Blog > Komentarze do wpisu

Golden Syrup

Jedna z tych rzeczy, które podpatrzone u Dorotus, czekały na swoj± kolejkę, jako rzeczy obowi±zkowe do posiadania, zarówno na blogu, jak i (albo nawet przede wszystkim?) w spiżarce. Golden syrup. Zastosowań mnóstwo, a tak łatwo zrobić go w domu.

 

Golden Syrup

Składniki:
200 g cukru
50 g wody

W większym garnuszku zagotować cukier z wod±, na ¶redniej mocy. Gotować do momentu, aż cukier się skarmelizuje i cało¶ć będzie rzadka i będzie miała piękny ciemnozłoty kolor (nie przypalić - nada to gorzkiego posmaku). Zdj±ć z palnika.

Ponadto:
1 kg cukru
600 g wrz±cej wody
2 łyżki soku z cytryny (można dać więcej)

Ostrożnie do gor±cej mieszaniny dodać wrz±c± wodę (reakcja będzie prawie wybuchowa - należy być bardzo ostrożnym!). Wsypać cukier i dodać soku z cytryny.

Wymieszać, zagotować i gotować na minimalnym ogniu przez 45 minut *(najlepiej nie mieszaj±c w ogóle), aż syrop  trochę zgęstnieje. Gor±cy syrop będzie jednak rzadszy, po wystudzeniu zgęstnieje. Je¶li mimo wszystko po wystudzeniu nie będzie wystarczaj±co gęsty, wystarczy go jeszcze raz przelać do garnuszka i pogotować. Je¶li będzie zbyt  gęsty wystarczy dodać gor±cej wody i wymieszać.

Wystudzić, przelać do słoiczków. Przechowywać w szafce w temperaturze pokojowej. Z przepisu otrzymacie około 1 litra golden syrupu.

* ja gotowałam około pół godziny, trzeba obserwować. Różnica może wynikać z różnych naczyń, różnej mocy palnika.
Smacznego

poniedziałek, 29 listopada 2010, flusso
Tagi: cytryna
Komentarze
2010/11/29 22:27:48
musze wyprobować ten przepis
-
2010/11/29 22:33:54
Nie lepiej po prostu używać miodu? Syrop to woda z cukrem bez smaku.
-
2010/11/29 23:09:59
chetnie bym przygarnela taka buteleczke zlocistego syropu:)
-
2010/11/30 09:52:38
Oj oj oj! Tyle cukru! A potem brzuszek się wylewa, bioderka rosn± i z±bki wypadaj±. Cukier (biały) należy do 3 rzeczy które trzeba unikać razem z biał± m±k± i sol±.
-
2010/11/30 11:20:54
tak wiele przepisów spotykam z jego dodatkiem..
-
2010/11/30 17:51:33
@dorota20w: Polecam, dobrze mieć tak± buteleczke w zapasie :)

@tjaryma6: Pewnie lepiej, ale nie wszędzie jest odpowiedni, poza tym nie każdy może i lubi z miodkiem :) A smak? Domowych lizaków z dzieciństwa nigdy nie zapomnę :)

@kulinarnespotkania: Ja zrobiłam tylko jedn± wiec się nie podziele :) Ale możesz zrobić swoj± :)

@sokomaniak: Taki już los cukru i m±ki, że bywaj± do ciasta niezbędne :) a że skutki nie zawsze chwalebne? No cóż przyjdzie odpokutować :)

@ugotujmy: Mam już parę pomysłów na jego wykorzystanie :)
-
2010/11/30 19:56:50
przyznam że zawsze zastępuję w przepisach miodem ;) ale dobrze by było mieć tak± buteleczkę :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów