Blog > Komentarze do wpisu

Sernik miodowo - cytrynowy w czekoladzie

Dzisiaj Dzień Babci, a więc jeden z najmilszych dni w roku :) Chcąc aby było nie tylko miło, ale i smacznie upiekłam dla swojej Babci sernik. Dodatek miodu nadaje ciekawy smak, a cytryna wyraźnie go orzeźwia. Ponieważ Babcia bardzo lubi czekoladę polewa czekoladowa wydawała mi się oczywista :) Sernik bardzo rośnie, potem trochę opada, ale równo więc wygląda ładnie. Musze przyznać, że przetrwał do rana tylko dlatego, że był przeznaczony dla Babci :)


Sernik miodowo cytrynowy w czekoladzie


Składniki na spód:
30 dkg mąki
2 żółtka
1/3 szklanki cukru
pół kostki masła
1 łyżka oleju
2 łyżki  jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę:
1 kg białego sera
20 dkg masła
1 szklanka cukru
5 jajek
budyń śmietankowy
4 łyżki miodu
sok wyciśnięty z jednej cytryny
skórka otarta z dwóch cytryn
szczypta soli

dodatkowo:
na polewę: 1 czekolada, 4 łyżki mleka, 1 łyżka masła
skórka otarta z jednej cytryny

Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wysiekać  z masłem. W osobnym naczyniu ubić trzepaczką  cukier, żółtka, olej, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Masę wlać do mąki, zamieszać i zagniatać.  Rozwałkować  placek o grubości ok. 1cm. Wylepić nim blaszkę (wyłożoną uprzednio papierem do pieczenia). Podpiec ok. 10 minut w temperaturze 180oC aż lekko się przyrumieni.
Białka oddzielić od żółtek i  odstawić do ubicia. Pozostałe składniki wymieszać w malakserze (niezbyt długo, do połączenia składników). Ubić pianę z białek i wmieszać delikatnie łyżką do masy serowej.
Kruche ciasto rozwałkować na grubość 7-8 mm i wylepić nim dno tortownicy (dno wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy lekko masłem). Podpiekać ok. 10 minut w temp. 180oC.  Wyjąć z piekarnika, wyłożyć masę serową i piec około 50 minut w temperaturze 160oC. Po tym czasie dotykając  patyczkiem sprawdzić, czy sernik jest ścięty. Studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kiedy wystygnie pokryć polewa czekoladową i udekorować otarta skórką z cytryny. Najlepiej na całą noc wstawić do lodówki.

Smacznego!

Sernik miodowo cytrynowy w czekoladzie

piątek, 21 stycznia 2011, flusso
Komentarze
2011/01/21 16:20:15
mniam, piękny :)
-
2011/01/21 16:25:29
wygląda bardzo apetycznie :)
-
2011/01/21 18:02:55
bardzo smakowity serniczek:)
-
2011/01/21 18:54:51
Wspaniały serniczek, ciekawy smakowo, i ten dodatek miodu, super;)
-
2011/01/21 19:10:43
bajka.
rewelacyjny!
-
2011/01/21 19:13:10
bardzo apetycznie wygląda! ale ja nie powinnam się wypowiadać bo uwielbiam wszystkie serniki :)
-
2011/01/21 20:46:10
Jaki piekny sernik! Dekoracja na "6" :)
-
2011/01/21 22:02:42
Miód i cytryna bardzo się lubią. A wszystko to w serniku... Pysznie!
-
2011/01/22 10:02:59
Śliczny sernik na wspaniałe święto!:)
-
2011/01/22 10:37:39
ja tez mam ochote na sernik....
-
2011/01/22 16:40:20
Taki serni musiał się babci spodobać:)
-
2011/01/22 16:58:34
@zauberi: Dziękuję :)

@chantel111: Dziękuję :)

@kulinarnespotkania: Przyznaję że był bardzo smaczny :)

@urszula_d73: Dzięki, tak sobie to z tym miodem wymyśliłam i wyszło bardzo smacznie :)

@karmel-itka: Dziękuję :)

@myniolinka: Ja też uwielbiam, i tak dziękuję :)

@mikimama: Dziękuję, tak jakoś mnie poniosło z tymi skórkami :)

@zaytoona: Taka zimowa, zdrowotna wersja sernika prawda? :)

@majanaboxing: Dziękuję, sprawdził się w swojej roli :)

@bijana: mnie się czasem wydaje, że mam nieustającą :)

@wiosenka27: Oj podobał się, i smakował :)
-
2011/01/23 20:24:34
Super sernik, pięknie wygląda!
-
2011/01/25 16:05:19
@katarzyna_sar: Dziękuję! :)
-
2013/01/13 16:30:52
Sernik bardzo interesujący. Już nawet siedzi w moim piekarniku. Ale o co chodzi z tym ciastem w przepisie? Nie mogłam się połapac, w związku z czym nieco zignorowałam ten przepis.
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów