Blog > Komentarze do wpisu

Tort truskawkowy ze śmietaną

Taki tort (z lekkimi modyfikacjami) od ładnych paru lat :) piekę między Bożym Narodzeniem, a Trzema Królami na bardzo szczególne Urodziny  :) Tort jest oczekiwany, choć efekt bywa czasem niespodzianką. Za to zawsze smakuje  :)
Ponieważ śmietana z rozmrożonymi truskawkami wymaga wzmocnienia, zwykle dodawałam żelatyny, w tym roku postanowiłam spróbować Śmietanfixu i okazało się że efekt był bardzo dobry. Masa wyszła lekka, ale stabilna. Truskawki, choć mrożone to w środku zimy sprawiają, że tort jest jak wspomnienie lata  :) Polecam!

Tort truskawkowy

Składniki - biszkopt:
6 jajek
25 dkg cukru
25 dkg maki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki ekstraktu waniliowego
4 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Składniki - masa do przełożenia tortu:
1,5 litra śmietany 36%
2 woreczki mrożonych truskawek (wcześniej rozmrozić)
cukier puder  - do smaku (ja dałam 4 łyżki)
6 torebek zagęstnika Śmietanfixu

dodatkowo : biała czekolada – zetrzeć na drobnej tarce,

Sposób wykonania:
Biszkopt najlepiej upiec poprzedniego dnia, wtedy łatwiej go pokroić na cieńsze krążki. Białka ubić z dodatkiem soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo 4 łyżki wody, cukier. Zmniejszyć obroty i dodawać po 1 żółtku oraz ekstrakt waniliowy. Odstawić mikser i delikatnie mieszając łyżką wsypywać po trochu mąkę z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wyłożyć do foremki o średnicy 28 cm (smarujemy i wysypujemy bułką tylko dno). Piec około 30 minut w temperaturze 160oC.

Rozmrożone truskawki zmiksować. Śmietanę ubijać krótko na wolnych obrotach, wsypać stopniowo cukier puder i  zagęstniki, zwiększyć obroty i ubijać na sztywno. Odłożyć około 2 dwie szklanki. Do reszty dodać truskawki i delikatnie wymieszać.

Biszkopt pokroić na 4 krążki. Jeden dla fantazji nieco okroiłam (zmniejszyłam średnicę o 4cm). Wszystkie krążki smarować masą truskawkową i składać. Na górę położyć mniejszy krążek. Całość starannie pokryć odłożoną bitą śmietaną i obsypać startą czekoladą – na górę warto sypnąć grubszą warstwę. Dowolnie udekorować.

Smacznego!

 

czwartek, 06 stycznia 2011, flusso
Komentarze
2011/01/06 18:19:06
piękny torcik zimą taki z truskawkami musi smakować wyśmienicie...;) Serdeczne życzenia dla solenizanta
-
2011/01/06 21:41:20
ach... coz za wspanialy torcik:) biszkopt i bita smietana z truskawkami... pycha:)
-
2011/01/06 22:08:38
Wspaniały ten tort! Uwielbiam takie lekkie torty
-
2011/01/06 22:59:48
Pięknie wygląda i bardzo... romantycznie :)
-
2011/01/06 23:29:29
Piekny ten torcik i na pewno pyszny :))
A masz zdjęcie w przekroju? Chętnie bym zobaczyła :)
Pozdrowienia:)
-
2011/01/07 00:47:34
ale pyszności !
-
2011/01/07 07:39:09
truskawki w środku zimy - jakie pyszności;)
-
Gość: aVes, *.sileman.net.pl
2011/01/07 08:39:29
Pyszny idealny tort :)
-
2011/01/07 14:17:38
@izaa_a: Oj smakował :) Dziękuję w imieniu solenizanta :)

@kulinarnespotkania: Dziękuję :)

@emma001: Dzięki, starałam się żeby wyszedł taki lekki i delikatny :)

@kasiaaaa24: Dziękuję, cieszę się że się udał :)

@majanaboxing: Dziękuję :) Niestety, nie dałam rady cyknąć zdjęcia w przekroju, bo w urodzinowym zamieszaniu wszystko działo się zbyt szybko :)

@dorota20w: Dzięki :)

@panna_malwinna: Taka odrobina lata w torcie :)

@aVes: Mam nadzieję, że smakował :P
-
2011/01/07 21:21:21
ale pyszności. czy mogę kawałek:) pozdrawiam
-
2011/01/08 08:56:06
truskawkowy tort w środku zimy... rewelacyjny pomysł!
-
2011/01/08 12:45:03
@czarna-kika: Ojej, już nie ma :( Następnym razem odłożę dla Ciebie kawałek :)

@justmydelicious: Dziękuję :)
-
Gość: Frenezja, *.xdsl.centertel.pl
2012/11/16 09:15:01
Ile czasu może stać taki tort? planuję zrobić z podobną masą ale z wiśniowym dźemem zamiast truskawek i obawiam się o trwałość...
-
2012/11/16 19:46:20
@Frenezja: Myślę, że jak każde ciasto z bitą śmietaną czyli lepiej nie dłużej niż dwa dni w lodówce.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów