Blog > Komentarze do wpisu

Bakaliowe pierniczki

Piernikowe grudniowe zabawy coraz bardziej mi się podobaj±. Na kuchennych meblach przyrasta pojemników z korzennymi cudami. Dzi¶ dzielę się z Wami przepisem, który ostatnio podejrzałam u Dorotus. Nie wiem jakie będ± za parę dni, ale na dzień dzisiejszy to s± moje ulubione. Pyszne, aromatyczne, mięciutkie. Polecam, a przepis cytuję za Dorotus.

Bakaliowe pierniczki

 

Składniki: na około 160 sztuk pierniczków (mnie wyszło mniej, bo wycinałam duze)

2 szklanki miodu
1 szklanka cukru
200 g masła
150 g smalcu
3 torebki przyprawy korzennej do piernika (około 100 - 120 g)*
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki mielonego kminku
1,5 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
3,5 - 4,5 szklanki m±ki pszennej
1,5 szklanki m±ki żytniej jasnej
1/2 szklanki kwa¶nej ¶mietany
100 g suszonej żurawiny
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g płatków migdałowych
100 g rodzynków
dadatkowo: białko do posmarowania

Sposób wykonania:

Miód, masło, smalec, cukier i wszystkie przyprawy zagotować w garnku. Kiedy cukier się rozpu¶ci odstawić do przestygnięcia na około 20 minut.

Obie m±ki wymieszać z proszkiem do pieczenia i sod±.

Do przestygniętej masy miodowej dodać m±ki, jajka, ¶mietanę i zmiksować na gładk± masę. Gotowe ciasto powinno mieć luĽn± konsystencję i lekko spływać z mieszadła miksera (nie dosypywać więcej m±ki pszennej niż 4,5 szklanki). Dodać bakalie i zmiksować.

Gotowe ciasto przykryć lnian± ¶ciereczk± i pozostawić w chłodnym miejscu (temperatura lodówkowa) na dowolny okres czasu - od kilku dni do nawet kilku miesięcy. Ciasto przechowywane w chłodzie zgęstnieje i lekko podsypywane m±k± doskonale nadaje się do wałkowania.

Ciasto wałkować na grubo¶ć około 5 mm. Wycinać foremkami pierniczki. Układać na blaszce wyłożonej mat± teflonow± b±dĽ papierem do pieczenia w odległo¶ci około 1,5 cm od siebie. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 10 - 12 minut, do lekkiego zezłocenia. Pierniczki pieczone zaledwie chwilę dłużej, będ± twardsze.

Pierniczki po upieczeniu s± od razu miękkie, bardzo dobrze się przechowuj±. Można przechowywać w zamkniętej puszce przez długi okres czasu.

Smacznego!

 

Bakaliowe pierniczki

wtorek, 14 grudnia 2010, flusso
Komentarze
2010/12/14 23:23:36
aż mi zapachniało pierniczkami i mam ochotę zanucić "coraz bliżej ¶więta..." :)
pozdrawiam
-
2010/12/15 06:27:41
jak uroczo z t± wst±żeczk±. tak przytulnie ¶wi±tecznie.
-
2010/12/15 08:04:41
¦wietne te pierniczki! Uwielbiam takie wypasione :)
-
2010/12/15 11:09:02
ach jakie pyszniutkie te pierniczki:)
-
2010/12/15 16:15:41
takie pierniczki z tak± iloscia składników musza byc genialne!
-
2010/12/15 20:36:21
Dla mnie ze względu na pierniczki grudzień mógłby trwać cały rok.
-
2010/12/15 21:56:03
@kaspiecze: oj jak mi sie podoba, to że codziennie pachnie w domu piernikami A co ciekawe, ciężarówek z coca-col± jeszcze w tym roku nie widziałam w TV :)

@ugotujmy: dziękuję, pierniczek też chciał być elegancki na ¶więta :)

@mikimama: dziękuję, póki co to moje ulubione :)

@kulinarnespotkania: oj, one na prawdę s± pyszne :)

@emma001: na prawdę polecam, s± pyszne! :)

@kabamaiga: Zgadzam się! Zawsze lubiłam trochę popiec na ¶więta, a że w tym roku odkryłam kulinarn±-blogosferę, to testuję tyle piernikowych przepisów ile się da i bardzo mi się to podoba :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów