Blog > Komentarze do wpisu

Ciasto z bit± ¶mietan± i brzoskwink±

Szybkie smaczne i eleganckie ciasto, z bit± ¶mietan± i brzoskwink±. Pojawia się w domu na różne miłe okazje, dzi¶ na imieniny Mamy - tym razem prawdziwej nie służbowej :)

Ciasto z brzoskwini± i kremem

 

Składniki biszkopt:
3 jajka
6 łyżek cukru
3 łyżki m±ki pszennej
2 łyżki m±ki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Krem:
duża puszka brzoskwiń
3/4 litra ¶mietany kremówki
4 zagęstniki do ¶mietany
1 cukier waniliowy

dodatkowo:
1,5 pomarańczowej galaretki (rozpuszczonej w 0,5 litra wody)


Sposób wykonania:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodawać po jednym żółtku oraz m±ki wymieszane z proszkiem i kakao. Delikatnie wymieszać, piec około 20 minut w temperaturze 180oC.

Brzoskwinie drobno pokroić, ¶mietanę ubić z cukrem waniliowym i zagęstnikami. Do ubitej ¶mietany dodać brzoskwinie i wymieszać. Wykładać na wystudzone ciasto. Wylać cienk± warstwę galaretki. Wstawić na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!

sobota, 16 paĽdziernika 2010, flusso

Komentarze
2010/10/16 12:49:08
¶licznie wygl±da....dawno nie jadłam ciasta z kremem, takie chętnie bym zjadła...;)
-
2010/10/16 16:26:23
Ojej, wygl±da fantastycznie:)
-
2010/10/16 16:35:26
Ciasto w sam raz na niedzielę !
-
2010/10/16 17:49:11
pyszne ciacho:) dawno nie jadlam, zadnego z kremem, a teraz mam straszna ochote:)
-
2010/10/17 00:11:59
Dziękuję Wam wszystkim - częstujcie się proszę :)
-
2010/10/17 09:04:02
Fantastycznie sie prezentuje :) Nie przepadam za bit± ¶mietan±, ale w takim zestawieniu pewnie smakuje ¶wietnie:)
Pozdrowienia.
-
2011/01/05 10:04:43
Mmmm...uwielbiam poł±czenie bitej ¶mietany i brzoskwiń! Można się zakochać ;)
Pozdrawiam i miłego dnia życzę :)
-
2011/01/05 14:38:06
@majanaboxing, @russkaya: Dzięki i również Was pozdrawiam :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów