórki, siekamy, przecieramy przez sito. Do wyro¶niętej masy drożdżowej dodajemy ubite żółtka, migdały, skórkę z cytryny, sól, rum. Składniki wyrabiamy, dodajemy pozostał± m±kę  znowu wyrabiamy 8-10 min. Wlewamy płynne masło i znów wyrabiamy , aż tłuszcz zostanie wchłonięty . Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy lnian± ¶ciereczk±. Gdy ciasto podwoi objęto¶ci, nabieramy łyżk± porcję, rozsmarowujemy na dłoni, nadziewamy utart± róż±,, zlepiamy, układamy na podsypanej m±k± stolnicy. Gdy p±czki zaczn± wyrastać smażymy na smalcu pod przykryciem. Po przewróceniu na drug± stronę smażymy już bez przykrycia. Wyjmujemy na warstwę bibuły, podsypujemy cukrem pudrem.

Ja zamiast migdałów użyłam zmielonych orzechów, nadziewałam dżemem truskawkowym (bo lubię  a rum zast±piłam ekstraktem pomarańczowym. Smażyłam oczywi¶cie na oleju, we frytkownicy.



Na Tłusty Czwartek polecam też:


oraz



Przepis zgłaszam do akcji:

czwartek, 03 marca 2011, flusso
Komentarze
2011/03/03 21:55:55
ten przepis jest fantastyczny!
-
2011/03/03 22:00:43
wygl±daj± smakowicie, przeraziła mnie ilo¶ć smalcu, ale na końcu przeczytałam, że smażyła¶ na oleju
-
Go¶ć: aVes, *.sileman.net.pl
2011/03/03 22:18:54
Pyszne foty, ehhh :)
-
2011/03/03 22:26:28
przepięknie wygl±daj±...;)
-
2011/03/04 06:25:39
Piękne p±czki. Po prostu:)
-
2011/03/04 19:09:19
Mimo małego przejedzenia p±czkowego, Twoich chętnie bym spróbowała :)
-
2011/03/04 19:36:49
taki spływaj±cy lukier niezwykle kusz±co wygl±da.
-
2011/03/05 17:15:20
wow. taka góra p±czków robi wrażenie!
-
2011/03/05 18:22:56
@n_ina: Dzięki :)

@basiap-p: Dzięki :) Tak, smażyłam na oleju bo jako¶ mnie ten smalec nie przekonał :)

@aVes: P±czki też były pyszne :P

@izaa_a: Dziękuję :)

@majanaboxing: Cieszę się, że Ci się podobaj± :)

@fantazjemagdyk: Częstuj się :)

@ugotujmy: Niby bomba kaloryczna, ale bez niego p±czek się nie liczy :)

@kaspiecze: Dzięki :)
-
Go¶ć: aga, *.szczecin.mm.pl
2013/02/04 12:12:41
100 g rumu to jest bardzo duuuży kieliszek (to prawie pół szklanki). Czy to nie pomyłka?
-
2013/02/10 16:23:35
@aga: Może i duuuuży ale tak było w przepisie, tak zrobiłam i nic złego się nie stało :D
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów