Blog > Komentarze do wpisu

Tort Egipski

Spóźniony tort na spóźnione urodziny. Wypatrzony dawno u Dorotki i Majanki :) Otrzymał tyle pochwał i wygląda tak zachęcająco, że musiał się pojawić :) Problemem była tylko jego pracochłonność, trudna do pogodzenia z moją niemocą :), ale co tam – dałam radę. Już pierwsza porcja wszystko wynagrodziła, a uznanie współbiesiadników dopełniło satysfakcji. Zmniejszyłam nieco ilość cukru w kremach, poza tym przepis jest doskonały! Powtórzę za wszystkimi: lekki, pyszny, delikatny. Polecam!

Tort egipski

Składniki na ciasto:
2 białka
2 łyżki cukru
pół łyżki mąki pszennej
40 g zmielonych orzechów laskowych

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm (nie mniejszej, tort będzie wysoki). Piec około 15 minut (sprawdzić patyczkiem) w temperaturze 170ºC.

Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.

Składniki na masę budyniowo-maślaną:
10 żółtek
10 łyżek cukru
5,5 łyżek mąki pszennej
2 opakowania cukru waniliowego (po 16 g każde)
340 ml mleka
170 g masła

W garnuszku zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić (najlepiej przykrywając folią, by nie utworzył się kożuch). Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, stopniowo dodając chłodny budyń.

Składniki na masę z bitej śmietany:
340 g śmietany kremówki
200 g + 2 łyżki cukru
120 g podpieczonych orzechów laskowych, posiekanych

Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru.
Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Działając bardzo szybko wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki (np. wałkiem), uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.

Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.

Sposób wykonania:

Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat ... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej zostawić do posmarowania boków tortu.  Schłodzić.

Smacznego!

niedziela, 06 lutego 2011, flusso
Komentarze
2011/02/06 14:10:36
boooozeee uwielbiam ten tort!!!! Piękny Tobie wyszedł..;):)
-
2011/02/06 14:25:09
Ten torcik czela u mnie w kolejce, ale chyba to przyspiesze, bo Twoj wyglada tak kuszaco pysznie:)
-
Gość: , *.in-net.pl
2011/02/06 14:42:05
Małgosiu jesteś WIELKA.GRATULUJĘ POMYSŁÓW.
-
2011/02/06 15:45:25
Wygląda rewelacyjnie! Skusiłabym się na kilka kawałków;)
-
2011/02/06 16:28:11
Fnatastyczny tort, gratuluje wypieku!
Pozdrawiam.
-
2011/02/06 17:22:38
Super, że podołałaś :) efekt jest naprawdę zachwycający! Muszę i ja go kiedyś zrobić.
-
2011/02/06 17:36:53
Jak pięknie Ci wyszedł! Cudownie wygląda na zdjęciach. Prawda,że pyszny torcik?
Pozdrowienia:)
-
Gość: szana, *.dynamic.chello.pl
2011/02/07 00:03:51
www.gastronomygo.blogspot.com
uwielbiam tort egipski... :)
-
2011/02/07 08:46:35
Wow! Jaki apetyczny zestaw smaków! No i pięknie wygląda w Twoim wykonaniu :)
-
2011/02/07 09:47:58
Wygląda nieziemsko! Ale czemu ja się nie mogę do niego zabrać....
-
2011/02/07 16:42:26
wspaniale się prezentuje, jakby mówił: zjedz mnie!
-
2011/02/07 22:27:47
Cudny ten twoj tort. PO tym zdjeciu musiałam dodac ten przepis do zakładek ;)
-
2011/02/08 08:25:37
aż mi ślinka cieknie jak widzę Twój torcik:) smakowicie wygląda
-
2011/02/08 21:59:30
Wyszedł Ci cudownie, też go piekłam, również dałam o wiele mniej cukru i był w sam raz ... jest super, potwierdzam, że wynagradza naszą pracę przy nim !:)
Pozdrawiam :)
-
2011/02/09 11:24:57
warstwy kremu.. cudne.
-
2011/02/09 13:53:34
@izaa_a: Dziękuję, też już uwielbiam :)

@kulinarnespotkania: Koniecznie musisz przyspieszyć, nie pożałujesz :)

@Gość:gigafiber-to-alfa-gw.in-net.pl: Dziękuję! :)

@nemisiek: Dziękuję, częstuj się :)

@konsti.apparecchiamo: Dziękuję i pozdrawiam również :)

@viridianka: Dziękuję! Na prawdę zachęcam, jest rewelacyjny w smaku!

@majanaboxing: Dzięki :) To najpyszniejszy tort jaki do tej pory udało mi sie zjeść! Pozdrawiam również :)

@szana: Ja też już go uwielbiam :)))

@olacruz: Dziękuję :)

@mikimama: Dzięki :) Zabierz się koniecznie, na prawdę warto!

@justmydelicious: Dziękuję :) Tak właśnie mówił, od pierwszego kawałka :)

@emma001: Dziękuję, mam nadzieję że szybko wykorzystasz ;)

@czarna-kika: Oj bo był smakowity :)

@anytsujx: Dziękuję :) Prawda że warto? Jest wspaniały, nawet jak się okroi cukier :) Pozdrawiam również :)

@ugotujmy: a jakie pyszne ;)
-
2011/02/10 09:49:42
też robiłam ten tort :) piękny Ci wyszedł
-
2011/02/11 22:41:25
@zauberi: Dziękuję :)
-
2011/02/18 03:45:04
przepysznie wyglada!!
-
2011/02/24 21:23:34
@basiap-p: Dzięki :)
-
2011/03/15 21:13:13
mam wrazenie, ze juz wszyscy zrobili ten tort;)
-
2011/03/19 13:09:26
A jak nie zrobili, to koniecznie powinni nadrobić prawda? ;)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów