Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto Snickers

U Dorotus widnieje jako orzechowy miodownik i ten przepis za nią cytuję, nie mniej nazwa Snickers jakoś bardziej mi do niego pasuje. Ciasto jest rewelacyjne, wprowadziłam do niego minimalne zmiany dzięki czemu jest  obrzydliwie słodkie i tak właśnie miało być ;) Polecam !

snickers

Składniki na ciasto:
60 dag mąki
3/4 szklanki cukru
2 jajka
2 żółtka
20 dag margaryny
3 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:
0,5 kostki margaryny
4 łyżki cukru
2 łyżki miodu
20 dag posiekanych orzechów włoskich
(ja użyłam:
4 łyżek miodu,
zamiast cukru pół szklanki golden syrupu
a orzeszki dałam ziemne ale nie solone)

Połowę orzechów odłożyłam do dekoracji, a te na polewę pokroiłam drobno, wymieszałam z pozostałymi składnikami polewy i krótko przesmażyłam.


Krem 1:

2 opakowania budyniu śmietankowego
Ugotować budynie śmietankowe, zużywając 1/2 mleka mniej niż jest w przepisie.


Krem 2:
1 puszka skondensowanego mleka słodzonego (ja kupiłam gotową masę kajmakową)

Przygotować polewę kajmakową. W tym celu puszkę z mlekiem włożyć do garnka z wodą i gotować pod przykryciem 2 godziny (ja używając gotowej masy jedynie rozmieszałam mikserem po otwarciu).


Sposób wykonania:
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto, po czym podzielić je na 3 części. Wylepić cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylać gorącą polewę orzechową (ja  wyłożyłam dopiero na gotowe ciasto już po upieczeniu i przełożeniu kremami). Upiec wszystkie części ciasta, w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut .


Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym polewą kajmakową, a następnie nakryć trzecim plackiem i polewą orzechową.
Udekorować.

Smacznego!

 

snickers

piątek, 05 listopada 2010, flusso
Komentarze
2010/11/05 19:09:57
kojarzy mi się ze świętami, bo u mnie w domu piecze się snickersa na Boże Narodzenie (:
-
2010/11/05 19:30:34
Piekłam to ciasto raz. Jest niesamowicie dobre!
-
2010/11/05 19:51:38
z chęcią bym zjadła. Wygląda bardzo apetycznie. Mniam
-
2010/11/05 20:14:32
ale ladnie wyglada:) bardzo smakowite ciasto:)
-
2010/11/05 21:15:20
Śliczne! A jak ładnie je ustroiłaś!:)
-
2010/11/05 21:28:11
Snickers był swego czasu, zanim zaczęłam piec, moim absolutnym niebem kulinarnym. Ostatnio mój zapał do niego ostygł nieco, jednak wciąż bardzo go lubię. Twój prezentuje się smakowicie!
-
2010/11/06 08:26:46
ach jaki ten snickers pięknie wystrojony. Aż chce się zjeść jeden, duży kawałek, wielkości całego ciasta ;-)
-
2010/11/06 09:50:33
takie ciasta to ja uwielbiam, zreszta wszystko co z karmelem to ja kocham ;)
-
2010/11/06 12:01:12
ale apetyczne :)
-
2010/11/06 14:10:57
@darki85: Nie piekłam go nigdy na święta, ale faktycznie można sobie takie słodkości zafundować pod choinkę :)

@mikimama: Zgadzam się z Tobą, mnie bardzo posmakowało :)

@joanna-kuchareczka: Częstuj się, smacznego!

@kulinarnespotkania: Dziękuję :)

@majanaboxing: Dziękuję, starałam się :D

@zaytoona: Dziękuję :) Ja na pewno będę do niego często wracać.

@skoraczek: Dziękuję, częstuj się póki jeszcze jest :)


@emma001: Też mam słabość do karmelu, gdziekolwiek by się nie znalazł. W babeczkach, mufinkach deserach likerach ;)

@chantel111: Dziękuję :)
-
2010/11/06 14:18:37
Snickers swego czasu robił furrorę jako popisowe ciasto na mym stole. dzis sie o nim juz zapomniało. a tu proszę, odświeżasz pamięć!
pieknie się prezentuje Twój snickers.
-
2010/11/06 15:41:27
obłęd :) uwielbiam ten batonik, więc i ciasto by mi bardzo smakowało. w taką szarówkę mam chęć na coś obrzydliwie słodkiego :)
-
2010/11/06 17:28:29
Takie ciasto całe snikersowe! O, ja bym się chciała na kawałek załapac!...
-
2010/11/06 21:18:03
hehe ta obrzydliwa słodycz brzmi zachęcająco :))
-
2010/11/07 09:14:49
Też mam podobny przepis na to ciasto, już dawno nie piekłam a smakuje rewelacyjnie !
Pysznie Ci wyszło to ciacho, porwałabym mały kawałek do niedzielnej kawki :)
Pozdrawiam serdecznie :)
-
2010/11/07 11:09:25
@karmel-itka: U mnie jego kariera dopiero się zaczyna :)

@kaspiecze: Bo to jest taki duży domowy batonik :D

@usmiecham-sie: Częstuj się proszę, bo się już kończy :)

@viridianka: Mam nadzieję, że Cię zachęciła, bo warto :)

@anytsujx: Dziękuję, częstuj się proszę. Również pozdrawiam :)
-
Gość: , *.internetia.net.pl
2013/03/09 17:34:00
Jeżeli nikt z Was nie skorzystał z tego przepisu to po co te komentarze. Cenny komentarz jest wówczas gdy ktoś upiecze ciasto i potwierdzi jego walory.
Pozdrawiam
-
Gość: agrafkapa, *.echostar.pl
2014/04/18 18:16:33
Ciasto rewelacyjne, piekę go na każde święta. Zawsze wychodzi, wszystkim smakuje i znika w mgnieniu oka. Super przepis. Polecam!!!
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów