Blog > Komentarze do wpisu

Ekspresowe pierniczki

Rozpoczynam serię testowania pierniczków. Na pierwszy ogień poszły takie, które nie potrzebuj± leżakowania i można je wykrawać i piec chwilę po zagnieceniu :) Je¶li do tego zaopatrzymy się w przyrz±d do wycinania kształtów hurtem ich przygotowanie jest ekspresowe. Ciasto do tego bardzo plastyczne i przyjemne :)

Ekspresowe pierniczki

Skladniki:
3/4 kg m±ki
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka kako
1 przyprawa do piernika

1 jajko
10 dkg cukru
10 dkg miodu
10 dkg masła
1/2 szklanki mleka

Ekspresowe pierniczki

Sposób wykonania:
W rondelku roztopić masło. Dodać cukier, miód i mleko. Ostawić do wystudzenia. Sypkie składniki wymieszać, wlać wystudzon± masę i jajko. Starannie wyrobić, wałkować na gruboć ok. 3 mm, wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 7-10 minut, w temperaturze 180oC.

Smacznego!

Ekspresowe pierniczki

 

Przepis zgłaszam do IV Edycji Festiwalu Pierniczków

czwartek, 02 grudnia 2010, flusso
Komentarze
2010/12/02 23:08:33
ach te pierniczki... wygladaja smakowicie:)
a taki przyrzad zapewne ulatwia robote:)
-
2010/12/03 02:55:47
Jaka fajna forma do wykrawania !:)
-
2010/12/03 09:51:39
jak ekspresowe- to w sam raz dla mnie;)
-
2010/12/03 10:05:23
¦wietn± masz wykrawaczkę do pierników. Gdzie takie można dostać?
-
2010/12/03 19:01:28
¶wietna foremka! a pierniczki apetycznie wygl±daj±.. :)
-
2010/12/03 22:12:45
@kulinarnespotkania: Dziękuję! Przyrz±d faktycznie bardzo przyspieszył pracę :)

@gosiaa99: Dzięki, też mnie oczarowała :)

@panna_malwinna: musisz wypróbować, ja polecam :)

@mikimama: Dzięki! Kupiłam j± parę dni temu w Tesco, ale dzi¶ ich już nie widziałam. To produkt Fackelmanna, ale w sieci też go jeszcze nie widziałam. Żałuję że kupiłam tylko jedn± :(

@cukrowawrozka: Dziękuję :)
-
Go¶ć: Patu, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/12/14 12:40:45
Mam pytanbie, na ile osób jest ta porcja?>
-
Go¶ć: , *.kg.net.pl
2012/12/23 01:23:41
moje ciasto nie chcialo sie ladnie ugniesc :( dodalam jedno jajko i dopiero wtedy zaczelo sie 'zlepiac' ze soba :) wyszlo mi 6 duzych blach, jutro lukrowanie ... polecam ;)
-
2012/12/27 13:51:01
@Patu: Tak jak we wpisie poniżej ok 5, 6 blach. Pozdrawiam :)


@Go¶ć: U mnie w tym roku ciasto też wyszło twardawe i troszkę problemowe. Ponieważ wszystko pozostałe robiłam jak co roku, uważam że to wina niezbyt dobrej jako¶ci miodu. W tym roku był marketowy, a do tej pory zawsze z pasieki. Pozdrawiam!
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów