Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto drożdżowe z jabłkiem i kruszonk±

Kolejna miła uroczysto¶ć – Dzień Dziadka. Moi rodzinni seniorzy bardzo lubi± ciasta, ale dla dziadka musi być zdecydowanie mniej słodkie. Nie jestem pewna jak stewia zachowa się w drożdżowym cie¶cie, ale postanowiłam to sprawdzić innym razem. Użyłam wyj±tkowo cukru, tyle że mniej i porcje dla dziadka nie były upudrowane. Smakowało wszystkim, a więc bardzo polecam!
Ciasto drożdżowe z jabłkiem i kruszonka
składniki :
0,5 kg maki
10 dkg roztopionego masła
15 dkg cukru (wyj±tkowo dałam mniej)
4 dkg drożdży
2 żółtka
0,5 l mleka
szczypta soli
olejek waniliowy

2 kg jabłek
1 łyżeczka cynamonu

kruszonka:
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki m±ki
5 dkg masła
Wszystko razem wymieszać i posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę.

cukier puder do posypania

Sposób wykonania
Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z 1 łyżk± cukru, dodać kilka łyżek maki i tyle mleka by rozczyn miał gęsto¶ć ¶mietany. Przykryć i odstawić do wyro¶nięcia. Żółtka ubić z cukrem, przelać do miski z m±ka, dodać sól, wyro¶nięty rozczyn, resztę mleka i starannie wyrabiać. Pod koniec wyrabiania dodawać stopniowo masło. Kiedy ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ręki przykryć ¶ciereczka i odstawić aż podwoi swoj± objęto¶ć.
Jabłka obrać, pokroić i przesmażyć z dodatkiem cynamonu. Wyro¶nięte rozwałkować na grubo¶ć 1cm i przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć jabłka, posypać posypk± i odstawić do wyro¶nięcia. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Po upieczeniu posypać cukrem pudem.
Smacznego!
sobota, 22 stycznia 2011, flusso

Komentarze
2011/01/22 17:09:00
dzi¶ moja s±siadka raczyła mnie wła¶nie bardzo podobnym ciastem;)
-
2011/01/22 17:10:44
Drożdżowe z jabłkiem i kruszonk± - brzmi jak poezja dla moich uszu. Lubię :)
-
2011/01/22 17:53:30
drożdżowe uwielbiam....;)
-
2011/01/23 00:55:39
ciasto drożdżowe to unikatowy wypiek.
zawsze można zrobic co¶, by nabrał innego smaku.
ale mimo to, nigdy się nie zmieni.
ciasto ponadczasowe.
-
2011/01/23 12:32:07
Obok słowa 'kruszonka' nie przejdę obojętnie. Wspaniałe ciasto!
-
2011/01/23 16:18:31
smakowicie wyglada i bardzo chetnie bym zjadla kawaleczek do herbatki:)
-
2011/01/23 21:01:52
bardzo apetycznie wygl±da, nie odmówiłabym :) pozdrawiam
-
2011/01/23 21:05:11
pudrowane czy nie - na kawałek skusiłabym się bez wahania :)
-
2011/01/24 09:15:38
Ciasto z jabłkami też zawsze mi się kojarzy z babci± i dziadkiem. Ale sama również wci±gam je z przyjemno¶ci±, więc się poczęstuję kawałeczkiem.
-
2011/01/24 16:32:45
@panna_malwinna: s±siadka wie co dobre :)

@majanaboxing: Ja też lubię :)

@izaa_a: i ja :)

@karmel-itka: Racja, co by do niego nie wrzucić i tak będzie dobre :)

@zaytoona: Wiadomo - bez kruszonki się nie liczy :)

@kulinarnespotkania, @fantazjemagdyk, @myniolinka: Częstujcie się :)

@usagi-san: W takim razie i Ty się częstuj, smacznego :)
-
2012/01/09 09:55:49
Przepis bardzo mi się spodobał tak bardzo, że zabrałam go do swojej kuchni :))
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów