Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Wspomnienie sezonu truskawkowego. Myślę, że jeśli by się postarać jeszcze jest szansa dotrzeć gdzieś do koszyczka czerwonych pyszności. Przepis pochodzi od Dorotus i była to moja pierwsza przygoda z drożdżowym ciastem. Wyszło tak smacznie i tak kolorowo, że stwierdziłam wtedy, iż jeśli powstanie blog, to będą jego wizytówką. Tak też się stało,  a dziś czas najwyższy zamieścić je na blogu.  Polecam najbardziej, jak tylko potrafię!

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Składniki na 9 sztuk:
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej chlebowej
3/4 szklanki letniego mleka
3 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 żółtko
1/4 łyżeczki soli
60 g miękkiego lub roztopionego masła
12 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
4,5 łyżeczki bułki tartej (niekoniecznie, można pominąć)
400 g truskawek
1 jajko roztrzepane, do posmarowania bułeczek


Sposób wykonania:
Wymieszać mleko, cukier, jajko i żółtko. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), masło i sól. Wyrobić gładkie, elastyczne, nie klejące ciasto.
Pozostawić w ciepłym miejscu, przykryte, do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować w okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce w sporych odległościach od siebie. Przykryć, pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Gdy bułeczki się wystarczająco napuszą, dnem szklanki zrobić w każdej wgłębienie, przyciskając szklankę mocno, praktycznie do samej blaszki (ciasto powinno być cienkie w tym miejscu), następnie we wgłębienie nasypać 1/2 łyżeczki bułki tartej, na końcu włożyć truskawki. Bułeczki posmarować jajkiem, posypać hojnie kruszonką.

Piec w temperaturze 190oC przez około 22 minuty. Wystudzić na kratce.

Składniki na kruszonkę:
pół szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g), pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią
60 g roztopionego masła

Wszystkie składniki na kruszonkę wyrobić między palcami.

Smacznego!

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

 

sobota, 07 sierpnia 2010, flusso
Komentarze
2010/08/07 19:42:50
piękności. myślałam dziś o drożdżówkach ale sobota nie sprzyja zakupowi świeżych owoców niestety.
-
2010/08/07 20:11:26
są świetne;D wypróbuje, kiedy znów będzie można dostać truskawki;) pycha
-
2010/08/07 22:03:10
rzeczywiście bardzo urokliwe te drożdżówki
intensywnie czerwone i pewnie równie mocno truskawkowe i pyszne
-
2010/08/07 22:12:08
piękne, już tęsknię do truskawek
-
2010/08/07 22:22:12
Od kilku tygodni marzą mi się drożdżówki, od kilku tygodni odkładam je na później. Teraz widzę, co tracę :( Są wspaniałe.
Pozdrawiam
-
2014/01/10 21:33:24
Dzień dobry Pani
Spieszę donieść, że właśnie upiekłam bułeczki. Co prawda musiałam dodać więcej mąki, bo proporcja składników suchych i mokrych mi się nie bardzo składała, ale z czystym sumieniem przyznam, że wyszły - REWELACYJNIE! :)
Dzięki za pomoc.
Serdecznie.
Paulina
-
Gość: , *.ip.dobranet.pl
2015/06/03 15:37:46
Zabieram się do pieczenia :)
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów