Blog > Komentarze do wpisu

Faworki

Polskie, niemieckie oraz litewskie chrupiące słodkie ciasteczka, wywinięte w kokardkę a następnie usmażone w głębokim tłuszczu oraz posypane cukrem pudrem. Faworki. Karnawał bez faworków się nie liczy :) U większości z Was już się pojawiają od jakiegoś czasu, więc to chyba ostatni dzwonek by pokazały się też u mnie. Chrupiące i złociste, i na wyjątkowej ręcznie robionej serwetce, za którą jeszcze raz dziękuję :)

Faworki

Składniki:
2,5 szklanki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 kubeczka śmietany
6 żółtek
łyżka spirytusu (można zastąpić octem)
łyżka ekstraktu waniliowego
łyżka bardzo miękkiego masła

dodatkowo :
olej do smażenia, duże płaskie naczynie (ja smażyłam we frytkownicy)
cukier puder do posypania

Faworki



Sposób wykonania:

Mąkę wymieszać z solą. Dalej lekko mieszając dodawać kolejno żółtka, śmietanę, masło, spirytus i ekstrakt waniliowy. Ciasto starannie zagnieść, na koniec kilkakrotnie mocno uderzać wałkiem – powinny się ukazać pęcherze powietrza. Dzięki temu będą bardziej kruche. Zawinąć w folię, odłożyć na 1/2 godziny do lodówki. Po tym czasie wałkować bardzo cienko, kroić na paski szerokości ok. 3cm i długości pozwalającej na swobodne smażenie w naczyniu. W środku pasków robić nacięcia (wzdłuż) i przeplatać faworki. Smażąc we frytkownicy należy rozgrzać olej do 180oC, jeśli w zwykłym naczyniu to należy wrzucić kawałek ciasta – gdy od razu wypłynie znaczy, że można smażyć. Wrzucać ostrożnie tyle pasków, by swobodnie pływały. Odwracać, gdy spód się zrumieni dosmażać na złoty kolor. Usmażone wykładać na półmisek wyłożony papierowym ręcznikiem by odsączyć tłuszcz. Suche i wystudzone układać w „stosik” i mocno upudrować.

Smacznego!




Na Tłusty Czwartek polecam też:


oraz    



Przepis zgłaszam do akcji:

środa, 02 marca 2011, flusso
Komentarze
2011/03/02 20:48:26
Tłusty czwartek bez faworów się nie liczy :) świetny przepis i cudne faworki :)
-
2011/03/02 20:51:54
Piękności te Twoje faworki! :)))
-
2011/03/02 21:00:05
cudne... mnie się nie chce robić jutro ale być może się skuszę...;)
-
2011/03/02 21:10:47
Patrz, że też nie pomyślałam o smażeniu we frytownicy. Śliczne te Twoje faworki, takie delikatne
-
2011/03/02 21:14:48
uwielbiam tłusty czwartek za te faworki toje piękne zapraszam na na smażone bounty
-
Gość: anita, *.internetdsl.tpnet.pl
2011/03/02 21:15:43
Gosiaczku, faworki są piękne i pewnie równie apetyczne, a serwetka to taki mały szczegół, ale jestem dumna, że dostąpiła takiego zaszczytu i została sfotografowana.:-)
Pozdrawiam i życzę zdrówka:-)
-
2011/03/02 21:36:34
Ojej, jak ja bardzo, bardzo lubię smazyć faworki!
-
2011/03/02 22:00:43
calkiem pokazny talerz faworkow:) chetnie bym kilka skubnela i schrupala ze smakiem:)
-
2011/03/02 23:53:44
lubię JEŚĆ faworki, może sobie jutro kupię, bo smażyć to na razie niet - przynajmniej dopóki nie dorobię się maszynki do makaronu
-
2011/03/03 20:34:33
I właśnie za takie "drobne" przyjemności lubię Tłusty Czwartek:)
-
2011/03/03 21:14:02
Dziękuję Wam wszystkim za miłe komentarze i biegnę wrzucać pączki, bo mi się Tłusty Czwartek skończy :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów